Τράπεζες. Μείωση της προμήθειας για τις συναλλαγές με POS

Μείωση της προμήθειας που χρεώνουν για τις συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά με τη χρήση POS, σχεδιάζουν οι τράπεζες μετά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, με την υποχρεωτική εγκατάσταση των συσκευών POS σε ακόμα 35 κλάδους λιανικής μεταξύ των οποίων τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι λαϊκές αγορές

Το γενικότερο ζήτημα των προμηθειών έθεσε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και φαίνεται να απέσπασε τη δέσμευση ότι θα επανεξετασθούν τα περιθώρια μειώσεων των χρεώσεων στη χρήση POS για συναλλαγές μικρής σχετικά αξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο που καταρτίζουν οι τράπεζες, προβλέπει μείωση των προμηθειών έως 50%, στο σκέλος που τις αφορά. Δηλαδή η προμήθεια στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας , πρόκειται να περιοριστεί στο 0,10% (από 0,20%).

 

Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες καταβάλλονται σε τρία επίπεδα μέχρι την τελική επιβάρυνση. Εκτός της προμήθειας των τραπεζών, για τις κάρτες τους, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS (35 διαφορετικές εταιρείες), με αποτέλεσμα η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.