Πόσο θα κοστίζουν στους πολίτες τα απογευματινά χειρουργεία

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν (19.2.2024) από τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας η κατηγοριοποίηση των επεμβάσεων θα γίνεται ε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια. Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής ξεκινά από 300 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 2.000 ευρώ.

 

Η κοστολόγηση των επεμβάσεων σε επίπεδο κατηγορίας

Πολύ μικρή: 300 ευρώ
Μικρή: 500 ευρώ
Μεσαία: 900 ευρώ
Μεγάλη: 1.200 ευρώ
Βαρεία: 1.600 ευρώ
Εξαιρετικά βαρεία: 2.000 ευρώ

 

 

Σύγκριση κόστους με τον ιδιωτικό τομέα

Στη σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα του κόστους των χειρουργικών επεμβάσεων με βάση το είδος και την κατηγορία το υπουργείο Υγείας έδωσε τα εξής παραδείγματα:

Για μία επέμβαση καταρράκτη που κατατάσσεται στην πολύ μικρή ή μικρή κατηγορία το κόστος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα όπου το ποσό ανεβαίνει πάνω από τα 800 ευρώ.

Για επέμβαση βουβωνοκύλης στη μικρή κατηγορία το κόστος είναι 500 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά τα 1.800 ευρώ.

Για επέμβαση χολοκυστεκτομής στη μικρή ή μεγάλη κατηγορία το κόστος είναι 500 έως 1.200 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά τα 2.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Η αρθροπλαστική γονάτου στη μεγάλη ή βαρεία κατηγορία θα έχει κόστος 1.00 έως 1.600, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το κόστος ξεπερνά τα 3.500 ευρώ.

 

Οι αμοιβές των γιατρών

Σε ότι αφορά τις αμοιβές που θα λαμβάνουν οι γιατροί παρουσιάστηκαν ενδεικτικά κάποιες από τις ανώτατες που έχουν οριστεί.

Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία χολοκυστεκτομής, ο συντονιστής διευθυντής θα λαμβάνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350. Για την αρθροπλαστική ισχύου, ο συντονιστής χειρούργος θα παίρνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 300

 

Σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμος ο διαδικτυακός τόπος που θα αφορά την ενιαία λίστα χειρουργείων, από την οποία θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλες τις ημερομηνίες

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης