Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ενημέρωση για την τρίτη δόση

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ενημέρωση για την τρίτη δόση

Διάρκεια προστασίας και ανεπιθύμητες παρενέργειες

 

Άνοιξε (Παρασκευή 19.11.2021) η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, προγραμματισμού ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση.

Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση εξαμήνου από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna.

Η τρίτη (αναμνηστική) δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Σημειώνεται ότι η αναμνηστική δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

 

Ενημέρωση για την τρίτη δόση και τις και ανεπιθύμητες παρενέργειες

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (15.11.2021)

«Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας. 11 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, έχει πλέον συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία.

Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της παραλλαγής Δ προκάλεσε ανατροπή πολλών θεμάτων που θεωρούντο δεδομένα και μείωσαν το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού.

​Η αρχική αισιόδοξη άποψη από επιστημονικές μελέτες, ότι τα εμβόλια μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση ή και εξαφάνιση του ιού και με αυτόν τον τρόπο να διακοπεί η διασπορά, που αποτελεί και το σημαντικότερο στόχο για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, αυτό δεν έγινε. Δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα.

​Φαίνεται ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας, όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι δηλαδή ακόμη άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως, τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στη βασική προϋπόθεση, για την οποία εγκρίθηκαν κιόλας, που είναι η πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης.

​Το CDC σε πολύ πρόσφατη δημοσίευσή του συνοπτικά δίνει μηνύματα – κλειδιά σχετικά για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την επιδημία. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και αποτελεσματικά και για την παραλλαγή Δ.

Σημειώνει ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν σαφώς των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών και ότι σε ορισμένες ομάδες συστήνεται και ένας αναμνηστικός εμβολιασμός, η γνωστή μας τρίτη δόση.

Η επικράτηση της παραλλαγής Δ, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη με αποτέλεσμα την αύξηση των περιπτώσεων επαναλοίμωξης σε άτομα ή που νόσησαν ή έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά την πάροδο 6 μηνών, παρότι τονίζεται ότι παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.

Θα πρέπει αυτά τα στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοράσεις να περνούν μπροστά από τα μάτια μας με θλίψη, όταν τα βλέπουμε να αναλογιζόμαστε τον αριθμό των θανάτων, έχει λεχθεί ότι είναι πάνω από 8,5 χιλιάδες θάνατοι που έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό.

Από 2,5 μηνών και πλέον στη χώρα μας έχει αρχίσει η χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και τη μεγαλύτερη διάρκειά της.

Από τις κλινικές μελέτες η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται, σύμφωνα με ανοσολόγους, η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει διαμορφώσει τις οδηγίες για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Τις λεπτομέρειες θα σας τις αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας κύριος Θεμιστοκλέους.

Μπορώ, όμως, να πω ότι αναφερόμαστε στην 3η δόση αλλά θα πρέπει να τονίζουμε ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η 1η δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάζεται λεπτομερώς τις οδηγίες για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση και των ατόμων που έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Επειδή ένας παράγων που αναστέλλει πολλούς για να κάνουν την 3η δόση είναι οι πιθανές συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι συχνότερες είναι οι απλές, αυτές που όλοι έχουν ζήσει με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Δηλαδή πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκός πόνος, σπανιότερα αρθραλγίες που διαρκούν μια ως δύο ημέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό αναλγητικό φάρμακο.

Μικρή πιθανότητα της τάξεως του 0,3% έως 1%, όπως έχουμε προαναφέρει, έχει η εμφάνιση ως ανεπιθύμητης ενέργειας μιας συστοίχισης διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων ή των υπερκλειδίων που μπορεί να διαρκέσει αυτή η διόγκωση 1 έως 4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία. Αυτό το επαναφέρω γιατί ορισμένοι που το διαπιστώνουν λίγο τρομοκρατούνται.

Τέλος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA, σε έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό με λοίμωξη SARS και θήλασαν τα παιδιά τους, ανιχνεύτηκαν εργαστηριακά, αντισώματα στον ορό και του αίματος της μητέρας και του βρέφους, ειδικά αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού, όπως και αντισώματα ειδικά IGA στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού, ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος, όχι μόνο δίνοντάς του παθητικώς μεταβιβαζόμενα αντισώματα, αλλά και εκπαιδεύοντας το ανώριμο ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει δικά του προστατευτικά αντισώματα.

​Νομίζω ότι η εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει το μωρό της είναι κάτι που μας γαληνεύει και αυτό το χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο που υπάρχει τόση ένταση και τόση ανησυχία.

Ας την κρατήσουμε λίγο στο μυαλό μας αυτή την εικόνα. Θα νοιώσουμε καλύτερα. Ευχαριστώ

  

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: ​Σε σχέση, μέχρι στιγμής, με τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης, οι δικαιούχοι είναι 2.100.000. έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότερο από 400.000.

Να θυμίσω τις περιπτώσεις αναμνηστικής δόσης. Όσοι πολίτες 18 και άνω έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, Monderna και Astra Zenecaθα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της 2ης δόσης.

​Η αναμνηστική δόση στις τρεις κατηγορίες αυτές των εμβολίων γίνεται με εμβόλια Pfizer ή Moderna, η μισή δόση της Moderna και η πλατφόρμα μετά την τελευταία σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανοίγει στους 5,5 μήνες.

​Αυτό χρειάζεται κάποια τεχνική προσαρμογή και θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή το βράδυ. Η πλατφόρμα δηλαδή να ανοίγει στους 5,5 μήνες,έτσι ώστε να μπορούμε να κλείνουμε ραντεβού στους 6 μήνες.

​Για αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται στους δύο μήνες μετά το εμβολιασμό τους και θα μπορεί να γίνεται με τα εμβόλια Pfizer, Moderna μισή δόση και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

​Και τελευταίοι οι ανοσοκατασταλμένοι, που είναι μία ειδική ομάδα, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

​ Οι οδηγίες αυτές έχουν ήδη αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr και όποιος θέλει μπορεί να τις βρει και εκεί.

Επισημαίνω, επίσης, ότι, όπως έχει αναφέρει πάρα πολλές φορές η καθηγήτρια κυρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο της γρίπης είναι αναγκαίο να γίνει ειδικά φέτος που βλέπουμε να υπάρχουν περιστατικά γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί ακόμη με το εμβόλιο τηςCovid, άρα δεν χρειάζεται να έχει μεσοδιαστήματα ή να έχουν περάσει κάποιες μέρες από κάθε εμβόλιο»