Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων από 01-01-2019

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων από 01-01-2019

Αναλυτικοί πίνακες με τις νέες εισφορές των αυτοαπασχολούμενων (μη μισθωτών) δικηγόρων από 1.1.2019Στους πίνακες καταγράφονται αναλυτικά οι αλλαγές στον υπολογισμό και στο ύψος των εισφορών όλων των αυτοαπασχολούμενων (μη μισθωτών) δικηγόρων από την 1.1.2019 με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τους πίνακες επεξεργάστηκε για λογαριασμό της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ο σύμβουλός της επί ασφαλιστικών θεμάτων, Διονύσης Ρίζος.

Αναλυτικοί πίνακες με τις νέες εισφορές

Με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούμε σε μια πρώτη ανάγνωση και αναμένοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να παρατηρήσουμε ότι οι συνολικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι (μη μισθωτοί) για το 2019 θα είναι σημαντικά χαμηλότερες καθώς θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Συγκεκριμένα :

– Ως βάση υπολογισμού θα ληφθεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση δραστηριότητας και των καταβλητέων ανά περίπτωση εισφορών στο 100%.

– Λαμβάνεται υπόψιν κατώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα από το άθροισμα των ως άνω το ποσό των 7.032,00 € ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις για εισφορές είναι τα 70.320,00 €.

– Για τους νέους ασφαλισμένους που έχουν ως 5 έτη δραστηριότητας ως κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπ’ όψιν το ποσό των 4.922,4 €.

– Ως ποσοστό με βάση το οποίο υπολογίζεται η εισφορά για την κύρια σύνταξη ορίζεται πλέον το 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των απλών μισθωτών κ εργοδοτών στον ΕΦΚΑ) σε αντίθεση με το 20% που ίσχυε για το 2018. Η κατώτατη εισφορά για την κύρια σύνταξη θα είναι το ποσό των 117,2 € μηνιαίως.

– Ως ποσοστό με βάση το οποίο υπολογίζεται η εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη ορίζεται το 6,95% ως ίσχυε και για το 2018.
Η κατώτατη εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη θα είναι το ποσό των 40,73 € μηνιαίως.– Ως ποσό που καταβάλλεται για την εισφορά για επικουρική σύνταξη ορίζεται σταθερά το ποσό των 41,02 € ενώ για το 2018 ίσχυε το ποσοστό του 7% επί του συνόλου εισοδήματος και εισφορών.

– Ως ποσό που καταβάλλεται για την εισφορά για εφάπαξ ορίζεται σταθερά το ποσό των 23,44 € ενώ για το 2018 ίσχυε το ποσοστό του 4% επί του συνόλου εισοδήματος και εισφορών (αφορά μόνο τους δικηγόρους Αθηνών).

– Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ ΔΕΝ έχουν ακόμη υπολογιστεί και καταλογιστεί από το ΕΤΕΑΕΠ.

– Συνεχίζουν να εφαρμόζονται κανονικά οι εκπτώσεις του αρ. 98 του ν. 4387/2016.