Πορεία και ποσοστά των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Πορεία και ποσοστά των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Ενημέρωση για την πορεία και θέματα των εμβολιασμών στη χώρα

 

– Ξεκίνησε η χορήγηση του εμβολίου της Janssen, Johnson & Johnson

– Η ανοσία που επιδιώκεται με τα εμβόλια δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα

– Σήμερα 5.5.2021 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 110.000 εμβολιασμοί

– Το 30% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση και το 70% έχει κλείσει ραντεβού έτσι ώστε να εμβολιαστεί εντός του Μαΐου 2021

 

– Τα ποσοστά συμμετοχής στους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή ομάδα:

Στους πολίτες άνω των 85 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68% αν προσθέσουμε και τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το 68% είναι μαζί με τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, που αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερή μας ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής, έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού.

Στην ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 58% και με τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 74%.

Στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% και ανέρχεται με τα ραντεβού στο 74%.

Στους 60-64, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 67% είναι μαζί με τα ραντεβού.

 

 

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (5.5.2021)

«Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Χριστός Ανέστη. Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό για τα επαινετικά το λόγια για την Επιτροπή. Χαρμόσυνο για τους εμβολιασμούς ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην κοινωνία μας την εβδομάδα πριν το Πάσχα οι τριαντάρηδες και το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας.

Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε. Από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό, στην εμπιστοσύνη και την ενθουσιώδη συμμετοχή.

Από σήμερα ξεκινάει η χορήγηση και ενός άλλου εμβολίου που προστίθεται στη φαρέτρα των εμβολίων στη χώρα μας, το εμβόλιο της Janssen, Johnson & Johnson. Είναι εμβόλιο, όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, με ιικό φορέα ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26, το οποίο αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη η οποία έγινε και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, ως προς την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 66% μετά από 28 ημέρες από τον εμβολιασμό και για την σοβαρή κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77-80%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη αυτή την πολυκεντρική των χιλιάδων συμμετεχόντων, δεν συμπεριελήφθησαν έγκυες γυναίκες ή άτομα ανοσοκατασταλμένα. Το εμβόλιο συστήνεται, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών. Μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το εμβόλιο πάρα πολύ εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι το εμβόλιο Janssen, Johnson & Johnson είναι μεν μονοδοσικό, αλλά δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει τη σκέψη συμπολιτών μας, ότι και τα άλλα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά με μία δόση. Το τονίζουμε ότι η συμμόρφωση για τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης, για τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται, είναι σημαντική.

Το κεφάλαιο του κορονοϊού, το κεφάλαιο Covid, έχει μία δυναμική εξέλιξη. Οι επιστημονικές γνώσεις συνεχώς εξελίσσονται και καθημερινά διευκρινίζονται στοιχεία τα οποία ήταν μέχρι στιγμής άγνωστα. Υπήρχε πάντα η προσδοκία ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη διασπορά του ιού από τους εμβολιασμένους, υπήρχε όμως η ανάγκη αυτή η ιδιότητα του εμβολιασμού να τεκμηριωθεί.

Με κύρια ερευνήτρια την Μαίρη Ράμσεϊ, από τις μεγάλες φυσιογνωμίες στον τομέα των εμβολίων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας παρουσίασε σε προδημοσίευση τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης, η οποία περιλαμβάνει άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου ή της Pfizer ή της AstraZeneca και μετά από 3 εβδομάδες μολύνθηκαν με τον κορονοϊό.

Η μελέτη αυτών των ατόμων με μοριακό τρόπο, με PCR, και έλεγχο των ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ήταν σε επαφή, και ο αριθμός αυτός ήταν τεράστιος, ήταν 25.000 νοικοκυριά και έλεγχος 57.000 ατόμων σε επαφή, έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50% περίπου την πιθανότητα διάδοσης, μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον.

Αυτό το εύρημα το οποίο έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και στην Βρετανία αλλά και σε όλα τα Κράτη, επιβεβαιώνει τη βασική επιπλέον ιδιότητα του εμβολίου, ότι όχι μόνο τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος του εμβολιαζόμενου. Είναι μια ιδιότητα, η έμμεση προστασία, πάρα πολύ σημαντική και για την επίτευξη ταχύτερα της συλλογικής ανοσίας.

Ένα άλλο θέμα, που όμως δεν μπορούμε να επισπεύσουμε παρά την επιθυμία όλων με μελέτες, αφορά στη διάρκεια της ανοσίας. Πόσο καιρό είμαστε προστατευμένοι μετά από τον εμβολιασμό. Υπάρχουν στοιχεία ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη. Υπάρχουν μελέτες που μιλάνε για 6, 8 και 9 μήνες ακόμη προστασίας, βάσει του προσδιορισμού των αντισωμάτων.

Όμως, έχουμε και παλαιότερα πει ότι η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα.

Και αυτή η εισαγωγή ήταν για το εξής. Διότι αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν «έπιασε», όπως λέμε, αν ήταν αποτελεσματικό το εμβόλιο και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο με προσδιορισμό των αντισωμάτων.

Και είναι αναμενόμενο σε ένα ποσοστό, η εξέταση να είναι αρνητική και αυτό να δημιουργεί και απογοήτευση και ανησυχία. Και βέβαια, ο λόγος του αρνητικού αποτελέσματος έχει πολλές ερμηνείες και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιείται, αλλά και για τους στόχους των αντισωμάτων, που είναι διαφορετική στην φυσική λοίμωξη από ότι στον εμβολιασμό.

Θα πρέπει επομένως να υπογραμμίσουμε ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση, για κλινικές μελέτες, για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου, αλλά είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο.

Η θέση όλων των διεθνών Οργανισμών είναι ξεκάθαρη. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή έλεγχος αντισωμάτων σε ένα άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί.

Για ειδικές ομάδες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, θα υπάρξει οδηγία όταν συγκεντρωθούν πρόσθετα δεδομένα.

Θα ήθελα να τελειώσω με συγχαρητήρια για τη νέα γενιά που λειτούργησε με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερη ωριμότητα από την παλαιότερη γενιά, όπως ακούσαμε και από τον Υπουργό.

Και να εκφράσω την παράκληση, ο καθένας από τους νέους αυτούς, τους λαμπρούς νέους, να πάρει από το χέρι έναν διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξει τον δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο.

Θα είναι σημαντική η προσφορά για τον κοινό στόχο, που είναι η ελευθερία όλων μας. Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Θεοδωρίδου. Κύριε Θεμιστοκλέους έχετε τον λόγο.

 
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και από μένα. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη. Σήμερα, τη στιγμή αυτή, βρισκόμαστε περίπου στις 90.000 εμβολιασμούς και όπως έχει πει ήδη ο Υπουργός, αναμένεται να ξεπεράσουμε τις 100.000 και να κλείσει η μέρα με περισσότερους από 110.000 εμβολιασμούς.

Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.280.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 21,5%. Και ξεπεράσαμε σήμερα το 1.000.000 συμπολίτες μας εμβολιασμένους με δύο δόσεις, πλήρως εμβολιασμένους δηλαδή, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Όσον αφορά τις παραδόσεις για το μήνα Μάιο: από την εταιρεία Pfizer αναμένουμε 2.150.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 350.000 δόσεις, η εταιρεία Johnson & Johnson μας επιβεβαίωσε 220.000 δόσεις μέχρι στιγμής και περιμένουμε και την επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες 80.000 τις επόμενες ημέρες και η εταιρεία AstraZeneca μας επιβεβαίωσε 150.000 δόσεις περίπου και περιμένουμε να μας επιβεβαιώσει και τις υπόλοιπες, μέχρι τις 350.000 που αναμένουμε το μήνα Μάιο.

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς και οι εκτιμήσεις μας ως Επιχείρηση «Ελευθερία» είναι ότι μέχρι τις 31/5 θα έχουμε εμβολιάσει σχεδόν 3.520.000 πολίτες με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33%, και 1.940.000 συμπολίτες μας, 2.000.000 δηλαδή περίπου συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 18%.

Να πούμε εδώ ότι τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στο γενικό πληθυσμό. Ο πληθυσμός-στόχος, να θυμίσω, ότι είναι ο ενήλικος πληθυσμός, δηλαδή είναι από τα 18 και άνω, από τα 16 και άνω για το εμβόλιο της Pfizer, άρα τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν εάν γίνει αναγωγή στον ενήλικο πληθυσμό.

Η δυναμικότητά μας θα αυξηθεί τον Ιούνιο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερώσουμε και για τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουμε για το μήνα Ιούνιο, καθώς και το άνοιγμα των επόμενων ομάδων με βάση την προτεραιοποίηση.

Το μήνα Μάιο αναπτύσσουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, 1.200 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και 300 στους Μέγα-εμβολιαστικούς σταθμούς. Και τις επόμενες ημέρες, εντός του Μαΐου, θα προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και από τους ιδιωτικούς φορείς.

Από σήμερα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχει ανέβει η φόρμα όπου μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς, ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές θέλουν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

Εκεί υπάρχουν και οι όροι και οι προϋποθέσεις. Έχει ψηφιστεί η νομοθεσία που προβλέπει και την αμοιβή για κάθε εμβολιασμό. Και το κάλεσμά μας είναι ξεκάθαρο, ως Επιχείρηση «Ελευθερία», να συμμετάσχουν όσο περισσότερο δυνατό ιδιωτικοί φορείς σε μία προσπάθεια που είναι εθνική, σε μία προσπάθεια που κανείς δεν περισσεύει, αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή.

Σε σχέση με το άνοιγμα των ηλικιακών ομάδων που προχωρήσαμε τις τελευταίες ημέρες να δώσω κάποια στοιχεία.

Από την ηλικιακή ομάδα 30-39 έχουν κλειστεί για να εμβολιαστούν 354.000 ραντεβού που αφορούν 177.000 πολίτες. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι 65.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί από αυτή την ομάδα.

Και μάλιστα αναγκαστήκαμε, όταν άνοιξε και η επόμενη ομάδα 40-44 να ανοίξουμε, όπως είχαμε προβλέψει αυτό το ενδεχόμενο, νέες εμβολιαστικές γραμμές και να αυξήσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος έτσι ώστε να απορροφήσουμε τη ζήτηση. Και το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αυτών θα έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα Μαΐου.

Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 235.000 ραντεβού που αντιστοιχούν στις 117.750 πολίτες, είναι 1η και 2η δόση, και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 από τους συμπολίτες μας. Και εδώ, η πλειοψηφία τους θα έχει εμβολιαστεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες.

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, είναι η ομάδα που ακολουθεί τη γενική προτεραιοποίηση, έχουν ήδη κλείσει 250.000 πολίτες το ραντεβού τους και 3.112 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Θα ήθελα να κλείσω δίνοντας τα ποσοστά συμμετοχής από τις ηλικιακές ομάδες. Να θυμίσω ότι περίπου πριν από τρεις εβδομάδες τα είχαμε ξαναδώσει.

Υπάρχει μια μικρή αύξηση και θα πρέπει να καταβάλλουμε, όπως έχει πει και ο Υπουργός ο κύριος Κικίλιας και η κυρία Θεοδωρίδου, κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως στις ομάδες των μεγαλύτερων ηλικιών, να αυξηθεί η συμμετοχή.

Έτσι, στους πολίτες άνω των 85 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68% αν προσθέσουμε και τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το 68% είναι μαζί με τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, που αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερή μας ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής, έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού.

Στην ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 58% και με τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 74%.

Στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% και ανέρχεται με τα ραντεβού στο 74%.

Στους 60-64, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 67% είναι μαζί με τα ραντεβού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Θεμιστοκλέους. Να περάσουμε σε ορισμένες ερωτήσεις.

Κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ: Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε κάποια πληροφόρηση για ένα περιστατικό γυναίκας 44 ετών που δυστυχώς κατέληξε στην Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα του εμβολιασμού της;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Κατ’ αρχήν να συλλυπηθώ την οικογένεια της εκλιπούσης. Βεβαίως μόλις πληροφορηθήκαμε αυτό το γεγονός, αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες.

Υπάρχει μια χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Δηλαδή, το γεγονός είναι μετά από μια μέρα από τον εμβολιασμό και για αυτό υπάρχει πάντοτε ένας λεπτομερής έλεγχος σε ό,τι αφορά στα αίτια του θανάτου.

Έχει γίνει νεκροτομή και οι πρώτες πληροφορίες που μας δόθηκαν προφορικά, έγινε μόλις το μεσημέρι, ότι ο θάνατος της εκλιπούσης δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων ή φλεβωδών κόλπων.

Φαίνεται ότι υπήρξε και ένα έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρου. Είναι ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Πάντως η μελέτη του περιστατικού θα είναι σχολαστική, όπως είναι με όλα τα περιστατικά τα οποία έστω και χρονικά, ανεξάρτητα αν προκύψει ποτέ αιτιολογική συσχέτιση, έχουν κάποια σύνδεση με το εμβόλιο.

Α. ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιο το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών, έστω και με μια δόση; Με δεδομένο ότι είδαμε μεγάλο αριθμό τμημάτων Λυκείων να κλείνουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα λόγω κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχήν να πούμε ότι σαν χώρα είμαστε από τις πολύ λίγες χώρες που έχουν μπει οι εκπαιδευτικοί στη γενική προτεραιοποίηση, ανεξάρτητα ηλικιακών ομάδων. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η δική μας χώρα και η Γαλλία. Όλες οι υπόλοιπες χώρες δεν έκαναν αυτή την «προνομιακή» διάκριση για τους εκπαιδευτικούς.

Αυτή την στιγμή το 30% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση και το 70% έχει κλείσει ραντεβού έτσι ώστε να εμβολιαστεί εντός του Μαΐου.

Θα ήθελα να πω εδώ, ότι οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν και συμμετέχουν στο μηχανισμό των αδιάθετων δόσεων και να ευχαριστήσω πραγματικά το Υπουργείο Παιδείας, τους συνεργάτες του Υπουργείου Παιδείας για την άψογη και εξαιρετική συνεργασία που είχαμε μέχρι στιγμής και έχουν ήδη εμβολιαστεί με το μηχανισμό των αδιάθετων δόσεων 19.806 εκπαιδευτικοί.

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, δοκιμασμένης κλασικής τεχνολογίας, το οποίο απαιτεί απλή συντήρηση και θα επιτρέψει έναν πολύ μαζικό εμβολιασμό. Τι γνωρίζουμε για αυτό; Θα έρθει στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όπως έχει ακουστεί; Έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με την Κομισιόν;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κομισιόν, είναι στα τελευταία στάδια διερευνητικών επαφών πριν την τελική συμφωνία. Εμείς σαν χώρα έχουμε δηλώσει τη συμμετοχή μας στο prorata όπως είναι, που είναι στο 2,36%, είναι δόσεις που μας αντιστοιχούν στα 100.000.000 που θα είναι η αρχική συμφωνία. Και αναμένεται να έχουμε την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ τέλος του καλοκαιριού, έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να είναι εδώ.

Μ. Ν. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Κυρία Θεοδωρίδου, μήπως έχετε εικόνα πόσα είναι συνολικά τα περιστατικά των ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν αναφερθεί στη χώρα μας; Έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα περιστατικά που παραπέμπουν στο σπάνιο σύνδρομο VITT;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Θα πρέπει να πω στην κυρία Γεωργαντά, ότι σε κάθε συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής παρευρίσκεται και εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος μας ενημερώνει για τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί βάσει της κίτρινης κάρτας.

Για το σοβαρό περιστατικό, που τώρα το λέμε ΤΤS, της θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων με θρομβοπενία, παραμένει σαν πιθανό το ένα περιστατικό που έχει δηλωθεί από τις αρχές του εμβολιασμού.

Δεν θα διακινδυνεύσω να πω νούμερα τα οποία δεν θυμάμαι ακριβώς. Πάντως καταγράφονται και μας δίνονται τα στοιχεία και για τις εν τω βάθει θρομβώσεις και για τις επιπολής θρομβώσεις, όπως και για ελάχιστες περιπτώσεις άλλων νοσημάτων ή εμφράκτων ή πνευμονικών εμβολών, αλλά και περιπτώσεων όπως επανενεργοποίησης του έρπητα ζωστήρα και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Θέλω να πω ότι τα νούμερα, δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε αναφορά αριθμών, δεδομένου ότι η αξιολόγησή τους απαιτεί και τα νούμερα τα αντίστοιχα στο γενικό πληθυσμό.

Επομένως, εάν πούμε τώρα έναν αριθμό θρομβώσεων, μπορεί να φανεί τεράστιος ή μεγάλος και αν δει κανείς το συνήθη αριθμό στο γενικό πληθυσμό, αυτός να είναι και μικρότερος από αυτόν που πραγματικά παρατηρείται.

Πάντως υπάρχει, αυτό είναι το βασικό, ότι υπάρχει μια ευαισθητοποίηση με την πάροδο του χρόνου όλο και μεγαλύτερη και από τους γιατρούς και από τους ιδιώτες για την καταγραφή κάθε ανεπιθύμητης ενέργειας.

Οι σοβαρές, όμως, είναι λίγες σε σχέση με τον αριθμό που αναφέρονται.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 7 Μαΐου. Καλό βράδυ σε όλους»