Πιστοποιητικά ΚΕΠ με email, ψηφιακή θυρίδα και δωρεάν ταχυμεταφορά

Πιστοποιητικά ΚΕΠ με email, ψηφιακή θυρίδα και δωρεάν ταχυμεταφορά

Ψηφιακά ΚΕΠ με νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας

Ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει και τη δική του ψηφιακή θυρίδα όπου θα καταχωρούνται κατευθείαν ψηφιακά τα πιστοποιητικά και έγγραφα που έχει αιτηθεί από το ΚΕΠ.

Στις επόμενες μέρες τα ψηφιακά ΚΕΠ με νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας.
Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σχεδιάσει τη νέα εποχή των ΚΕΠ εμπλουτίζοντάς τα με δυο νέους τρόπους αποστολής των εγγράφων που αιτείται ο πολίτης: Θα γίνεται είτε με email είτε στην ψηφιακή θυρίδα του.

Στην κυβερνητική πύλη gov.gr, θα υπάρχει επιλογή για σύνδεση ΚΕΠ, όπως υπάρχει τώρα η εξουσιοδότηση, η υπεύθυνη δήλωση και η άυλη συνταγογράφηση.

Η είσοδος και ταυτοποίηση των πολιτών θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet

Ακολούθως θα επιλέγει το ΚΕΠ με το οποίο θέλει να συνδεθεί (κατά προτίμηση το πλησιέστερο στον τόπο διαμονής του για πιθανή εξυπηρέτηση από το αντίστοιχο courier) και θα κάνει online αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού.

Ο υπάλληλος του ΚΕΠ θα παραλαμβάνει την αίτηση και θα κάνει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες διεκπεραίωσης

Όταν εκδοθεί το πιστοποιητικό αποστέλλεται είτε στο email του πολίτη, είτε στην ψηφιακή θυρίδα του.

Η ψηφιακή θυρίδα είναι ο ψηφιακός αποθηκευτικός χώρος στο gov.gr όπου αποθηκεύονται όλα τα πιστοποιητικά που έχει αιτηθεί ο πολίτης μέσω του gov.gr

Η λίστα με τα πιστοποιητικά που θα εκδίδονται και θα αποστέλλονται ψηφιακά

 • Έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου
 • Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης
 • Χορήγηση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών
 • Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου
 • Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου
 • Χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας
 • Χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών πανεπιστημίου
 • Βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ
 • Μεταδημότευση συζύγων όταν ο ένας είναι ήδη δημότης
 • Μεταδημότευση ενηλίκου για την ανάκτηση της αρχικής δημοτικότητας που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του
 • Μεταδημότευση συζύγων και τέκνων από άλλο Δήμο όταν όλα τα μέλη της οικογένειας είναι εγγεγραμμένα στον αυτό δήμο ή κοινότητα
 • Μεταδημότευση άγαμου ενηλίκου σε δημοτολόγιο δήμου ή κοινότητας εκτός του τόπου καταγωγής του ίδιου ή των γονέων του
 • Αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό κατανάλωσης υδροληψίας (ΕΥΔΑΠ)

Μέχρι σήμερα τα ΚΕΠ αποστέλλουν τα έγγραφα που αιτείται ο πολίτης κατόπιν ραντεβού είτε μέσω ταχυδρομείου είτε με courier.

Θα αποσταλεί εγκύκλιος στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, προκειμένου να αναλυθεί η διαδικασία παραλαβής του ψηφιακού αιτήματος του πολίτη αλλά και ο τρόπος ενεργοποίησης όλων των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης μέσω των ΕΛΤΑ, εξειδικεύοντας τις διαδικασίες των υπηρεσιών και πως θα γίνεται η δωρεάν παραλαβή των πιστοποιητικών από τον πολίτη

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισε για λόγους δημόσιας υγείας, προκειμένου να μην μετακινούνται οι πολίτες αλλά να συνεχίσουν χωρίς πρόβλημα να εξυπηρετούνται, η διανομή των εγγράφων από τα ΚΕΠ να πραγματοποιείται είτε με απλό ταχυδρομείο είτε με την υπηρεσία Πόρτα- Πόρτα των ΕΛΤΑ.

Είναι η πρώτη φορά που ο πολίτης μπορεί να έχει μια τέτοια υπηρεσία στην πόρτα του, δωρεάν, με μια απλή αίτηση.

Ο πολίτης παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά χωρίς να χρεώνεται ο ίδιος.

Στις περιπτώσεις που για την ολοκλήρωση κάποιας αίτησης απαιτούνται δικαιολογητικά, παραλαμβάνονται από το σπίτι του πολίτη με courier επίσης δωρεάν.

Ο πολίτης θα χρεώνεται μόνο στις περιπτώσεις, που θέλει να αποστείλει αίτηση από το σπίτι του με τα δικαιολογητικά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τα ΚΕΠ, επειδή δεν έχει αξιολογηθεί το επείγον της αίτησης.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει οριστεί ότι θεωρείται επείγον:

–  Ότι προέκυψε μετά τις 11/3/2020

– Αιτήματα που αφορούν σε κάλυψη οικογενειακής ή επαγγελματικής ανάγκης, πχ. ποινικό μητρώο για διαγωνισμό και αιτήματα που αφορούν ανελαστικές προθεσμίες.