Κορονοϊός. Μείωση ενοικίου 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021

Κορονοϊός. Μείωση ενοικίου 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021

Μείωση ενοικίου και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021

 

Ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή (15.12.2020) για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε την μείωση των ενοικίων κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. Το δημόσιο θα καταβάλει στους ιδιοκτήτες ως αποζημίωση το 60% του ενοικίου

Περαιτέρω ανακοίνωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έχει κατώτατο όριο 1000 ευρώ

 

Η σχετική ανακοίνωση (16.12.2020) του υπουργείου οικονομικών αναφέρει τα εξής:

«Έκπτωση ενοικίου 80% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή

Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών  παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου 2020. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται  οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.»

 

Σχετικά:

η μείωση τον Δεκέμβριο 2020

Κορονοϊός. 534 ευρώ και υποχρεωτική μείωση ενοικίου για τον Δεκέμβριο 2020