Ορεινή Καρδίτσα – Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη ΠλαστήραΟρεινή Καρδίτσα – ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ: Περιπετειώδεις τύπους με 4Χ4! Οι άλλοι μπορούν να κάνουν υπέροχες βόλτες και κοσμική ζωή γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα. Η Καρδίτσα απέχει 300 χλμ. από την Αθήνα.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Στα ορεινά του μικρότερου νομού της Θεσσαλίας ο τουρισμός είναι κάτι σχετικά καινούργιο, κι αυτό λόγω της Λίμνης Πλαστήρα. Ο γύρος της επιβάλλεται, αυτά όμως που είναι πραγματικά μαγικά, είναι τα ορεινά χωριά – στα περισσότερα θα φτάσετε από δρόμο ασφάλτινο, αλλά και με μπόλικες στροφές.
Υπάρχει η Aνατολική Aργιθέα που αποτελείται από τα χωριά Βλάσι, Φουντωτό, Δροσάτο, Πετρίλο, Λεοντίτο, Πετροχώρι, Κουμπουριανά, Στεφανιάδα και ο Δήμος Αργιθέας (ή Δυτική Aργιθέα) που περιλαμβάνει Αργιθέα, Ελληνικά, Καλή Κώμη, Ανθηρό, Πετρωτό, Μεσοβούνι, Καρυά και Θερινό. Ολα αυτά μέσα σε «ατέλειωτο» πράσινο και νερά τρεχούμενα στις πλαγιές των Aγράφων και της Nότιας Πίνδου.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το γύρο της λίμνης Πλαστήρα. Θα περάσετε από τα χωριά Κερασιά – Κρυονέρι – Πεζούλα – Φυλακτή – Νεοχώρι – Μπελακομύτη – Μούχα – Καστανέα – Λαμπερό. Τη Nεράιδα, κτισμένη στα 1.200 μ. υψόμετρο πάνω από τη λίμνη, για ν’ αγναντέψετε τον Θεσσαλικό κάμπο. Την Ανατολική και τη Δυτική Αργιθέα. Θα περάσετε από μέρη σπάνιας ομορφιάς με παλιές πέτρινες εκκλησίες, νερόμυλους, τοξωτά γεφύρια και κεφαλόβρυσα.
Την Ιερά Μονή, κοντά στο Λεοντίτι. Κτισμένη στην εξοχή ενός βράχου, στα 800 μ. υψόμετρο, στα τέλη του 16ου αιώνα. Κάποτε την είχε χρησιμοποιήσει για στρατηγείο ο Καραϊσκάκης.
Το Δασικό Χωριό «Δρυάδες» στη θέση «Σταυρός – Παλαιοχώρι» στο Καροπλέσι, 37 χλμ. από την Καρδίτσα, σε μία περιοχή γεμάτη έλατα και δρυς – είναι και πρόταση διαμονής. Στα 3 χλμ. βρίσκονται τα Μαντάνια των Σουφλαίων, ένα ζωντανό Μουσείο Υδροκίνησης! Σε πετρόκτιστα οικήματα λειτουργούν ο Νερόμυλος του Ηλία Σούφλα, τα Μαντάνια, οι νεροτριβές του Φάνη Σούφλα, ιχθυοτροφείο και ταβέρνα.
Τη Λίμνη και τα Λουτρά Σμοκόβου, 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρδίτσας σε υψόμετρο 450 μ. Oι πηγές, με θερμοκρασίες από 29 έως40 βαθμούς γιατρεύουν πολλά και διάφορα… Τον «χορό της αγάπης», απόγευμα Κυριακής του Πάσχα στην πλατεία του Μορφοβουνίου. Το πετρόχτιστο Mοναστήρι της Παναγιάς της Πελεκητής στην Kαρίτσα. Την πεζοπορία στο φαράγγι του Kεραντάν από το χωριό Mπελακομύτη, αν βέβαια είστε φίλος του σπορ!
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στην Καρδίτσα, το ξενοδοχείο Κιέριον είναι κλασικό και όμορφο. (T/24410-71.923).
Στο Νεοχώρι, το Πανδίων, είναι πολυτελέστατο, με εξαιρετικό σέρβις. (T/24410-93.440, www.pandion.gr).
Στο Ανθηρό, το ξενοδοχείο Χριστίνα είναι μια προσιτή επιλογή. (T/24450-31.802).
Στο Δασικό Χωριό Δρυάδες tετράκλινο σπιτάκι. (T/24410-81.654).
Στην περιοχή Πευκόφυτο, στο 15ο χλμ Μουζακίου – Ι. Μ Σπηλιάς και σε 1.200 υψόμετρο, βρίσκεται μες στα έλατα το ξενοδοχείο Κουτσικουρής (T/24450-42.549, 6974193048).
Τέλος, στο Πετρίλο, οι Εσπερίδες διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. (T/6973539369).
ΦΑΓΗΤΟ
• Στο Παλιό στην Kαρδιτσομαγούλα, 2 χλμ. έξω από την Kαρδίτσα, που το θεωρώ ένα από τα κορυφαία ελληνικά εστιατόρια. Πολύ καλός κατάλογος κρασιών.
• Στο Νεοχώρι, στο Αγνάντι και στο Μανιτάρι θα βρείτε καλά μαγειρευτά αλλά και ψητά.
• Στην Μούχα θα βρείτε τον Μέγδοβα για μαγειρευτά και της ώρας
• ενώ στο Ανθοχώρι υπάρχει το Φλώρεσι για παραδοσιακές γεύσεις αλλά και κρέατα της σούβλας τα Σαββατοκύριακα.
KEIMENO: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ