Πως διαμορφώνονται οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της προμηθεύτριας εταιρείας -Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας- η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η τιμή αυτή περιλαμβάνει τους φόρους καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με τα δεδομένα αυτά η τιμή του φυσικού αερίου προκύπτει 20% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία, με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,42 και 1,45 ευρώ ανά λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.

Εκτιμάται ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών στη νότια Ελλάδα.