Τρίτη δόση εμβολίου. Διάρκεια προστασίας και παρενέργειες

Τρίτη δόση εμβολίου. Διάρκεια προστασίας και παρενέργειες

Πόσο χρόνο διαρκεί η προστασία της τρίτης δόσης και ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες

 

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (11.10.2021)

«Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας. Σήμερα αρχίζει με φυσική παρουσία η λειτουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών για όλους τους κύκλους. Όλη η Ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προστασία από την λοίμωξη με τον κορονοϊό, με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των φοιτητών, αλλά και των καθηγητών τους και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

​Καλή αρχή, καλή Ακαδημαϊκή χρονιά, με ανοιχτά Πανεπιστήμια και δια ζώσης εκπαίδευση.

Όπως είναι γνωστό, από μηνός, άρχισε η χορήγηση της 3ης δόσης κατά της Covid σε ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

​Επαναλαμβάνω, ότι ο κύριος λόγος χορήγησης στην πρώτη αυτή ομάδα, ήταν η συμπλήρωση του κενού λόγω ανεπαρκούς ανοσιακής ανταπόκρισης στις πρώτες δόσεις των εμβολίων και ένας άλλος λόγος είναι η αυξημένη έκθεση στον ιό, όπως στους υγειονομικούς, αλλά και η μείωση της διασποράς της λοίμωξης.

​ Προ εβδομάδος σύμφωνα με δεδομένα από μελέτες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που τον ακούτε με το βραχυλογικό EMA, αποφάσισε και ενέκρινε τη χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου Covid και για τα δύο εμβόλια, το εμβόλιο της Pfizer με το όνομα Comirnaty και της Moderna με το όνομα SpikeVax για τις ηλικίες από 18 έως 55 ετών με χρονολογία χορήγησης 6 μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

​Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και σε συνέχεια του εμβολιαστικού προγράμματος, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ της επέκτασης και στη χώρα μας της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε άτομα που πάσχουν από νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, όπως και στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση για Covid.

​Να υπενθυμίσουμε τις ομάδες που είναι οι ομάδες ουσιαστικά που προτεραιοποιήθηκαν για τον βασικό εμβολιασμό. Είναι τα άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, τα άτομα με Κυστική Ίνωση, τα άτομα με σοβαρή καρδιακή ή χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, τα άτομα με νεφρική και υπατική ανεπάρκεια, ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι και Τύπου ΙΙ, η παθογόνος παχυσαρκία, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές από τη λειτουργία του σπληνός, χρόνια νευρολογικά προβλήματα, σοβαρά ψυχικά νοσήματα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, όπως και γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών που δεν είναι δυνατόν να εμβολιαστούν και πάσχουν από σοβαρά προβλήματα.

​Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. Ενώ από τα δεδομένα ασφάλειας που προκύπτουν από μελέτες τόσο από το Ισραήλ, όσο και από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση.

​Θα πρέπει να πούμε ότι άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.

​Πρέπει να διευκρινιστεί ότι άτομα με ιστορικό νόσησης από Covid συστήνεται, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενες ενημερώσεις, να κάνουν μία δόση εμβολίου, ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μια ή δυο δόσεις, δεδομένου ότι οι συστάσεις έχουν μεταβληθεί, δεν χρειάζονται τρίτη πρόσθετη δόση.

 
 

Καθημερινά, παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις τους αριθμούς των κρουσμάτων, τους αριθμούς των ατόμων που έχουν μπει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένους ή και τους θανάτους, όμως υπάρχει μια άλλη μορφή «κρυφής» και επώδυνης πανδημίας που αναδεικνύεται από μια πολυκεντρική μελέτη από το CDC και πολλά επιφανή Πανεπιστήμια, όπως του Χάρβαρντ, του Κέιπ Τάουν, του Imperial College, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η οποία δημοσιεύεται στο Medical Journal of Pediatricsαυτή την εβδομάδα. Ο τίτλος της είναι «Ηορφάνια από την Covid». Σύμφωνα με τη μελέτη,σε 15 μήνες, 120.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχασαν έναν γονέα και άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή τους. Μπορούσε να είναι η γιαγιά ή κάποιος συγγενής.

Υπολόγισαν, λοιπόν, ότι σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει το γονιό του και το άτομο που το φροντίζει. Χιλιάδες, επομένως παιδιά, σύμφωνα με τη συγγραφέα Σούζαν Χίλις, επιδημιολόγο του CDC, θα φέρουν αυτό το ανεπούλωτο τραύμα της απώλειας των γονέων για τις επόμενες γενεές.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης αλλά και της συνεχούς φροντίδας αυτών των ορφανών για την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας και, όπως είναι αναμενόμενο, ατυχώς, το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων.

Έχουμε, λοιπόν, ένα διαφορετικό είδος longCovid, έχουμε συζητήσει για το σύνδρομο με τα συμπτώματα από την Covid, τα σωματικά αλλά και τα ψυχικά που εμφανίζονται μετά τη λοίμωξη, αλλά αυτό το long Covid έχει μεγάλη διάρκεια, διάρκεια ζωής.

Το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος της επέκτασης της λοίμωξης, της παραμονής μεταξύ μας της πανδημίας, γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ο εμβολιασμός.

Σε δυο μέρες, θα τιμηθούν στην Ροτόντα της Θεσσαλονίκης από διεθνή επιτροπή με εθνική συμμετοχή, με το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», οι επιστήμονες Οσλέμ Τουρετσί και Ουγκούρ Σαχίν. Είναι οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία του mRNA, οι θεμελιωτές της δημιουργίας των εμβολίων που μας έδωσαν την ελπίδα για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Θα είναι το ελάχιστο αντίδωρο για την προσφορά τους προς την ανθρωπότητα. Ευχαριστώ»