Περίπτωση μείωσης παραβόλου για έκδοση διαβατηρίου

Πολίτης απευθύνθηκε στον Συνήγορο με αίτημα τη μη επανακαταβολή παραβόλου για την έκδοση διαβατηρίου, μετά την ακύρωση του ατομικού του δελτίου ταυτότητας από τον Κλάδο Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο πολίτης είχε προχωρήσει σε έκδοση νέου διαβατηρίου και, στη συνέχεια, είχε υποβάλει αίτηση για έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας, στο ίδιο Αστυνομικό τμήμα.

Πληροφορήθηκε, ωστόσο, ότι η ονομασία του τόπου γέννησής του έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να ανακληθεί το προ ολίγων ημερών εκδοθέν διαβατήριό του.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε έγγραφο προς το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. και επεσήμανε ότι ο πολίτης δε φέρει ευθύνη για τέτοιου τύπου μεταβολές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 25/2022 «Προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, χρονική ισχύς, αντικατάσταση, απώλεια και ακύρωση αυτών» και θα έπρεπε, στο πλαίσιο του σεβασμού της αρχής της χρηστής διοίκησης, να εξεταστεί η δυνατότητα απαλλαγής του πολίτη από μέρος ή το σύνολο του ποσού του παραβόλου στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ακυρωθέν διαβατήριο έχει εκδοθεί προσφάτως.

Κατόπιν των παραπάνω ενεργειών του Συνηγόρου του Πολίτη, η ΕΛΑΣ αποδέχτηκε τη μείωση του παραβόλου (58 αντί 84,40 ευρώ) για επανέκδοση του διαβατηρίου

Αναλυτικά η διαμεσολάβηση και τα έγγραφα

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης