Την Παρασκευή 29.9.2023 η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023

Το «φεγγάρι του θερισμού», ή «σελήνη της συγκομιδής» την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023

 

Πρόκειται για την πλησιέστερη πανσέληνο στη φθινοπωρινή ισημερία του βόρειου ημισφαιρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023.

Πριν από εκατό περίπου χρόνια. όταν οι περισσότερες συγκομιδές γίνονταν αποκλειστικά με τα χέρια, το φως του φεγγαριού του θερισμού βοηθούσε τους αγρότες να μαζέψουν τις όψιμες σοδειές τους πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Το φεγγάρι του θερισμού ανατέλλει περίπου την ώρα που δύει ο ήλιος, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή την εποχή του έτους, αντί να ανατέλλει 50 περίπου λεπτά αργότερα κάθε βράδυ (όπως συνήθως), το φεγγάρι φαίνεται να ανατέλλει σχεδόν την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο βόρειο ημισφαίριο, όταν ανατέλλει η σελήνη, η εκλειπτική σχηματίζει τη μικρότερη γωνία σε σχέση με τον ορίζοντα.

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης