Πάσχα στη Σύρο. Αρχοντιά και κατάνυξη

Πάσχα στη Σύρο. Αρχοντιά και κατάνυξη

Πάσχα στη Σύρο σημαίνει βαθιές ανάσες από θαλασσινό αεράκι στην υπήνεμη Ερμούπολη και κατανυκτικό παρόν στη συνάντηση των δυο θρησκευτικών κοινοτήτων: ορθόδοξης και καθολικής. Η πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς, όπως τη χαρακτήρισε ο Γάλλος ρομαντικός ποιητής Θεόφιλος Γκωτιέ, η Σύρος, γενέθλιος τόπος ποιητών και συγγραφέων, όπως του Βικέλα και του Ροΐδη, αλλά και χάρις έμπνευσης, όπως του Καραγάτση και του Ουράνη, εσάς θα σας χαριστεί μονάχα εάν την περπατήσετε.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ξεκινήστε από την πλατεία Μιαούλη με το επιβλητικό δημαρχείο, περάστε από το θέατρο Απόλλων -έργα του Τσίλλερ- και καταλήξτε στη συνοικία Βαπόρια με τα αρχοντικά που, χτισμένα σύρριζα στο νερό, μοιάζουν έτοιμα να σαλπάρουν. Στη διαδρομή κρυφοκοιτάξτε τα εκπληκτικά ζωγραφισμένα ταβάνια που κοσμούν το εσωτερικό των αρχοντικών σπιτιών.

Ανηφορίστε στα στενοσόκακα του μεσαιωνικού οικισμού της Ανω Σύρου για να επισκεφτείτε την εκκλησία του Σαν Τζώρτζη, μητρόπολη των Καθολικών, αλλά και το μικρό μουσείο που έχει αφιερωθεί στον Συριανό Μάρκο Βαμβακάρη.

Ακολουθήστε τα ίχνη της αλλοτινής ακμής της. Οδηγήστε μέχρι τις εγκαταλελειμμένες αλλά εντυπωσιακές εξοχικές κατοικίες στην Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία) και στον Γαλησά, επισκεφτείτε το Βιομηχανικό Μουσείο και τα απομεινάρια των βιομηχανικών κτιρίων νότια του λιμανιού και ανακαλύψτε το νεώριο που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1860.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

H αληθινά ξεχωριστή και κατανυκτική εμπειρία που προσφέρει η Σύρος κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, όπου οι δύο χριστιανικές κοινότητες, των Καθολικών -η πολυπληθέστερη στην Ελλάδα- και των Ορθοδόξων, μοιράζονται την κατάνυξη των ημερών από κοινού, επισφραγίζοντας έτσι κάθε χρόνο τη μακραίωνη αρμονική συμβίωσή τους.

Συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών εθίμων
Τη Μεγάλη Παρασκευή όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού ακολουθούν τους Επιταφίους.

Το ιδιαίτερο στοιχείο στη Σύρο είναι η συνύπαρξη των Επιταφίων από όλες τις Εκκλησίες της Ερμούπολης καθολικές ή Ορθόδοξες. Από το ναό του Σαν Τζώρτζη (Αϊ-Γιώργη) στην Άνω Σύρο (ή Άνω Σύρα) κι από την Ευαγγελίστρια στην Ερμούπολη πορεύονται οι Επιτάφιοι των Καθολικών, ενώ από τους ναούς Άγιος Νικόλαος, Κοίμηση της Θεοτόκου και Μεταμόρφωση του Σωτήρος ξεκινούν οι Επιτάφιοι των Ορθοδόξων.

Την περιφορά των καθολικών Επιταφίων συνοδεύουν, αντί για εξαπτέρυγα, χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια κρεμασμένα σε κοντάρια, που συμβολίζουν τα Θεία Πάθη.

Οι Επιτάφιοι συναντιούνται στη μεγαλοπρεπή πλατεία Μιαούλη, την κεντρική της πόλης, όπου μπροστά στο Δημαρχείο ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μαγευτική, βαθιά κατανυκτική εμπειρία, σε κλίμα συγκινητικής αρμονίας, που δύσκολα συναντά κανείς αλλού!

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στη Σύρο θα μεταβείτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά ή το Λαύριο, αλλά και αεροπορικώς

Πάσχα στη Σύρο

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αρίων (Τ/22810-81.749, www.arionsyros.com).

Καλόγουστα δωμάτια που ισορροπούν μεταξύ ρομαντικής και μοντέρνας αισθητικής.

Villa Selena (Τ/22810-86.007, www.villaselena.eu).

Το μοναδικό πέντε αστέρων boutique hotel στο νησί.

Λίλα (Τ/22810-82.738, www.guesthouse.gr).

Ευχάριστος ξενώνας σε πέτρινο κτίριο που φιλοξενούσε κάποτε το γαλλικό Προξενείο.
Ξενών Απόλλωνας (Τ/22810-81.387, www.xenonapollonos.gr).

Αρχοντικό στα Βαπόρια, το αρχοντικό με καταπληκτική θέα στη θάλασσα.

Σύρου Μέλαθρον (Τ/22810-86.495, www.syroumelathron.gr).

Τα ευρύχωρα δωμάτια και οι σουίτες του ανακαινισμένου νεοκλασικού προσφέρουν θέα, υψηλή αισθητική και ρομαντική ατμόσφαιρα.

Αρχοντικό Βουρλή (Τ/22810-88.440).

Το αρχοντικό του Μαυροκορδάτου προσφέρει σήμερα φιλόξενα δωμάτια με θέα είτε στην πόλη είτε στη θάλασσα.

Ομηρος (Τ/22810-84.910, www.hotel-omiros.gr). Αρχοντικό που αγγίζει τα 170 χρόνια ζωής (υπήρξε και κατοικία του γλύπτη Βιτάλη) με ιδιαίτερα φροντισμένα δωμάτια.

Ερμής (Τ/22810-83.011, hermes-syros.com). Απλά αλλά καλόγουστα ανακαινισμένα δωμάτια στην παραλία.ΦΑΓΗΤΟ

Στην Ερμούπολη δοκιμάστε τα Οινοπνεύματα (Τ/22810-82.616) για την παραδοσιακή με πρωτότυπα υλικά κουζίνα του, το ιταλικό εστιατόριο Αμβυξ (Τ/22810-83.989) για τα φρέσκα ζυμαρικά και το ριζότο, το εστιατόριο Κουζίνα (Τ/22810-89.150) για τα κυπριακής έμπνευσης εδέσματα της ιδίας καταγωγής σεφ του, το Αρχονταρίκι της Μαρίτσας (Τ/22810-81.744) ειδικεύεται στα μαγειρευτά αλλά και οι Χαλανδριανοί (Τ/22810-87.997) είναι ό,τι πρέπει για τσιπουρομεζέδες. Στην Ανω Σύρο επισκεφτείτε την κατώγα του Λιλή (Τ/22810-88.087), όπου κάποτε έπαιζε ο Βαμβακάρης. Εάν βρεθείτε στο παραλιακό χωριό Φοίνικας, δοκιμάστε ψαρικά στον Μπαρμπαλιά (Τ/22810-42.004), ενώ στο χωριό Σαν Μιχάλη το Πλακόστρωτο (Τ/6973-980.248) είναι η καλύτερη επιλογή για σπιτικό φαγητό.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αγοράστε λουκούμια από τον Δεναξά και τον Λειβαδάρα, χαλβαδόπιτες από τον Κορρέ και το ονομαστό τυρί Σαν Μιχάλη από τον Πρέκα.