Συνταγογράφηση φαρμάκων για άσθμα και ΧΑΠ

Συνταγογράφηση φαρμάκων για άσθμα και ΧΑΠ

Υπουργείο Υγείας
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2016

Με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι οι γενικοί γιατροί δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα για το άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το υπουργείο Υγείας, παρά το γεγονός ότι η κατάρτιση της Θετικής λίστας είναι σε διαδικασία διαβούλευσης, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

– Ο μόνος περιορισμός θα αφορά σκευάσματα τα οποία είναι υψηλού κόστους και απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι η αποφυγή της μη αναγκαίας συνταγογράφησης και ο έλεγχος της δαπάνης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Τα παραπάνω σκευάσματα θα συνταγογραφούνται από πνευμονολόγο την πρώτη φορά και στη συνέχεια από τους γενικούς γιατρούς.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και ταλαιπωρίας των ασθενών με ΧΑΠ αφού οι γενικοί γιατροί θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους.

Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στο αγαθό του φαρμάκου, η ασφάλεια των ασθενών και των χρονίως πασχόντων και η προάσπιση της δημόσιας υγείας.