Τον Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο και την Πάρο

Τον Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο και την Πάρο

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι συνδεδεμένος έντονα με την Τήνο και την Πάρο, λόγω των ιερών ναών της Παναγίας, Ευαγγελιστρίας και ΕκατονταπυλιανήςΗ Τήνος του Χάρη Βλαβιανού

Ο ποιητής και μεταφραστής Χάρης Βλαβιανός περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το «νησί που έμεινε πολλές δεκαετίες μακριά από τις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών», αλλά που τα τελευταία χρόνια έγινε της μόδας.

Η ύπαρξη, ως γνωστόν, του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας της Τήνου και τα στίφη των πιστών που προσέλκυε κάθε χρόνο, ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο, ήταν ο λόγος που το νησί έμεινε πολλές δεκαετίες «άσπιλο και αμόλυντο», μακριά δηλαδή από τις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων περιηγητών και τουριστών

Η Τήνος

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Τήνος ανακαλύφθηκε από τους Αθηναίους κονκισταδόρες (είχαν προηγηθεί βέβαια οι φιλέλληνες Γερμανοί, που πάντα ξέρουν να εντοπίζουν το ωραίο στην Ελλάδα) και έγινε ξαφνικά της μόδας.

Πανέμορφα χωριά, εγκαταλελειμμένοι περιστερώνες και ξωκλήσια, που ξεφυτρώνουν στις πιο απρόβλεπτες πλαγιές του νησιού, ερημικές, παρθένες παραλίες, μαρμάρινες βρύσες και σκαλιστά υπέρθυρα άρχισαν να φιγουράρουν σε εγχώρια και ξένα έντυπα.

Ακόμη και σε περιοδικά διεθνούς φήμης, όπως το National Geographic, που έκανε ειδικό αφιέρωμα στο χωριό Βώλαξ, ένα από τα πλέον «εντυπωσιακά και παράδοξα στον κόσμο», όπως έγραφε, αφού βρίσκεται σφηνωμένο ανάμεσα σε μεγάλους, σφαιρικούς, γρανιτένιους βράχους, ηφαιστειογενούς προέλευσης.

Περισσότερα για την ΤήνοΠάρος. Τα πολλά της πρόσωπα

Από τις πολυσύχναστες πλαζ μέχρι τα γραφικά χωριά της ενδοχώρας, ψάχνουμε την απάντηση στο τι κάνει το κυκλαδίτικο νησί τόσο δημοφιλές.

Ο γύρος της Πάρου σε μία μόλις ημέρα αρκεί για να καταλάβεις γιατί πλήθη τουριστών συρρέουν εδώ.

Τη μια υπέροχη αμμουδιά διαδέχεται άλλη, μεγαλύτερη.

Ανάμεσά τους μικρές απομονωμένες ακτές προς εξερεύνηση.

Δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις πού θα σταματήσεις για μπάνιο.

Πάρος

Με μια πανοραμική πρώτη ματιά, η Παροικιά με όλες τις αστικές της πινελιές προετοιμάζει για επιστροφή στη μεγαλούπολη.

Η αίσθηση αλλάζει μόλις για λίγο χαθεί κάποιος στα δρομάκια της παλιάς πόλης, στην αυλή της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής, σε μικρά καφενεία και ταβερνάκια, όταν συναντήσει υπέροχα πρόσωπα ηλιοκαμένων γερόντων, βέρους Παριανούς να διηγούνται ιστορίες και ανέμελα παιδιά σε ένα ατελείωτο καλοκαιρινό παιχνίδι μέχρι αργά το βράδυ.

Τότε που φεύγει το τελευταίο καράβι της ημέρας και μια τελευταία ματιά στη φωτισμένη Παροικιά θυμίζει πως, πρώτα απ’ όλα, η Πάρος σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Περισσότερα για την Πάρο