Στεγαστικό επίδομα στεγαστικής συνδρομής για το έτος 2019

Στεγαστικό επίδομα στεγαστικής συνδρομής για το έτος 2019

Ποιοι δικαιούνται να λάβουν το στεγαστικό επίδομα στεγαστικής συνδρομής για το έτος 2019. Κριτήριο το ύψος του εισοδήματοςΜέχρι 8.000 ευρώ θα είναι το ατομικό εισοδηματικό όριο, βάσει του οποίου θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης από 1/1/2019, προκειμένου να καλύπτεται μέρος είτε του ενοικίου είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μετά από τη συνάντησή της με τους θεσμούς.

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει στις 24.000 ευρώ, ενώ το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70 ευρώ ανά μήνα και θα προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πολίτες.

Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ για περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή περίπου 500.000 νοικοκυριά.

Η επιδότηση δεν θα αφορά μόνο στο ενοίκιο αλλά και σε δόση δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Το εισοδηματικό όριο για ένα άτομο υπολογίζεται γύρω στις 8.000 ευρώ και το ανώτατο όριο θα είναι περίπου 24.000 ευρώ

Και σε αυτήν την περίπτωση, θα ισχύσει κλίμακα ισοδυναμίας για την προσαύξηση του εισοδηματικού ορίου ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Έτσι για τη σύζυγο προβλέπεται συντελεστής προσαύξησης 0,5 ενώ για τα παιδιά δεν θα αλλάξει κάτι στον συντελεστή. Έτσι για παράδειγμα για μια 4μελή οικογένεια, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε περίπου 20.000 ευρώ.

Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος υπολογίζεται σε 70 έως 80 ευρώ ανά άτομο και επομένως στα 240 ευρώ για μια 4μελή οικογένεια.

Αφορολόγητο το στεγαστικό επίδομα στεγαστικής συνδρομής