Φρακτός. Το στολίδι της Δράμας

Φρακτός - Παρθένο δάσοςΣε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με τη Βουλγαρία, 92 χλμ. βορειοανατολικά της Δράμας και πέρα από τις άγριες κορυφογραμμές της Ροδόπης, απλώνονται τα 119.352 στρέμματα του δασικού συμπλέγματος Φρακτού.

Αφού πάρουμε σχετική άδεια από το Δασαρχείο Δράμας θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Παρθένο Δάσος, μοναδικό στην Ελλάδα και το σημαντικότερο στην Ευρώπη. Η οικολογική, φυτογεωργική και ιστορική του αξία τού έχουν δώσει τον τίτλο του διατηρητέου μνημείου της φύσης. Μεγάλο του τμήμα είναι αδιατάραχτο και μακριά από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση.

Σε αυτό το ονειρεμένο οικοσύστημα γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν ανενόχλητα δασικά είδη όπως δρυς, πεύκη, οξιά, ελάτη και ερυθροελάτη. Κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές, δίπλα από τα τρεχούμενα νερά και τους δροσερούς καταρράκτες, βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη ζώων.

Περπατώντας ανάμεσα στις υπέροχες σημύδες, κάτω από «βροχή» κιτρινωπών φύλλων θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του αγριόγιδου, του ζαρκαδιού, της αρκούδας, της αγριόγατας, του αγριογούρουνου, του λύκου και τόσων άλλων που θα μας ανεχτούν μονάχα στην Περιφερειακή Ζώνη του Παρθένου Δάσους, αφού στις Ζώνες Απόλυτης και Ειδικής Προστασίας απαγορεύεται κάθε είδους δραστηριότητα εκτός από επιστημονική έρευνα, σε μερικά τμήματα.

Στην περιπλάνησή μας θα βραχούμε στα ρυάκια, θα σταθούμε μπροστά στους τρεις κλιμακωτούς καταρράκτες, θα ξαποστάσουμε γύρω από τις πισίνες που σχηματίζονται φιλοξενώντας αγριοπέστροφες. Θα θαυμάσουμε τις λειτουργίες ενός τέλειου οικοσυστήματος: το σάπισμα των φύλλων που γίνονται λίπασμα, τη δημιουργία μικροκλίματος από τις σημύδες, την ανάπτυξη πελώριων αγριοκερασιών, μια αληθινή πρόκληση για την αρκούδα.

Αναζωογονημένοι, αλλά και ευαισθητοποιημένοι απέναντι στην αξία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μπορούμε να καταλήξουμε στις λυόμενες εγκαταστάσεις του Φρακτού απ’ όπου και ξεκινήσαμε. Εδώ θα μείνουμε δωρεάν στο «σπαρτιάτικο» ξενώνα. Αν θέλουμε θα κατασκηνώσουμε και θα μαγειρέψουμε στις ξύλινες εγκαταστάσεις που θα γίνουν η βάση μας, κάνοντας την επίσκεψη σε αυτόν τον τόπο μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία. Μια εμπειρία που μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με τη γνωριμία της Δράμας που απέχει 2,5 ώρες. Η αξιόλογη πόλη, μία από τις τουριστικότερες της βόρειας Ελλάδας, θα μας γοητεύσει με τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, τα δροσερά της πάρκα, τα βυζαντινά μνημεία, τα μουσεία, τα παλιά αρχοντικά και τα εντυπωσιακά κτίρια των καπναποθηκών της.

Θα πάτε
Από τη Δράμα (650 χλμ. από Αθήνα), μέσω Παρανεστίου, απέχει 92 χλμ. (18 από τα οποία είναι χωματόδρομος).

Θα μείνετε
Στις λυόμενες εγκαταστάσεις του Φρακτού που παρέχουν δωρεάν στέγη σε 18 άτομα (Δασαρχείο Δράμας, 57840).
Επιτρέπεται και η κατασκήνωση.
Ολα ύστερα από συνεννόηση με το Δασαρχείο.
Φιλοξένια (Παρανέστι, 25240 – 22001-2), Κούρος (Δράμα, 57200-3), Αχίλλειον (Καλαμπάκι, 51134).