Στης Πάργας τον ανήφορο

Στης Πάργας τον ανήφορο

Έτσι λέει το παλιό τραγούδι και, αν την επισκεφτείτε, θα καταλάβετε τον ποιητή. Το μέρος έχει το γοητευτικό «κατιτίς» του, είναι ένας τόπος που νοστιμίζει τη χώρα μας σαν μπαχαρικό!Eίναι μια μικρή πόλη με πολυκύμαντη ιστορία, σπάνιες φυσικές καλλονές, πεντακάθαρες θάλασσες, δάση, γραφικά δρομάκια με διώροφα ή τριώροφα παραδοσιακά σπίτια και εξαιρετικό κλίμα. Είναι η αρχαία Τορύνη της εποχής του Πτολεμαίου και του Πλουτάρχου. Κατά τον Μελέτιο, ήταν ο λιμένας της αρχαίας Ελαίας, που καταβυθίστηκε από κάποια γεωλογική καταστροφή

Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην ανατολική πλευρά της μικρής χερσονήσου με θέα στην Κεφαλονιά, στους Παξούς και τους Αντίπαξους και στο ακρωτήριο Ακτιο. Ο όρμος της Πάργας χωρίζεται σε άλλους μικρότερους από νησάκια και «γλώσσες» στεριάς. Μπροστά στην πόλη και στα δυτικά βρίσκονται οι μεγαλύτεροι από αυτούς τους όρμους, ενώ στο πίσω μέρος τους, στη στεριά, σχηματίζονται αμφιθεατρικές κοιλάδες με μικρούς λόφους και ρεματιές κατάφυτες από ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Ο δυτικός όρμος ονομάζεται Βάλτος και έχει μια υπέροχη αμμουδιά με αρκετά ξενοδοχεία. Στα ανατολικά, η φύση έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο σύνολο ορμίσκων και νησίδων. Μπροστά στην πόλη, σαν καμπούρα μισοβυθισμένης καμήλας, βρίσκεται το καταπράσινο «Νησάκι της Παναγιάς», που προστατεύει την Πάργα από τους χειμωνιάτικους καιρούς.

Στης Πάργας τον ανήφορο

Μέχρι τώρα όλα αυτά «χάριζαν» στην πόλη ένα υπέροχο κλίμα με μαλακό χειμώνα και δροσερά καλοκαίρια, ενώ τα πολλά νερά έκαναν το έδαφος γόνιμο, με λεμονιές, πορτοκαλιές και κιτριές να «αρωματίζουν» τον αέρα. Λέω όμως μέχρι τώρα γιατί, όπως ξέρετε, οι καιροί «τρελάθηκαν» και τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα μπορεί να μην ισχύουν αύριο!

Είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Πρόκειται για δημοφιλέστατο τόπο καλοκαιρινών διακοπών και, προφανώς, μέρος τουριστικό. Ομως, δεν ισχύει το περίφημο «με ό,τι αυτό συνεπάγεται» ή, αν κάτι συνεπάγεται, θεωρώ πως είναι σε βαθμό πταίσματος. Είναι ένας πανέμορφος διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και η μόνη αντίρρηση που μπορεί να έχει κάποιος αφορά την πολυχρωμία και την πανσπερμία των τουριστικών μαγαζιών και πινακίδων. Ακόμη και αν φτάσει στο άκρο να τη χαρακτηρίσει «πανηγύρι», τότε είναι το πιο καλαίσθητο πανηγύρι που υπάρχει στην Ελλάδα!

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Δίπλα στην Πάργα υπάρχει το μεγαλύτερο κάστρο της περιοχής. Χτίστηκε αρχικά από τους Νορμανδούς και τελειοποιήθηκε φρουριακά από τους Ενετούς. Εξω από το κάστρο, οκτώ πύργοι σε διάφορες θέσεις συμπλήρωναν την άμυνα. Μέσα στον στενό χώρο της ακρόπολης ήταν στοιβαγμένα 400 σπίτια, με τρόπο που να καταλαμβάνουν μικρό χώρο, και όλος ο εφοδιασμός του γινόταν από τους όρμους Βάλτου και Πωγωνιάς. Οταν ο Αγγλος διοικητής Maitland πούλησε το κάστρο, τότε ο Αλή πασάς το ενίσχυσε ακόμη περισσότερο και εγκατέστησε στην κορυφή του το χαρέμι του, τα χαμάμ και αναμόρφωσε ριζικά τους χώρους του. Στην πύλη της εισόδου διακρίνονται στο τείχος ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα «Αntonio Bervass 1764» και ο θυρεός του Αλή πασά (ένας δικέφαλος αετός).

Στης Πάργας τον ανήφορο

Στο «Νησάκι της Παναγιάς», απέναντι από την πόλη, υπάρχει ένα πολύ μικρό κάστρο που έχτισαν οι Γάλλοι. Είναι, απ’ ό,τι γνωρίζω, το μοναδικό γαλλικό κάστρο που υπάρχει στην ελληνική επικράτεια.

Πάνω από την παραλία του Βάλτου, στο ακρωτήρι Κελαδιό, βρίσκεται η ερειπωμένη μονή της Παναγίας των Βλαχερνών που ίδρυσε η Αννα η Κομνηνή τον 11ο αιώνα.

Να επισκεφτείτε αυτόν τον χιλιόχρονο πλάτανο στην Κίπερη όπως και τον καταρράκτη της Μποστανιάς κοντά στην καταπράσινη και με πολλά νερά Ανθούσα. Εκεί, μεταξύ Ανθούσας και Αγιάς, βρίσκεται το Κάστρο της Ανθούσας, ένα ογκώδες επιβλητικό φρούριο που έχτισε ο Αλή πασάς για να επιτηρεί και να πολιορκεί την ατίθαση Πάργα.

Τέλος, να επισκεφτείτε τον μικρό όρμο του Αϊ-Γιαννάκη στα ανατολικά της Πάργας, μια πολύ όμορφη μικρή παραλία με κρύα νερά λόγω των υποθαλάσσιων πηγών.

ΑΞΙΖΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ…
…κάνετε πεζοπορίες στα πολλά μονοπάτια που υπάρχουν στην περιοχή.
…κάνετε καταδύσεις. H περιοχή είναι ιδανική και οι άνθρωποι της Poseidon Diving οι πλέον ενδεδειγμένοι. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 26840-32.364 και στο www.poseidondiving.gr
…κάνετε «κρουαζιέρες» και «αυτοκινητόβολτες» γνωριμίας με την ευρύτερη περιοχή. Καθημερινά από αρχές Μαΐου έως μέσα Οκτωβρίου υπάρχει θαλάσσια σύνδεση με τους Παξούς. Τα φέρι (δεν μεταφέρουν οχήματα) αναχωρούν κατά τις 10.00 και επιστρέφουν περίπου στις 17.30. Το ταξίδι διαρκεί λίγο παραπάνω από μία ώρα και η αναχώρηση γίνεται από το λιμάνι της Πάργας. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις εκβολές και τις πηγές του Αχέροντα, το Ζάλογγο, ακόμη και την Πρέβεζα (60 χλμ.).

ΟΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Πάργα αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ιωάννη Καντακουζηνό (1337) ως οχυρή πόλις και μία από τις σπουδαιότερες της Ηπείρου. Εικάζεται πως η μεσαιωνική Πάργα χτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. Γύρω στο 1360, οι Παργινοί, για να ξεφύγουν από τους Αλβανούς επιδρομείς, μετοίκησαν στη σημερινή θέση, όπου έχτισαν την πόλη σε έναν απρόσιτο κωνικό βράχο. Από τότε μέχρι το 1393, η Πάργα βρίσκεται υπό την προστασία των Νορμανδών. Από το 1401 μέχρι το 1797, με κάποιες μικρές διακοπές, προστάτιδα είναι η Ενετική Δημοκρατία. Τότε αναπτύσσεται εκεί ζωηρό και αποδοτικότατο εμπόριο. Το 1452 πήραν την Πάργα οι Τούρκοι, που την έκαψαν και την κατέστρεψαν το 1537. Υστερα την ξανάχτισαν οι Βενετοί (1561-1572).

Από το 1797 περνά στην προστασία της Γαλλίας. Το 1800, με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, τίθεται υπό την προστασία των Ρώσων και του σουλτανικού στόλου με ανεξάρτητο «βοεβόδα» (διοικητή). Με τη Συνθήκη του Τίλσιτ (1807) οι Γάλλοι επανέρχονται το 1809 και παραμένουν μέχρι το 1814. Το 1815 τίθεται υπό την αγγλική προστασία. Επειδή το Σούλι είχε πέσει, σε αυτήν καταφεύγουν οι μεγαλύτεροι αρματολοί και κλέφτες της εποχής.

Ο Αλή πασάς προσπαθεί εις μάτην να την κυριεύσει. Τελικά, το πετυχαίνει με το χρήμα. Οι Αγγλοι πούλησαν την Πάργα αντί 150.000 λιρών, για αποζημίωση δήθεν των Παργινών, οι οποίοι, αφού αφοπλίστηκαν, υποχρεώθηκαν να φύγουν το 1819 στα Επτάνησα. Πριν φύγουν, ξέθαψαν από τους τάφους τα κόκαλα των συγγενών τους και τα πήραν μαζί τους. Το 1831 γύρισαν πίσω περί τις 100 οικογένειες, χωρίς κανένα δικαίωμα στη γη και στα σπίτια τους.

Στης Πάργας τον ανήφορο

Η Πάργα ελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1913. Στις 22 Μαΐου 1930, ύστερα από 111 χρόνια, το αντιτορπιλικό «Ελλη» μετέφερε στην Πάργα τα ιερά κειμήλια που είχαν πάρει μαζί τους οι Παργινοί στην ξενιτιά. Από την Πάργα καταγόταν ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης. Γεννήθηκε εκεί το Σεπτέμβριο του 1790 και εγκαταστάθηκε μικρός στα Ψαρά.ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Βασικά, με το αυτοκίνητό σας και θα διανύσετε 420 χλμ. από την Αθήνα.
Εναλλακτικά, με το αεροπλάνο για το Ακτιο. Η Πάργα απέχει 65 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ακτίου Πρέβεζας και τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα γύρω νησιά (Παξοί – Αντίπαξοι – Κέρκυρα).

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Parga Beach Hotel
Τηλ. 26840-31.410
Ενα πολύ καλό ξενοδοχείο πάνω στην παραλία του Βάλτου, μέσα σε υπέροχο κήπο. Καλή εξυπηρέτηση.
Magda’s Apartments
Τηλ. 26840-31.228
Σε έναν όμορφο κήπο 6 στρεμμάτων, studios για 2 – 3 άτομα, πλήρως εξοπλισμένα.
Acrothea
Πάργα Τηλ. 26840-32.442 www.acrotheahotel.com
Πανέμορφο μικρό ξενοδοχείο διακοσμημένο σε ρoμαντικό στυλ και με φιλική εξυπηρέτηση.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Για ψάρι, ανεπιφύλακτα στον «Αρκούδα». Φρέσκο ψάρι, εξαιρετικό ψήσιμο και καλές τιμές. Για μαγειρευτά σάς προτείνω το «Καντούνι» και την ταβέρνα του Βασίλη στην Ανθούσα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος Πάργας 26843-60.200
Αστυνομικό Τμήμα Πάργας 26840-31.222
Τουριστική Αστυνομία 26840-31.222
Λιμεναρχείο Πάργας 26840-31.227
Κέντρο Υγείας Πάργας 26840-31.233