Βόρεια Κέρκυρα. Πράσινο τοπίο, πολλές αμμουδιές, χωριά ορεινά και παραθαλάσσια

ΠαλαιοκαστρίτσαΟλα τα Επτάνησα είναι ωραία. Η Κέρκυρα, όμως, είναι κάτι το ιδιαίτερο. Καθώς το καράβι πλησιάζει, το νησί μπροστά σας είναι καταπράσινο, το ίδιο και τα βουνά της Hπείρου πίσω σας. H θάλασσα έχει τις μυστήριες πρασινομπλέ ανταύγειες του Iονίου. Μπαίνοντας στο λιμάνι, αρχίζει η γοητεία της πόλης με τα υπέροχα κτίρια. Κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να κατηγορήσει την Kέρκυρα πως δεν κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις.

Η Κέρκυρα κατά τον μύθο ήταν το Nησί των Φαιάκων. Η προνομιακή γεωγραφική θέση του νησιού, καθώς και το χαρισματικό του κλίμα, έκαναν την Κέρκυρα πάντοτε ελκυστική σε πολλούς επίδοξους κατακτητές. Ωστόσο, η Κέρκυρα, αν και άλλαξε «πολλά αφεντικά», μέχρι την 21η Μαΐου του 1864, οπότε τα Ιόνια Nησιά ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους. Στην αρχιτεκτονική των κτιρίων είναι εμφανής η επιρροή των Eνετών με τα Κάστρα και τα καντούνια.

Τη Βόρεια Κέρκυρα απαρτίζουν ο Δήμος της Κέρκυρας, με την πρωτεύουσα του νησιού, ο Δήμος Φαιάκων στη ΒΑ πλευρά του νησιού, ο Δήμος Kασσωπαίων στο ΒΑ άκρο, ο Δήμος Θιναλίων στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, ο Δήμος Αγ. Γεωργίου, το πρώτο κομμάτι ελληνικής στεριάς που συναντά την Αδριατική Θάλασσα στη ΒΔ άκρη της Κέρκυρας, ο Δήμος Εσπερίων στην ίδια πλευρά και τέλος ο Δήμος Παλαιοκαστρίτσας, επίσης στη δυτική άκρη του νησιού. Τοποθεσία καταπράσινη με πολλές αμμουδιές, μικρές και μεγάλες, χωριά ορεινά και παραθαλάσσια, τουριστικά ή μη.

Περιήγηση
Στον Δήμο Φαιάκων, που βρίσκεται μόλις 8 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης, αξίζει να δείτε το Καστέλλο ή αλλιώς Πύργο των Πολυλάδων ή και Bίλα Μπιμπέλι. Βρίσκεται στην Κάτω Κορακιάνα και πρόκειται για οικοδόμημα μοναδικής ομορφιάς. Στην αρχιτεκτονική του θα διακρίνετε μεσαιωνικές επιρροές, τη φινέτσα του φλωρεντινού ρυθμού, αλλά και την αυστηρότητα του γοτθικού. Κατασκευαζόταν επί 10 ολόκληρα χρόνια από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μπιμπέλι.
H περιοχή είναι από τις πλέον αξιοποιημένες τουριστικά του νησιού, ιδίως τα παράλιά της.
Στον Δήμο Θιναλίων, 40 χλμ. βορειότερα από την πόλη της Κέρκυρας, θα συναντήσετε τον Παντοκράτορα, το ψηλότερο βουνό του νησιού. Αν τολμήσετε μια ανάβαση στην κορυφή του, η θέα θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω. Ακόμη, κάντε μια βόλτα στη Λίμνη Αντινιώτη για να θαυμάσετε πλήθος σπάνιων πουλιών και φυτών.
Tέλος, θα σας μαγέψουν οι πανέμορφοι μικροί οικισμοί, όπως η Παλιά Περίθεια, ένα παλιό βενετικό χωριουδάκι του 13ου αιώνα. Αν είστε λάτρεις της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, περάστε από την Αγ. Τριάδα, λίγο έξω από το χωριό Κληματιά, μοναστήρι με σπάνιες τοιχογραφίες.
Στον Δήμο Αγ. Γεωργίου θα συναντήσετε περισσότερο έντονη απ’ οπουδήποτε αλλού στο νησί τόσο την αρχιτεκτονική όσο και την πολιτισμική επιρροή των Φράγκων και των Βενετσιάνων.
Στον Δήμο Εσπερίων ανήκουν μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού, μεταξύ των οποίων η Αγράφη, το Bαλάνιο, το Καβαλούρι, οι Περουλάδες και το Σιδάρι.
Στον Δήμο Παλαιοκαστρίτσας, 25 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Κέρκυρας, θα συναντήσετε τους οικισμούς των Δουκάδων και των Λακώνων, καθώς και τις παραλιακές τοποθεσίες της Κρήνης και των Μακαράδων.
Στην Παλαιοκαστρίτσα αλλά και στους οικισμούς θα απολαύσετε τη γραφικότητα και την ηρεμία του τοπίου.
Mπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας, χτισμένο γύρω στον 18ο με 19ο αιώνα, με εξαιρετικές αγιογραφίες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα ιστορικής αξίας.
Πώς θα πάτε:
Aεροπορικώς, με καθημερινές πτήσεις από Αθήνα διάρκειας 50΄. Oδικώς μέχρι την Πάτρα με Ι. Χ. ή λεωφορείο ΚΤΕΛ και μετά με φέριμποτ ώς την Κέρκυρα. Oδικώς επίσης μέχρι την Ηγουμενίτσα και από εκεί με φέριμποτ ώς την Κέρκυρα.
Πού θα μείνετε:
«Gelina Village», Αχαράβη, τηλ. 26630-64.000/7, www. gelinavillage. gr. «Beach Star Hotel», Σιδάρι, τηλ 26630-95.590, www. beach-star-hotel. com. «Akrotiri Beach Hotel», Παλαιοκαστρίτσα, τηλ. 26630-41.237, www. akrotiri-beach. com
Πού θα φάτε:
«Lemon Garden» στην Αχαράβη. Ενας όμορφος κήπος όπου μπορείτε να γευθείτε από γύρο μέχρι τοπική κουζίνα. «Φαγοποτείον», ανάμεσα σε Αχαράβη και Αλμυρό. Μαγαζί με κάθε είδους κρέας, που καλύπτει όλα τα γούστα.