Κορονοϊός. Πότε και πως πρέπει να φοράμε την μάσκα

Κορονοϊός. Πότε και πως πρέπει να φοράμε την μάσκα

Χρήση υφασμάτινων μασκών από το γενικό πληθυσμό για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων

Στην ενημέρωση (23/4/2020) διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, έγινε αναφορά στη χρήση υφασμάτινων μασκών από το γενικό πληθυσμό για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων

Συγκεκριμένα:

Απόσπασμα από την ενημέρωση του Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, σχετικά με την χρήση μάσκας:

«Σήμερα τοποθετήθηκε οριστικά η Επιτροπή σχετικά με τη χρήση υφασμάτινων μασκών από το γενικό πληθυσμό για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων.

Η Επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις σύμφωνες με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, ώστε να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός. Παραδείγματος χάριν, όχι σε ανοιχτούς χώρους αλλά σε κλειστούς χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα.
Αυτή η χρήση θα γίνει ταυτόχρονα με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική, ώστε να μην γίνεται λάθος χρήση της μάσκας, να μην δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Θα ακολουθήσουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με αυτό το θέμα και τον τρόπο χρήσης των μασκών.

Απλά να πω εδώ, ότι όταν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα. Να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει. Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.

Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο. Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, να πλένεται όσο πιο συχνά μπορούμε με το σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου. Και να γίνεται ασφαλής χρήση της μάσκας και να καταλαβαίνουμε τους κινδύνους από αυτή τη χρήση της μάσκας στην επόμενη φάση: το να μολυνθούμε χωρίς να θέλουμε με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, τη δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση της μάσκας και αυτή η λάθος συμπεριφορά, μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας η οποία μας αποτρέπει από τα πιο σημαντικά μέτρα, που είναι η υγιεινή των χεριών και η διατήρηση της απόστασης, η αποφυγή του συνωστισμού και η χρήση της μάσκας μόνο σαν συμπληρωματικού μέσου στην επόμενη φάση, όπου θέλουμε να μηδενίσουμε, ει δυνατόν, τις ευκαιρίες μετάδοσης του ιού.

Η χρήση της μάσκας δεν καταργεί το απόλυτα απαραίτητο μέτρο το να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας όσο μπορούμε περισσότερο. Καταλαβαίνετε, όταν κάποιος χρησιμοποιεί μια μάσκα πόσο πιο εύκολο μπορεί να γίνει αυτό και να μεταδώσει τον ιό, εάν δεν έχει χρησιμοποιήσει αντισηπτικό στο χέρι.»

Σχετικά: Οδηγίες του ΠΟΥ για την χρήση της μάσκας