Τι ισχύει για την αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Τι ισχύει για την αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε συνέντευξη του στην τηλεόραση μίλησε για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή στην επόμενη τριετία αλλά και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή.

 

Καμία αναπροσαρμογή στα συντάξιμα στην επόμενη τριετία

Ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει για τα όρια συνταξιοδότησης ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή την επόμενη τριετία στα όρια συνταξιοδότησης.

«Την ερώτηση του τι θα συμβεί με τα ηλικιακά όρια από τότε που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο των κοινωνικών ασφαλίσεων θα πρέπει να μου την έχουν κάνει σε συνεντεύξεις τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές ή εφημερίδων πάνω από είκοσι, ίσως και τριάντα φορές.

Η απάντηση που δίνω είναι πάντα η ίδια, με αναφορά στην υφιστάμενη νομοθεσία.  Σε πάνελ που βρισκόμουν την προηγούμενη Κυριακή τέθηκε ανάλογη ερώτηση και, την επόμενη ημέρα, δημοσιογράφος που συμμετείχε σε άρθρο του σε εφημερίδα παρέθεσε πράγματι όσα απάντησα ωστόσο, στη συνέχεια έδωσε μια ερμηνεία δική του.  Όλη η συζήτηση που έχει γίνει αυτήν την εβδομάδα δεν είναι πάνω σε αυτά που είπα εγώ αλλά στην ερμηνεία αυτή.

Ας είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος, έχουμε νόμους. Ο νόμος που καθορίζει τα των ορίων συνταξιοδότησης είναι του 2010. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις από εκεί και μετά, τον νόμο αυτόν τον έχουν σεβαστεί. Ο νόμος λέει ότι αναπροσαρμόζονται τα ηλικιακά όρια ανάλογα με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία. Το 2024 επρόκειτο να γίνει αναπροσαρμογή.  Όμως, η πρόοδος που είχε συντελεστεί στο συγκεκριμένο τομέα εξανεμίστηκε στα χρόνια του κορωνοϊού.

Σαν αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή στα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία. Προφανώς το τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα»

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης