Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας

Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το μήνα Φεβρουάριο 2020 αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Συγκεκριμένα:

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας αποφάσισε για το μήνα Φεβρουάριο 2020, μήνα αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, να πραγματοποιεί δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στο χώρο της σταθερής μονάδας του Ιδρύματος, επί της οδού Βαλτετσίου 11 και Ιπποκράτους στην Αθήνα.

Η πρόσκληση απευθύνεται όχι μόνο στις γυναίκες που συμμετέχουν στα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου αλλά και σε όλες όσες θελήσουν να εξεταστούν σε αυτή τη χρονική περίοδο. Οι ενδιαφερόμενες θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου με Τεστ Παπανικολάου καθώς επίσης και με ψηφιακή μαστογραφία.
Τηλεφωνικά ο προγραμματισμός των ραντεβού

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (9:30 έως 15:30) έως και τη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

στα τηλέφωνα: 210 3620831 – 210 3620832,

για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

 

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ

Ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες, αμελούν να κάνουν μαστογραφία, είτε από φόβο είτε από άγνοια, θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο.

Τι είναι η μαστογραφία;

Είναι μια εξέταση των μαστών, η οποία σώζει ζωές! Μαζί με την κλινική εξέταση του μαστού, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του στήθους κατά 30 με 40%.

Τι δείχνει;

Με ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, πολύ πριν υπάρξει κλινικό εύρημα. Η εξέταση μπορεί να δείξει τις αλλαγές, όπως για παράδειγμα μικρούς όγκους, στο στήθος μιας γυναίκας πολύ πριν η ίδια ή ή το γιατρό της το καταλάβουν με την ψηλάφηση.

Πονάει και πόσο διαρκεί;

Μη φοβάσαι, είναι μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία. Διαρκεί μόλις 15 λεπτά και η ενόχληση, στην πλειονότητα των γυναικών, είναι ανεπαίσθητη. Αυτό που θα αισθανθείς είναι μια ελαφρά πίεση. Βέβαια, σε μερικές περιπτώσεις, όταν ο μαστός είναι πολύ πυκνός, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό πονάκι. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως ο πόνος είναι παροδικός και όχι αφόρητος.

Τι είναι το τεστ ΠΑΠ;

Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί μια απλούστατη εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γυναικολόγος συλλέγει κύτταρα από τον τράχηλο και τον κόλπο με στόχο την ανίχνευση πιθανών, μη φυσιολογικών αλλοιώσεων και μεταβολών τους.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και αρκετά σύντομη, αφού δεν ξεπερνά σε διάρκεια τα 10 λεπτά. Με τη βοήθειά του, μπορούν να εντοπιστούν προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις, που με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να θεραπευτούν άμεσα και αποτελεσματικά. Καμία άλλη εξέταση δεν έχει την ικανότητα να κάνει κάτι αντίστοιχο, καθώς όλες εντοπίζουν τον καρκίνο στα αρχικά του στάδια, γεγονός που την καθιστά την σπουδαιότερη εξέταση όλων.

Η εξεταζόμενη παραμένει ξαπλωμένη στην ειδική γυναικολογική καρέκλα, όπως την ώρα της γυναικολογικής εξέτασης. Ο γυναικολόγος χρησιμοποιεί τον κολποδιαστολέα, μια ειδική συσκευή, που τοποθετεί στον κόλπο. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μια σπάτουλας συλλέγει ένα δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο και τον κόλπο.