Με τα ισχύοντα μέτρα ο εορτασμός του Πάσχα 2022

Με τα ισχύοντα μέτρα ο εορτασμός του Πάσχα 2022. Τον Μάιο η περαιτέρω άρση των μέτρων με αναστολή και επανεξέταση τον Σεπτέμβριο 2022

 

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας στην τηλεόραση (11.04.2022)

Μετά το Πάσχα η περαιτέρω άρση των μέτρων. «Φωτεινό παράθυρο» το καλοκαίρι για την πανδημία. Πιθανή επαναφορά περιορισμών το φθινόπωρο, ο κορονοιός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

• Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας όπως ήταν προ Covid, γιατί η Covid είναι ακόμα εδώ. Απλώς από τον Μάιο, δηλαδή μετά το Πάσχα, θα υπάρχει μία περαιτέρω αποκλιμάκωση στα μέτρα. Αυτή τη στιγμή, για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, αν εξαιρέσουμε τη χρήση μάσκας.

• Αυτό το οποίο εξετάζεται, ήδη έχει παρουσιαστεί εδώ και δύο εβδομάδες στην Επιτροπή και υπάρχει μία κατ’ αρχήν τοποθέτηση των μελών, είναι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα συνολικό πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά με κάποιους άλλους όρους.

• Η μάσκα είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός, ο οποίος έχει να κάνει πλέον με τους εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. Οπότε, στη μάσκα μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνουν γρήγορες κινήσεις.

• Στην άρση μέτρων θα πάμε μετά το Πάσχα, θα ανακοινώσουμε τον οδικό χάρτη, πάντως θα είναι προς τον Μάιο. Ακριβή ημερομηνία δεν μπορώ να σας πω.

Ότι ακούσετε σχετικά με άρση μέτρων θα έχει να κάνει με αναστολή και πλήρη επανεξέταση. Γιατί αυτή τη η στιγμή, η αίσθηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, όχι μόνο στη χώρα μας- αναφέρομαι στο ECDC και στον ΕΜΑ- είναι ότι ο κορονοϊός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, όπως πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν.

• Η χώρα μας δεν βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Όλες οι χώρες αποκλιμακώνουν τα μέτρα, αναλόγως το κατά πόσο πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας κάθε χώρας. Αυτό είναι το κριτήριο δηλαδή, όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω ότι ίσως είμαστε από τις χώρες που εξακολουθούμε να κρατάμε μέτρα και τον Απρίλιο, ενώ άλλες τα έχουν άρει νωρίτερα. Για ποιο λόγο; Γιατί υπάρχει η αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι αυτομάτως θα υπάρξει ένα «φωτεινό παράθυρο» ως προς την πανδημία.

Όλα είναι ανοιχτά για την 4η δόση. Εντός του Απριλίου οι αποφάσεις

• Θεωρητικά, αυτή τη στιγμή, όλα είναι πιθανά σε ό,τι έχει να κάνει με την 4η δόση, γιατί αυτό είναι ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα.

• Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως και εμείς, έχουμε καταλήξει σε ένα ηλικιακό όριο ως σύσταση για την 4η δόση, αλλά εντός του Απριλίου περιμένουμε τις αποφάσεις των επιστημονικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τότε θα υπάρξει συνολικά μία κοινή πολιτική.

 

 
Με τα ισχύοντα μέτρα ο εορτασμός του Πάσχα. Κανένας περιορισμός στον αριθμό ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι.

Κορονοϊός. Τα μέτρα που ισχύουν με ΚΥΑ

• Προφανώς θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το τι θα ισχύσει το Πάσχα, αλλά η πραγματικότητα δεν θα απέχει από αυτό το οποίο έχουμε σήμερα. Δηλαδή πλήρης ελευθερία κινητικότητας, τουλάχιστον στον εμβολιασμένο πληθυσμό, και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, ενώ δεν απαγορεύονται και οι συγκεντρώσεις. Προφανώς θα υπάρχουν κάποιες συστάσεις, αλλά δεν μπαίνουμε σε περιορισμούς που θα αφορούν για παράδειγμα στον αριθμό των ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι από τη στιγμή που λειτουργούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Θα ήταν παράλογο.

• Είναι βασικό ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια θα γίνει κανονικά ο Επιτάφιος.

• Στο Πάσχα πηγαίνουμε με τους κανόνες που έχουμε τώρα, οι οποίοι είναι αρκετά πιο ήπιοι συγκριτικά με τα μέτρα που είχαμε πριν ένα χρόνο.

Απέδωσαν τα μέτρα της υποχρεωτικότητας. Σώθηκαν συνάνθρωποί μας

• Με την εφαρμογή σκληρών μέτρων, για τα οποία έχω και προσωπικά κατηγορηθεί, καταφέραμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους εμβολιασμούς. Πριν τα μέτρα υποχρεωτικότητας, είχαμε 55% εμβολιαστική κάλυψη στο γενικό πληθυσμό και 65% στον ενήλικο, ενώ σήμερα είμαστε στο 74% στο γενικό πληθυσμό και κοντά στο 85% στον ενήλικο. Στους άνω των 60 φτάσαμε στο 90%.

• Από τις 15 Απριλίου και μετά δεν θα υπάρχει πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Το μέτρο αυτό απέδωσε, καθώς από τις περίπου 550.000, το 55% αυτού του κόσμου εμβολιάστηκε. Άρα, εκ των πραγμάτων είχαμε μία επιτυχία.

• Αν αυτοί στους οποίους έχει επιβληθεί το πρόστιμο, δεν το πληρώσουν εφόσον πάνε τώρα να εμβολιαστούν, είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί, αλλά το εξετάζουμε ως ένα επιπλέον κίνητρο. Εξετάζεται όμως, δεν το έχουμε αποφασίσει.

• Η λογική μας δεν είναι τιμωρητική. Από αυτό το μέτρο σώθηκαν συνάνθρωποί μας. Ήταν πιεστικό, αλλά αν δείτε και στους χθεσινούς θανάτους, από τους 51 συνανθρώπους μας, οι 48 ήταν άνω των 70 ετών και οι 19 άνω των 90. Αυτοί κινδυνεύουν.

Η κυβερνητική γραμμή είναι συγκεκριμένη. Όσο τουλάχιστον διαρκεί η πανδημία, παραμένουν εκτός ΕΣΥ.

• Έχουμε ψηφίσει ότι μέχρι τις 31/12- οπότε και έχουν παραταθεί όλες οι συμβάσεις των επικουρικών λόγω Covid, ακριβώς επειδή εκτιμούμε ότι τουλάχιστον μέχρι τότε θα έχουμε συνθήκες πανδημίας- όσοι υγειονομικοί έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, παραμένουν σε αναστολή εργασίας.

• Αυτό που έχω πει, και το πιστεύω, είναι ότι για τους ανθρώπους που αρνούνται την Επιστήμη και να υπηρετήσουν τους κανόνες της, αυτομάτως δημιουργείται θέμα.

• Η κυβερνητική γραμμή είναι συγκεκριμένη. Όσο τουλάχιστον διαρκεί η πανδημία, παραμένουν εκτός ΕΣΥ. Αν αλλάξουν οι συνθήκες της πανδημίας, δηλαδή αν ξαφνικά αύριο το πρωί η Covid δεν συνιστά πλέον πανδημία, τότε ναι, θα εξεταστεί εάν θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός, οπότε τίθεται θέμα πια ασχέτως πανδημίας, ή εάν ο εμβολιασμός συνδέεται μόνο με την πανδημία, οπότε οι υγειονομικοί αυτοί μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ.

• Στις προσλήψεις οι οποίες θα ανακοινωθούν τώρα, προφανέστατα θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι αυτοί που θα προσληφθούν.

• Αυτή τη στιγμή, οι θέσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό του οποίου οι συμβάσεις, ακριβώς για αυτό το λόγο ανανεώθηκαν μέχρι τις 31/12. Για αυτούς τους εργαζόμενους, οι οποίοι ήρθαν στο ΕΣΥ στην πιο δύσκολη στιγμή και καλύπτουν θέσεις ανθρώπων οι οποίοι από προσωπική επιλογή είναι εκτός συστήματος, εγώ αισθάνομαι πολύ μεγαλύτερη ευθύνη. Αισθάνομαι μεγαλύτερη ευθύνη για τους που είναι τώρα μέσα στο σύστημα, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνιμοι και δίνουν τη μάχη, παρά γι΄ αυτούς που έχουν επιλέξει να είναι εκτός συστήματος. Αυτό το επικουρικό προσωπικό θα επιβραβευθεί με αυξημένη μοριοδότηση που θα λάβει στις προκηρύξεις και αρχικά σε αυτή που αφορά στην πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών.

Προς συμφέρον του πολίτη τα απογευματινά χειρουργεία και οι ιδιώτες ιατροί στο ΕΣΥ

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο πολίτης δίνει 35% για ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, με το μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι στο 15%. Γιατί ο Έλληνας πολίτης πληρώνει παραπάνω; Γιατί κάποιοι επιθυμούν να έχουν ένα απαξιωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με συμμετοχή ΕΟΠΥΥ σε πολύ πιο συμφερότερες τιμές. Από τα απογευματινά χειρουργεία θα πλήττονται μόνο οι ιδιωτικές κλινικές, που θα δουν μεταφορά κόσμου που έχει φύγει από το ΕΣΥ γιατί κάποιοι το επιθυμούν.

Επιπλέον δίνουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα, και είμαι περήφανος γι΄ αυτό- να μπουν ιδιώτες ιατροί στο ΕΣΥ για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, διατηρώντας όμως το ρόλο τους, δεν θα προσληφθούν.