Κορονοϊός 26-03-2020. 71 νέα κρούσματα. Το σύνολο ανέρχεται στα 892

Κορονοϊός 26-03-2020. 71 νέα κρούσματα. Το σύνολο ανέρχεται στα 892

Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα (26-03-2020)

 

Ανακοινώνονται 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 892

Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 26

  

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Ως σήμερα, περισσότερα από 492.000 κρούσματα του νέου κορoνοϊού έχουν καταγραφεί και εργαστηριακά επιβεβαιωθεί παγκοσμίως. Περισσότεροι από 22.000 θάνατοι έχουν επίσης καταγραφεί, αλλά και περισσότεροι από 119.000 άνθρωποι, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανάρρωσαν και έγιναν καλά.

Σήμερα ανακοινώνουμε 71 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 892.

57 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Τέλος, έχουμε 4 καταγεγραμμένους θανάτους και 26 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη.

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν άνδρες, 21 άνδρες και 5 γυναίκες, και όλοι είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι, εκτός από έναν.

42 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους. Έως τώρα δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είμαστε ακόμα μέσα στη μάχη, να μην πω στην αρχή της μάχης. Ο καθένας από τη δική του μεριά οφείλει να βοηθήσει.

Ο ιός μπορεί να προκαλεί και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Το είδαμε και εχθές με τον Γερμανό επισκέπτη καθηγητή. Εκεί εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα. Μία επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με τη λοίμωξη από το νέο ιό και για την οποία είναι σε επαγρύπνηση τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι γιατροί του κόσμου και οι γιατροί στην Ελλάδα που χειρίζονται τις περιπτώσεις της νόσου.

Στον ασθενή μάλιστα από την ομάδα των γιατρών που τον παρακολουθούσαν στην Κρήτη, χορηγούταν ειδική προληπτική αγωγή, αντιπηκτική αγωγή, για αυτόν τον σκοπό.

Να πω όμως εδώ, πως δεν φαίνεται η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Όπως μας δείχνουν δεδομένα δημοσιευμένα από Κινέζους συναδέλφους, αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου, όταν αυτή αφορά ανθρώπους υγιείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, όχι μόνο στην Πατρίδα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι της νέας νόσου.

Επειδή αυτά τα φάρμακα δίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο στα πλαίσια στενής παρακολούθησης των ασθενών από γιατρό, ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας, κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες που αφορούν το αίμα, την καρδιά, το ήπαρ. Καταλαβαίνετε, δε μπορούν και δεν πρέπει να δοθούν μαζικά στον κόσμο ή σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα.

Σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή, πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, στην κοινότητα.

Θέλω να πω εδώ ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία της επιδημίας στην Πατρίδα μας, αλλά και στην Ευρώπη.

Εχθές, το Ευρωπαϊκό Κέντρο εξέδωσε την αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την εκτίμηση αναφέρει πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανέβηκε από 3,3 ανά 100.000 πληθυσμού σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού. 10 φορές παραπάνω. Και πως έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκρίνοντας αυτή την πορεία με την πορεία της επιδημία στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός, οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εντός των επόμενων λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων.

Στην ίδια εκτίμηση κινδύνου των Ευρωπαίων συναδέλφων, τονίζεται ισχυρά πως απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα.

Θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν με τα έως τώρα δεδομένα που έχουν, με τις διαφορετικές χώρες να έχουν εφαρμόσει διαφορετικά μέτρα, σε διαφορετική φάση της επιδημίας, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για το γενικό πληθυσμό και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Νομίζω πως η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη, που οι συνάδελφοι επιστήμονες είναι πολύ ανήσυχοι. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την καλή ανησυχία και να ευελπιστούμε στη μείωση της επιδημική καμπύλης με την τήρηση των μέτρων.

Ήδη δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, δεν έχουμε εκθετική αύξηση. Αν όμως τα μέτρα αρθούν, να είστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα.

Στην ίδια αναφορά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο εκτιμά πως ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι πολύ υψηλός για ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. Αυτό τονίζουμε στην Πατρίδα μας τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι ο πληθυσμός που πρέπει κατ’ εξοχήν να προστατευτεί. Είναι ο πληθυσμός που πρέπει να ελεγχθεί. Είναι ο πληθυσμός που πρέπει να πάρει θεραπεία όταν εμφανίσει τη νόσο.

Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε ΜΕΘ είναι μεταξύ 4% και 6%, με βάση τα διεθνή δεδομένα.

Τέλος, με βάση τη σημερινή εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, που εκδόθηκε πριν από λίγο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, βρισκόμαστε πλέον σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.

Μια περίοδος γρίπης που οδήγησε σε 241 σοβαρά κρούσματα και 97 θανάτους στην Πατρίδα μας εφέτος. Κυριάρχησε ο ιός τύπου Α, 86% των σοβαρών περιπτώσεων και 92% των θανάτων ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 67 έτη.

Τελειώνοντας να πω ότι σήμερα δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση σε κατάσταση εφησυχασμού, παρά τη μέχρι τώρα ικανοποιητική εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης. Συμπεριφορές που δείχνουν την αυξημένη μας ευαισθησία, αλλά και επαγρύπνηση, είναι απαραίτητες τις ημέρες αυτές. Και παρακαλώ όλους να τηρούμε τα μέτρα αποστασιοποίησης.

Σας ευχαριστώ.

 

Η πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα

Ημερομηνία Νέα κρούσματα Σύνολο Θάνατοι (σύνολο)
26-03-2020 71 892 26
25-03-2020 78 821 22
24-03-2020 48 743 20
23-03-2020 71 695 17
22-03-2020 94 624 15
21-03-2020 35 530 13
20-03-2020 31 495
19-03-2020 46 464
18-03-2020 31 418
17-03-2020 21 352

 

Σχετικά:

Κορονοϊός. Απαγόρευση κυκλοφορίας. Πως εκδίδεται η βεβαίωση μετακίνησης

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλ. με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής) καθώς και με τη λήψη των ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ – ΦΕΚ Τεύχος Α 68/20-03-2020
Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης.

Κορονοϊός. 800 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

Κορονοϊός. Ποιοι μπορούν να πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο

Κορονοϊός. Νέα μέτρα για λαϊκές αγορές και super market

Κορονοϊός. Απαγόρευση μετακίνησης προς τα νησιά

Κορονοϊός. Επίδομα 800 ευρώ και άλλα μέτρα στήριξης εργαζομένων

Κορονοϊός. Αναλυτικά με ΚΑΔ τα καταστήματα που κλείνουν από 18-03-2020

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ – ΦΕΚ Τεύχος A 64/14.03.2020
Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥΦΕΚ Τεύχος A 55/11.03.2020
Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

ΠΝΠ Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού