Τα νέα μέτρα για τις εορτές των Χριστουγέννων 2021

Τα νέα μέτρα για τις εορτές των Χριστουγέννων 2021

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από 24/12/2021

 

Τα νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό που ισχύουν από 24/12/2021 έως 03/01/2022

 

Από αύριο 24.12.2021, ώρα 06:00 το πρωί, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού και ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή η μάσκα Ν95.

Οι εκδηλώσεις για τις εορτές ακυρώνονται. Ισχυρή σύσταση για τους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα να επαναλαμβάνουν το τεστ PCR τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο 24.12.2021 έως και τις 02.01.2022 και από 03.01.2022 θα ισχύει νέο πακέτο μέτρων για τη διασκέδαση, τις εκδηλώσεις, την τηλεργασία και μέτρα για δραστηριότητες δεν είναι αναγκαίες.

 

Η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που ισχύουν έως 3 Ιανουαρίου 2022

 

Η ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, η χώρα μας βίωσε την ένταση του τέταρτου κύματος της «Δέλτα» και τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόμασταν σε μία ύφεση, αλλά παράλληλα υπήρχε και η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον», κυρίως σε άλλες χώρες. Όμως, η «Όμικρον» βρίσκεται και στη χώρα μας και συνεχώς παρακολουθούμε τα κρούσματα.

Μάλιστα, τις τελευταίες δύο μέρες, παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων, την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε αν σχετίζεται με τον συγχρωτισμό, τον οποίο υπάρχει, ή αν παράλληλα πίσω από τη «Δέλτα» υποκρύπτεται και η «Όμικρον» και άρα ενδεχομένως να έχουμε μια αύξηση αυτών των κρουσμάτων.

Τα στοιχεία, τα οποία έχουμε για την «Όμικρον», αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή. Στο σκέλος της νοσηρότητας, κατ’ αρχήν υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα, αλλά τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για να ξέρουμε ακριβώς την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει.

Ως εκ τούτου, έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτρα. Η χώρα μας έλαβε από την πρώτη στιγμή μέτρα- και πριν την έλευση της «Όμικρον»- και ήμασταν μάλιστα η χώρα που ανοίξαμε τον εμβολιασμό στους 3 μήνες, πάρα πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αυξηθεί, και λόγω της υποχρεωτικότητας, συνολικά η εμβολιαστική κάλυψη, φθάνοντας- με τον πληθυσμό, ο οποίος θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του- στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και στο 70% στον γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα, στην τρίτη δόση, ήδη άνω του 72% των ατόμων, που δικαιούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση, έχουν κλείσει ραντεβού. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι πλέον θωρακιζόμαστε εμβολιαστικά, καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση λειτουργεί πολύ αποτρεπτικά για τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Εχθές συνήλθε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να μας εισηγηθεί μέτρα τα οποία αφορούν δύο στάδια. Το ένα στάδιο είναι από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου και το επόμενο στάδιο αφορά από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, καθώς θα παρακολουθούμε καθημερινά τα κρούσματα για να μπορούμε να εκτιμούμε την εξάπλωση που μπορεί να έχει η «Όμικρον». Επομένως στις 27/12 θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και εάν και εφόσον χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.

 
Από αύριο, 6:00 η ώρα το πρωί, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πλέον, επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις εορτές και ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και στους εξωτερικούς χώρους, δικαιολογείται απολύτως η υποχρεωτική χρήση της. Και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση ή τα γυμναστήρια.

Πάντοτε, βέβαια, στο βαθμό που δεν είναι απαραίτητη η απουσία της μάσκας, όπως συμβαίνει στην εστίαση. Ακόμα, όμως, και για να εισέλθεις στον χώρο, να πας στο τραπέζι σου και γενικότερα στο βαθμό που δεν πιέζεσαι, υπάρχει ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα.

Άρα υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.

Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουνε για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, επειδή έχουμε δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το συγκεκριμένο PCR ή το rapid, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν έχουν νοσήσει.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές τις μέρες θα βγούμε. Τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων τις δυο τελευταίες μέρες, αφορούν κυρίως μικρότερες ηλικίες, πράγμα που μας κάνει με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι αυτό συνδυάζεται με την διασκέδαση.

Άρα, θα πρέπει να γίνεται τεστ ως σύσταση, όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάποια κοινωνική εκδήλωση. Και αυτό που θέλουμε να πούμε στα νεότερα παιδιά τα οποία θα βγουν, να βγουν να διασκεδάσουν, τηρώντας τα μέτρα, αλλά μετά να προσέξουν τις επαφές με τους γονείς τους ή παππούδες τους.

Εάν τα παιδιά μου ήταν σε ηλικία να βγούν τώρα, θα ήθελα να βγούνε να διασκεδάσουν, την επόμενη, όμως, μέρα θα ήθελα να κάνουν τεστ και να μην έρθουμε σε μια τέτοια επαφή.
Άρα, παραμένουν οι κανόνες των ισχυρών συστάσεων για τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να προστατευθούμε.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν από αύριο 6:00 η ώρα το πρωί έως τις το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.

Για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα και θα υπάρξουν μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown και σε κατηγοριοποίηση θα αφορούν την διασκέδαση, όπου εκεί θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικώς με το ωράριο. Θα αφορούν τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες θα υπάρχουν, θα αφορούν το σκέλος της τηλεργασίας καθώς επίσης και θα αφορούν γενικότερα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, ήθελα όμως να δώσουμε τις κατηγορίες οι οποίες θα υπάρξουν.

Θεωρούμε ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και ανακοινώθηκαν, από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου, είναι επαρκή και για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και να μην υπάρχει κίνδυνος στη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, η Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου θα μας εισηγηθεί και με τα νέα δεδομένα αν χρειαστεί κάτι άλλο να προστεθεί.»