Κορονοϊός lockdown. Τα νέα μέτρα που ισχύουν από Σάββατο 06-02-2021

Κορονοϊός lockdown. Τα νέα μέτρα που ισχύουν από Σάββατο 06-02-2021

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός πολιτικής προστασίας

 

Από αύριο Σάββατο 6.2.2021 και από 6 πμ (το πρωί)

Περιοχές με Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) παραμένουν οι περιοχές:

– ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,

 – οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

 – ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 – η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,

 – η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,

Επιπλέον στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) εντάσσονται οι περιοχές:

Ρέθυμνο,  δήμος Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας, Μεσσαπίων Ευβοίας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ηλείας, και δήμος Τεμπών Λάρισας. 

 

Νέα πρόσθετα μέτρα επιβάλλονται στις περιοχές: 

Μύκονο, Θήρα, Χαλκίδα, Πάτρα  και Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο χαρακτηρίζεται «επικίνδυνο» και :

-Αναστέλλεται η λειτουργία λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, προσωπικών υγιεινής, ΚΤΕΟ και πρακτορείων ΟΠΑΠ.

-Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. Εξαιρούνται Μύκονος και Θήρα, όπου τα σχολεία λειτουργούν κανονικά

-Αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων και εκκλησιών, καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

  

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) εντάσσονται επίσης Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

 

Τα μέτρα για την Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική:

– Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των λυκείων. Λειτουργία των υπόλοιπων βαθμίδων (γυμνασίων, δημοτικών, νηπιαγωγείων) και βρεφονηπιακών σταθμών.

Λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου μόνο με click away (καταργείται η μέθοδος του click in shop)

– Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ΚΤΕΟ, λειτουργούν κανονικά με τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και οι υπηρεσίες λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο.  Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.

Ωράριο λειτουργίας σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων

 – Τα Σαββατοκύριακα θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι και φαρμακεία και μόνο, από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

SMS 13033 Κωδικοί μετακίνησης και απαγόρευση κυκλοφορίας

Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με sms για τους έξι γνωστούς λόγους,  και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά από τις 6 το απόγευμα και ισχύει έως τις 5 το πρωί. (από 18.00 έως 05.00)

 

Τα μέτρα όπως ανακοινώθηκαν:

«Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας και όχι μόνο, που κάθε εβδομάδα μας παρουσιάζουν αναλυτικά οι Καθηγητές μας, η κυρία Παπαευαγγέλου και ο κύριος Μαγιορκίνης, δεν είναι στατική.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς, για αυτό και τα παρακολουθούμε από κοντά και η όποια μεταβολή τους εξετάζεται και αξιολογείται. Και κάθε Παρασκευή, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, προχωράμε στις σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται σε κάθε περιοχή και βάσει των σημερινών προτάσεων της Επιτροπής, ας δούμε τι θα ισχύσει από αύριο στις 6 το πρωί.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξακολουθεί να παραμένει σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα για το Επίπεδο Α, το Κίτρινο.

Σε περιοχές που παρατηρείται μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο ισχύουν, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το Επίπεδο Β – Κόκκινο.

Σε αυτό το καθεστώς παραμένουν για τις επόμενες 7 ημέρες οι ακόλουθες περιοχές. Παραμένει στο «κόκκινο» ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο οποίος σήμερα έχει 59 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου, με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου.

Παραμένουν στο «κόκκινο» οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι οποίοι έχουν 46 και 36 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο μεν Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο Δήμος Τανάγρας 21.

Δηλαδή στο Δήμο Θηβαίων το ιικό φορτίο φαίνεται να υποχωρεί, δεν έχει φτάσει όμως ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Στο δε Δήμο Τανάγρας, δυστυχώς, το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Παραμένει στο «κόκκινο» ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου. Πιο συγκεκριμένα, η Σπάρτη είχε στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα 53 ενεργά κρούσματα και σήμερα έχει 77.

Παραμένει στο «κόκκινο» η Ζάκυνθος όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 33.

Στις «κόκκινες» επίσης περιοχές παραμένουν η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, όπου στις 13 Ιανουαρίου όταν τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα υπήρχαν 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 74.

Τώρα, στις «κόκκινες» περιοχές πλέον εντάσσονται από αύριο και οι εξής 5 περιοχές.

Ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ο οποίος είχε 17 ενεργά κρούσματα στις 25 Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή έχει 51. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του Δήμου Ρεθύμνης παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου στις 25 Ιανουαρίου υπήρχαν 19 ενεργά κρούσματα και έχουν αυξηθεί σε 33.

Ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα στις 25 Ιανουαρίου και έχουν αυξηθεί στα 59.

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 7 στις 25 Ιανουαρίου σε 49. Μέσα δηλαδή σε 11 ημέρες, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 600%.

Και ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 32 από 5 που ήταν στις 25 Ιανουαρίου.

Άρα επαναλαμβάνω, στις «κόκκινες» περιοχές από αύριο το πρωί θα ανήκουν ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού, ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο Δήμος Τεμπών.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι επιπρόσθετα των παραπάνω περιοχών το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε σήμερα από την Επιτροπή των Επιδημιολόγων, ως ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο σε 5 Δήμους. Στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας τα ενεργά κρούσματα ήταν 34 στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή είναι 45.

Αντίστοιχα, ο Δήμος Μυκόνου είχε 25 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και σήμερα τα έχει διπλασιάσει σε 50. Άρα, παρά τα μέτρα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί.

Ο δε Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας είχε 189 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και αυτή τη στιγμή έχει 292 ενεργά κρούσματα. Δηλαδή, μέσα σε λίγες μέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 35%.

Στο δε Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, τα ενεργά κρούσματα ήταν 173 στις 30 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή είναι 349. Έχουν δηλαδή υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μερικές ημέρες. Η αύξηση των κρουσμάτων αγγίζει το 50,43%.

Τέλος η αυξητική τάση των κρουσμάτων παρατηρείται και στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα την 1 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων ήταν 43 και αυτή τη στιγμή είναι 78.

Η επιδημιολογική εικόνα των πέντε αυτών περιοχών κάνει αναγκαία την λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξάπλωσης του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές και από αύριο Σάββατο, στις 6 το πρωί αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Αναστέλλεται επίσης η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους αυτούς. Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους πέντε Δήμους θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία, ενώ παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη πιστής, αυστηρής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές.

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Τώρα, στις περιπτώσεις της Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, η συζήτηση στην Επιτροπή, όπως νομίζω έχετε ήδη ενημερωθεί και καταλάβει, ήταν διεξοδική και αναλυτική.

Αξιολογήθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, περιλαμβανομένων και των σημερινών δεικτών, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην κινητικότητα και τους δείκτες που καθορίζουν την εξέλιξη της πανδημίας και αποφασίστηκε κατ’ αρχήν η ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες περιοχές», όπου βρίσκεται επίσης η Χαλκιδική.

Επίσης, αποφασίστηκαν τα εξής παρακάτω μέτρα και για τις τρεις περιοχές: Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Αναστολή λειτουργία των Λυκείων δια ζώσης και εφαρμογή της μεθόδου τηλεκπαίδευσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click in shop.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

(εκ παραδρομής αναφέρθηκαν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα οποία στις περιοχές αυτές παραμένουν κλειστά).

Τόσο το λιανεμπόριο, όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινάει στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί. Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6 και έως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ήτοι Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, όσο και των αποτελεσμάτων ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι λόγω της επιδημιολογικής εικόνας ανά την επικράτεια και λόγω της διεξοδικής συζήτησης που έγινε για την κάθε περιοχή, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα, ούτε και αιτήματα των διαφόρων Υπουργείων, όπως και αυτά του Υπουργείου Αθλητισμού που αφορούσαν στην επανεκκίνηση περισσοτέρων αθλητικών και όχι μόνο δραστηριοτήτων.

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό και τις επιπτώσεις, οικονομικές, αγωνιστικές αλλά και ψυχολογικές, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Ζητούμε όμως υπομονή. Ελπίζουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα τις προσεχείς ημέρες και να μπορέσουμε να έχουμε νέα για την αθλητική οικογένεια της χώρας μας.

Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε ότι αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Η όποια απόφαση δεν στηρίζεται σε εμμονικά σύνδρομα, ούτε στελεχών της Κυβέρνησης, ούτε των επιδημιολόγων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το όποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων επιδρά αυξητικά στην κινητικότητα, το λεγόμενο mobility.

Όσο δε μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο για περαιτέρω διασπορά και εξάπλωση του ιού, γιατί κινητικότητα σημαίνει επαφές, λίγες, πολλές, αραιές, συχνές, παρόλα αυτά επαφές.

Άρα το ζήτημα δεν είναι αν ανοίξει κάτι εφαρμόζοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξάλλου, κανείς δεν υποστηρίζει ένα άνοιγμα χωρίς πρωτόκολλα. Το ζήτημα είναι εάν το άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων αυξάνει την κινητικότητα, αλλά και πώς επιβαρύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και πόσο αυξάνει το ρίσκο της διασποράς. Άρα χρειάζεται υπομονή, επιμονή, προσπάθεια συναντίληψης για την εξέλιξη της πανδημίας και όχι κραυγές, αναθέματα και ακραίες προσεγγίσεις.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα και ακολουθεί τις προτάσεις αξιολογήσεις των κορυφαίων επιδημιολόγων της χώρας. Γιατί η μεγαλύτερη εικόνα, η υγειονομική κατάσταση των συμπολιτών μας προέχουν των πάντων. Εξάλλου, όπως όλοι γνωρίζουμε, μοναδικό κριτήριο για κάθε απόφαση είναι τα δεδομένα. Αυτά υπαγορεύουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Και αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και τα στοιχεία από άλλες χώρες, δείχνουν ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Ξέρουμε ότι ύστερα από 11 μήνες προσπάθειας όλοι, μα όλοι, έχουμε κουραστεί. Δίνουμε όμως όλος ο κόσμος μια διαρκή μάχη. Δεν είναι εύκολο, φαίνεται όμως ήδη φως, καθώς η έναρξη των εμβολιασμών μάς φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας υπομονή και επιμονή, για να παραμείνουμε ασφαλείς μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία. Σας ευχαριστώ