Πήλιο. Βυζίτσα. Μηλιές. Πινακάτες.

Από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, το Πήλιο, με τα πανέμορφα χωριά του, προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα, και φυσικά τα Χριστούγεννα.Η εγγύτητα του βουνού με τη θάλασσα, οι πάμπολλες επιλογές για διαμονή, φαγητό και δραστηριότητες στα πανέμορφα χωριά του, καθώς και η τοποθεσία, σε απόσταση σχεδόν μοιρασμένη μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αποτελούν μόνο ορισμένα από τα στοιχεία που το τοποθετούν χρόνο με το χρόνο όλο και πιο ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Η πυκνή του βλάστηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εδώ παράγονται ένα σωρό λουλούδια που διατίθενται στην αγορά, όπως γαρδένιες, καμέλιες, μανόλιες κ.λπ., το καθιστούν πραγματικά ξεχωριστό. Εμείς αποφασίσαμε να εκδράμουμε σε τρία χωριά του Πηλίου, τις Μηλιές, τη Βυζίτσα και τις Πινακάτες· αν και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, το καθένα από αυτά διατηρεί τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα, αλλά και το δικό του… κοινό. Οι Μηλιές απέχουν 28 χλμ. από το Βόλο, η Βυζίτσα 32 χλμ. και οι Πινακάτες 27 χλμ.
ΒΥΖΙΤΣΑ: ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ
Γεμάτη πηλιορείτικα αρχοντικά και με μια εντυπωσιακή μεγάλη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια, η Βυζίτσα αναπτύχθηκε από πολύ νωρίς ως τουριστικός προορισμός. Ηδη από τη δεκαετία του 1980, ο οικισμός ανακηρύχθηκε διατηρητέος και είναι από τους καλύτερα διατηρημένους της χώρας, με πολλά ανακαινισμένα τρίπατα αρχοντικά, περίτεχνες λιθόκτιστες κρήνες, εκκλησίες και ένα πυκνό δίκτυο από καλντερίμια, που καλύπτει όλο το χωριό· μια βόλτα που δεν πρέπει να παραλείψετε. Στη Βυζίτσα αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1789), την τρίκλιτη βασιλική της Ζωοδόχου Πηγής (1725) και το εκκλησάκι του Αθωνα. Καθίστε για καφέ ή φαγητό στην κεντρική πλατεία με τα ψηλά πλατάνια και την πέτρινη βρύση και κάντε μια εύκολη πεζοπορία μέχρι τις Μηλιές και συγκεκριμένα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μουντζούρη, όπου καταλήγει το μονοπάτι – τα δύο χωριά απέχουν μόλις 2 χλμ. μεταξύ τους.
ΜΗΛΙΕΣ: ΜΕ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΟΝ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗ
Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και ο κεντρικός δρόμος το διασχίζει εγκάρσια. Η επάνω πλευρά έχει σαφώς καλύτερη θέα, ενώ η κάτω γειτονιά έχει πιο πυκνή βλάστηση και βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ο παλιός σταθμός (η γραμμή άρχισε να λειτουργεί το 1903) είναι ο τερματικός της γραμμής που ξεκινάει από τα Ανω Λεχώνια και την οποία διανύει το περίφημο τρενάκι του Πηλίου ή… Μουντζούρης. Η διαδρομή -των 15 χλμ. και 90 λεπτών, με μία στάση στην Ανω Γατζέα και ένα πέρασμα από τη μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο, την οποία σχεδίασε ο πατέρας του διάσημου ζωγράφου- γίνεται πάνω σε μία από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο. Και είναι ορεινή και… μαγευτική. Η περιδιάβαση στις Μηλιές, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Στην πλατεία θα δείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών, ενώ απέναντι βρίσκεται η βιβλιοθήκη, με πλούσιο υλικό από τη σχολή που λειτουργούσε στο χωριό.
ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ: ΓΙΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ
Ηλεκτροδοτήθηκε μόλις το 1973 και η απομακρυσμένη θέση του στο βουνό το κράτησε μακριά από την τουριστική ανάπτυξη. Το χωριό Πινακάτες, όμως, ανακαλύφθηκε από ανήσυχους ταξιδιώτες που προσπέρασαν τις Μηλιές και τη Βυζίτσα (βρίσκεται 3 χλμ. μετά τη Βυζίτσα). Τα πέτρινα κτίρια, η μεγάλη πλατεία, η κρήνη, ο υπεραιωνόβιος πλάτανος τους έκαναν φανατικούς του χωριού. Η γκρι πέτρα και η πυκνή βλάστηση στα πέριξ του προσδίδουν μια παραμυθένια αύρα.
ΔΙΑΜΟΝΗ

ΒΥΖΙΤΣΑ
Εδώ αξίζει να μείνετε σε ένα αρχοντόσπιτο! Οι περισσότεροι ξενώνες στο χωριό είναι παλιά αρχοντικά, που ανακαινίστηκαν και μετατράπηκαν σε ξενώνες.
Αρχοντικό Μπλάνα (Τ/24230-86.840, www.blanahotels-pilio.gr). Πρόκειται για ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά αρχοντικά του χωριού, χτισμένο το 1827. Η αναπαλαίωση σεβάστηκε όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του, ενώ και η διακόσμηση κινείται στο ίδιο μοτίβο, με λιτές γραμμές, σκούρο ξύλο και παλαιού τύπου λάμπες. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Σείριος (Τ/24230-86.807, www.seiriosmansion.gr). Το αρχοντικό χτίστηκε το 1800 και από τότε έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις. Η πέτρα του όμως ξεχωρίζει από μακριά. Δίπλα στα δωμάτια του παλαιού κτιρίου, έχει προστεθεί νέο κτίριο με 2 σουίτες, οι οποίες διαθέτουν τζακούζι και τζάκι. Και στο παλαιό κτίριο, τα περισσότερα δωμάτια έχουν τζάκι. Το cafe του ξενώνα είναι ανοιχτό από το πρωί για καφέ μέχρι αργά για ποτό. Από 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
ΜΗΛΙΕΣ
Ραστώνη (Τ/24230-86.286, www.rastoni-pelion.gr). Σε απόσταση 1 χλμ. μετά τις Μηλιές, όλα τα δωμάτια δανείζονται ονόματα από βιβλία. Το «Νεφέλη» από τον Ελύτη, το «Σιντάρτα» από τον Εσσε, το «Ιζαμπώ» από τον Τερζάκη και το «Ανιές» από τον Κούντερα. Το ίδιο «μυθιστορηματική» είναι και η διαμονή, με μεγάλα σιδερένια κρεβάτια, τζάκι και επιλογή στα καλλυντικά του μπάνιου ανάμεσα σε Κορρέ και Mastic Spa. Και όλα αυτά διανθισμένα με ζεστή φιλοξενία και προσιτές τιμές. 50 – 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Ηλιόβολο (Τ/24230-86.777, www.iliovolo.gr). Η παραδοσιακή διακόσμηση, με σκούρα ξύλινα σκαλιστά έπιπλα και κουρτινάκια στα πηλιορείτικου ρυθμού παράθυρα, κυριαρχεί και στα 10 δωμάτια. Ο ξενώνας διαθέτει τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν τζάκι. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Δρύαλος (Τ/24230-86.690, www.dryalos.com). Το επιβλητικό κτίριο του ξενοδοχείου βρίσκεται στην επάνω πλευρά του χωριού και είναι χτισμένο στην πλαγιά σε επίπεδα. Ολα τα δωμάτια έχουν θέα, ενώ πολλά έχουν μικρές λεπτομέρειες, που τα κάνουν ξεχωριστά: κρεβάτι με ουρανό, βιτρό στα παράθυρα, γωνιακό τζάκι, καναπές για μεγαλύτερη άνεση. Από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Μυροβόλι (Τ/24230-86.886, www.myrovoli.gr). Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο των Μηλιών, λίγο πιο πάνω από την πλατεία. Με κλασική αρχιτεκτονική του Πηλίου, ο ξενώνας είναι φτιαγμένος από πέτρα και ξύλο, με παραδοσιακά παράθυρα. Διαθέτει και cafe με μεγάλο τζάκι. Από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ
Αρχοντικό Σακαλή (Τ/24230-86.560, www.sakalihotel.gr). Βρίσκεται κοντά στην πλατεία του χωριού και δεν προσφέρει μόνο πολυτέλεια και ανέσεις στα 7 δωμάτια και τη μία σουίτα του, αλλά και πολλά ακόμη. Στο spa θα βρείτε χαμάμ και τζακούζι, στο διπλανό «παράσπιτο» θα καθίσετε στον οντά δίπλα στο τζάκι, ενώ το πρωί θα γευτείτε ζυμωτό ψωμί και ντόπιες μαρμελάδες. Από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Εφιποι (Τ/6932-663.114, 6972-207.558, www.efipoi.com). Στον μικρό και χαριτωμένο ξενώνα θα διαλέξετε ένα από τα τέσσερα αυτόνομα διαμερίσματα που στεγάζονται στο παλαιό κτίριο του 18ου αιώνα. Το κόκκινο, μπλε, κίτρινο και πράσινο διαμέρισμα διακοσμήθηκαν με προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα και οι χώροι φωτίστηκαν με ζωντανά χρώματα. 60 – 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
ΦΑΓΗΤΟ
ΒΥΖΙΤΣΑ

• Αρχοντικό της Αννας (Τ/24230-86.863). Για αγνά ντόπια υλικά και εξαιρετικό κρέας. Σπεσιαλιτέ το αγριογούρουνο με κάστανα και δαμάσκηνα.
• Μπαλκονάκι (Τ/24230-86.321). Εδώ θα βρείτε διάφορα μαγειρευτά και σπιτικά ορεκτικά. Δοκιμάστε το σπετσοφάι και το κατσικάκι.
ΜΗΛΙΕΣ
• Σαλκίμι (Τ/24230-86.010). Η έμπνευση στην κουζίνα ξεκινά από την Πόλη και τη Μικρά Ασία. Εξ ου και το χουνκιάρ μπεγιεντί, το ομώνυμο σαλκίμι, που είναι μοσχαράκι με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και μπεσαμέλ, ενώ δεν λείπουν και άλλου είδους πιάτα, όπως το γκιούλμπασι (3 ειδών κρέατα στη γάστρα) και κοκορέτσι. 13 – 18 ευρώ το άτομο.
• Λιοστάσι (Τ/24230-86.082). Εδώ το καλό φαγητό απαιτεί χρόνο, το ίδιο και η έντεχνη μουσική, τα τσιπουράκια και η παρέα που θα δημιουργηθεί με το που καθίσετε. Εκτός από τα πολλά μεζεδάκια, δοκιμάστε και το κότσι με λαχανικά και κόκκινο κρασί, το αρνάκι με βούτυρο και θυμάρι, και πολλές σπεσιαλιτέ ακόμη. 12 – 16 ευρώ το άτομο.
Στις Μηλιές αξίζει μια στάση για καφέ παραδοσιακό καφενείο Αννα, να ένα μήλο (Τ/ 24230-86.889)
ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ
• Στην πλατεία του χωριού η ταβέρνα του Πηλέα (Τ/24230-86.873) τιμά την παράδοση. Γι’ αυτό και εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετικό σπετζοφάι, κόκορα με χυλοπίτες, κυνήγι (αν πετύχετε), όπως αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, και σπιτικές πίτες με χειροποίητο φύλλο. 12 – 16 ευρώ το άτομο.

 ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΣΑΛΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_08/12/2011_41780