Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τι προβλέπεται για τα τεστ

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τι προβλέπεται για τα τεστ

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες

 

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν (24.8.2021) και ισχύουν από 13/09/2021 έως και 31/03/2022:

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Ένα (1) εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

 

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές 

Δύο (2) εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Ανεμβολίαστοι μαθητές

Δύο (2) self tests / εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από την πολιτεία  και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

 

Ανεμβολίαστοι Φοιτητές

Δύο (2)  εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων)

 

Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες  με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ

Ένα (1) εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών.

Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

 
Γενικοί Κανόνες για όλους για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας

Χρήση Μάσκας 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε όλους τους κλειστούς χώρους, Για τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

 

Λειτουργία δημόσιων χώρων συνάθροισης από 13/9/2021 έως 31/3/2022

Κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης)

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

(Θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες)

Κλειστά γυμναστήρια

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

(Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους)

Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι εμβολιάζονται υποχρεωτικά 

«Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που σας έχω εδώ πέρα σήμερα μαζί μου, κυρία Κοτανίδου. Είναι μάχιμη γιατρός.

Κυρίες και κύριοι, σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, που η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της Covid-19, χωρίς άλλα όπλα άμυνας πέραν αυτών που γνωρίζουμε, των lockdown, των τεστ, των μασκών, αντισηπτικών, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατεύσει.

Έχουμε εδώ και οκτώ μήνες διαθέσιμα εμβόλια και έχουμε την επιλογή που δεν είχαμε πριν: ζούμε μέσα στο τείχος της ανοσίας που χτίζουμε όλοι μαζί ή μένουμε έξω από αυτό.

Ζούμε εμείς και όλοι όσοι αγαπάμε, νοιαζόμαστε, ασφαλείς, με τον χαμηλότερο δυνατό κίνδυνο να βρεθούμε σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ ή παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον κορονοϊό;

Τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων ως προς τη βαριά νόσηση και διασωλήνωση.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι συντριπτικά. Πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι.

Θέλω να το επαναλάβω, αρκετά πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. Άρα μια βασική διαφορά στη διαχείριση του συστήματος υγείας από εδώ και πέρα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ότι χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από Covid.

Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και βέβαια έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη.

Επιλογή όπως είπα και πριν, έχουμε. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα πρώτα από όλα της επιστήμης και στη συνέχεια όλων των υπερεθνικών και εθνικών δομών των ανθρώπων που υλοποιούν τα εμβολιαστικά προγράμματα, που όπως βλέπουμε και από την άψογη λειτουργία του προγράμματος «Ελευθερία» εδώ στην πατρίδα μας έκανε τον εμβολιασμό μια εύκολη, γρήγορη και ασφαλή διαδικασία για όλους τους πολίτες.

Επιλογή έχουμε λοιπόν. Και συνολικά έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την πρώτη δόση κοντά στους 6.000.000 συμπολίτες μας και ο εμβολιασμός θα αυξηθεί καθώς επιστρέφοντας από τις διακοπές είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν οι συμπολίτες μας.

Ήδη μετά τον Δεκαπενταύγουστο προστίθενται νέα ραντεβού και για να προσεγγίσουμε το 80% της ανοσίας μεταξύ των ενηλίκων πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε.

Χρειαζόμαστε σχεδόν 1.000.000 εμβολιασμούς ακόμα, για να φτάσουμε τα ποσοστά τα οποία έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Πιστεύω ότι θα το κάνουμε, πιστεύω ότι θα επιδείξουμε ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Πιστεύω στον Έλληνα και πιστεύω ότι θα επικρατήσει το «εμείς» του «εγώ».

Από την πλευρά της η οργανωμένη Πολιτεία, όπως είχε την υποχρέωση, να εμβολιάσει και τον τελευταίο Έλληνα που επιθυμεί όπου και αν βρισκόταν, ακόμα και στην τελευταία γωνιά της πατρίδας να διαθέσει δωρεάν δεκάδες εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ και αν μην αφήσει ούτε έναν ασθενή με Covid-19 χωρίς την σωστή νοσηλεία, έτσι τώρα έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια ομαλή και ασφαλή, στο μέτρο του δυνατού, κοινωνικά δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα.

Διότι εφόσον υπάρχει πλέον επιλογή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εδώ για να περιθάλπτει όλους τους ασθενείς, Covid και non-Covid.

Διότι, εφόσον υπάρχει πια επιλογή, δεν μπορεί η επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή μας να αναστέλλεται και σας διαβεβαιώνω, όπως άλλωστε έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Μέτρα Δημόσιας Υγείας θα υπάρξουν και αυτό το φθινόπωρο και αυτό τον χειμώνα. Θα αφορούν, όμως, τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας για δυο λόγους:

Πρώτον, για να σταματήσουμε όσο μπορούμε την μετάδοση του ιού και τις νέες μεταλλάξεις.

Και δεύτερον, για να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας από βαριές νοσηλείες που θα μπορούσαν πολύ απλά να μην υφίστανται χάρη στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό.

Να πάμε στα μέτρα. Με βάση όλα τα παραπάνω, θέλω να επαναλάβω ότι θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της αναστολής εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου όσων υγειονομικών και εργαζομένων σε νοσοκομείο και πρωτοβάθμιας δομές υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.

Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τους δεκάδες χιλιάδες υγειονομικούς που έχουν εμβολιαστεί και κυρίως τους ασθενείς μας που είναι ευάλωτοι, με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι.

Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνάδελφων και λοιπών εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όχι μόνο, θα σπεύσει αυτές τις τελευταίες μέρες να εμβολιαστεί.

Επίσης διευκρινίζεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς, στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στις συγκεκριμένες ομάδες, ιδιωτών ιατρών και φαρμακοποιών, η Πολιτεία με νομοθετική πρωτοβουλία θα θεσμοθετήσει και σε αυτή την περίπτωση, πρόστιμα και κυρώσεις που ήδη προβλέπονται στο άρθρο 206 του νόμου 4820 του 2021.

Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου του 2021 ως 31 Μαρτίου του 2022 θα ισχύσουν μέτρα υποχρεωτικής διάγνωσης Covid-19 για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Και συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- πλην εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές- θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Το τεστ αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα.

Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται δύο φορές την εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή από τις εκπαιδευτικές αρχές.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μαθητές υποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα τα οποία όμως διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Ως προς τους φοιτητές. Υπάρχει υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της επικράτειας με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι προς νησιά για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών.

Αυτό πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη. Και self test για τους ανήλικους 5-12 ετών.

Θα ήθελα να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό το οποίο αλλάζει πλέον ως προς τα διαγνωστικά τεστ. Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται στις δημόσιες δομές για να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν ή για την προσέλευσή τους στην εργασία ή στο πανεπιστήμιο ή αλλού. Θα πρέπει δηλαδή να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές, όπως ήδη ανέφερα.

Πάμε στους δημόσιους χώρους. Ως προς την ομαλή λειτουργία δημόσιων χώρων συνάθροισης, οι κανόνες δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν για την ίδια χρονική περίοδο δηλαδή από τις 13 Σεπτεμβρίου έως την 31η Μαρτίου του 2022 θα είναι ανάλογη με τις κατηγορίες δραστηριοτήτων.

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και ούτω καθεξής, έχουμε λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων, αθλοπαιδιών κλπ., έχουμε λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.

Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, έχουμε λειτουργία για εμβολιασμένους νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.

Επίσης, βάσει νόμου οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια. Θα έχουμε λειτουργία για εμβολιασμένους/νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.

Αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια θα μπορούν, βάσει νόμου, να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από τα μέλη τους και επίσης σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Να υπενθυμίσω εδώ ότι πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει 14 μέρες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς που υπάρχει συνάθροιση, θα πρέπει να υπάρχει σήμανση και υπενθύμιση για χρήση μάσκας.

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για τους εργαζομένους, απαγόρευση παρακολούθησης μαθημάτων για μαθητές- φοιτητές, και απαγόρευση μετακίνησης για τους ταξιδιώτες.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν ούτε πατερναλιστικό, ούτε φυσικά τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι, όμως, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ως υπεύθυνη Πολιτεία.

Είναι υποχρέωση μας προς όλους αυτούς που έχασαν την μάχη πριν προλάβουν το εμβόλιο. Είναι υποχρέωση μας προς τα εκατομμύρια των πολιτών που πέρασαν 18 μήνες πανδημίας, προσέχοντας τον εαυτό τους και τους άλλους συμπολίτες τους.

Που ξενύχτησαν για εβδομάδες στα νοσοκομεία, περιθάλπτοντας ασθενείς.

Που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, που έχασαν τις δουλειές τους σε αυτή την τεράστια πανδημία, που εργάστηκαν από απόσταση, που φοίτησαν από απόσταση.

Αυτούς που πήγαν να εμβολιαστούν και να χτίσουν τείχος ανοσίας, να προστατευθούν και να προστατεύσουν. Και αυτή την υποχρέωση θα την τηρήσουμε»