Ιωάννινα. Στη γαλήνη της λίμνης

ΙωάννιναΗ πανέμορφη πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού είναι χτισμένη γύρω από τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας. Με φόντο την επιβλητική Πίνδο, μας υποδέχεται στα αρχοντικά, τα τζαμιά, το Κάστρο και τα ενδιαφέροντα μουσεία της. Η πόλη, συνδεδεμένη με τον Αλή Πασά και την ιστορία της κυρα-Φροσύνης, είναι γεμάτη από τα απομεινάρια της Τουρκοκρατίας, που κράτησε 500 χρόνια.
Πρώτη εικόνα όταν φτάνουμε είναι η γαλήνια λίμνη, κάποτε πλούσιος υδροβιότοπος, όπου έπνιξε ο Πασσάς την κυρα-Φροσύνη και άλλες 17 γυναίκες. Στο κέντρο της θα επισκεφτούμε το Νησί και την πρώην μονή Αγίου Παντελεήμονα, τώρα Μουσείο του Αλή Πασά. Στο Νησί σώζονται επίσης βυζαντινές εκκλησίες και η ενδιαφέρουσα μονή Φιλανθρωπινών (13ος αιώνας). Θα περπατήσουμε στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα ηπειρώτικα σπίτια, θα αγοράσουμε τα πασίγνωστα γιαννιώτικα κοσμήματα και σκεύη από ασήμι και θα ξαποστάσουμε στα φημισμένα τσιπουράδικα, που σερβίρουν ψάρια της λίμνης και βατραχοπόδαρα. Γυρίζοντας στην πόλη θα επισκεφτούμε το Κάστρο και τη συνοικία του με τα χαμηλά σπίτια. Μέσα στο Κάστρο ξεχωρίζουν το τζαμί του Ασλάν Πασά, χτισμένο στα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, που έδωσε το όνομά της στην πόλη. Τώρα λειτουργεί ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης με συλλογή από τοπικές ενδυμασίες, κοσμήματα και είδη παραδοσιακής τέχνης. Αξίζει να επισκεφτούμε το Βυζαντινό Μουσείο, τον τάφο του Αλή Πασά δίπλα στο Φετιχιέ Τζαμί αλλά και την Εκθεση Αργυροχοΐας, στο παλιό Θησαυροφυλάκιο, με εκθέματα που αφορούν τη μακρά παράδοση των Ιωαννίνων στην ασημουργία. Στην καρδιά της πόλης θα συναντήσουμε την κεντρική πλατεία με το Ρολόι, που χτίστηκε το 1905 από τον Οσμάν Πασά, και θα μπούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσουμε ευρήματα από την γειτονική Δωδώνη. Εξω από την πόλη στέκει το εξαιρετικό Μουσείο του Παύλου Βρέλλη με τα κέρινα ομοιώματα καθώς και το Σπήλαιο Περάματος. 20 χιλιόμετρα χωρίζουν τα Ιωάννινα από τον αρχαιολογικό χώρο του μαντείου της Δωδώνης.
Θα πάτε
Μέσω Ρίου-Αντιρρίου, η Αθήνα απέχει 438 χλμ. Η Θεσσαλονίκη απέχει 370 χλμ. Αεροπορικώς θα φτάσετε σε 45′
Θα μείνετε
Epirus Palace (93555), Du Lac (59100), Καμάρες (79348), Κάστρο (22866), Παλλάδιον (25856), Ξενία (47301), Αλέξιος (32030), Βυζάντιο (40453).
Θα φάτε
Γιαπράκια, γαρδούμπα, σουτζουκάκια, πιπεριές, κρέας στη γάστρα, ηπειρώτικες πίτες με χόρτα, τυρί αλλά και κρέμα. Επισκεφτείτε τα τσιπουράδικα γύρω από τη λίμνη και τις ψαροταβέρνες του Νησιού για καραβίδες, χέλι, αθερίνα και βατραχοπόδαρα. Πιείτε καλά κρασιά (Ζίτσα, Κατώι) και δυνατό τσίπουρο. Γλυκαθείτε με γιαννιώτικο μπακλαβά και εκμέκ.