Παράνομη τοποθέτηση κάμερας σε διαμέρισμα

Καταγγελία για τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, το οποίο επιβλέπει θέση στάθμευσης στον κοινόχρηστο χώρο της πιλοτής

 

Απόφαση ΑΠΔΠΧ

Ημερομηνία
30/03/2023

Αριθμός απόφασης
1

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) εξέτασε καταγγελία για τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, το οποίο επιβλέπει θέση στάθμευσης στον κοινόχρηστο χώρο της πιλοτής της πολυκατοικίας.

Η καταγγέλλουσα παραπονείται για παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο καταγγελλόμενος έχει τοποθετήσει μια κάμερα στο παράθυρο του διαμερίσματος του, η οποία είναι στραμμένη στο χώρο πιλοτής της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει η καταγγέλλουσα.

Σύμφωνα με την καταγγελία αυτή και τις φωτογραφίες που προσκόμισε η καταγγέλλουσα, ο καταγγελλόμενος απομόνωσε στιγμιότυπα από το καταγραφικό του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, στα οποία απεικονίζεται η καταγγέλλουσα και τα οποία εν συνεχεία απέστειλε στην καταγγέλλουσα ως φωτογραφίες.

 




 

Η Αρχή έκρινε ότι ο καταγγελλόμενος διατηρεί το εγκατεστημένο σύστημα βιντεοεπιτήρησης και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα της καταγγέλλουσας κατά παράβαση των διατάξεων του ΓΚΠΔ και της Οδηγίας 1/2011 της Αρχής και απηύθυνε εντολή συμμόρφωσης για την ως άνω παράβαση.

 

Η Απόφαση ΑΠΔΠΧ για τη μη σύννομη εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης