Συμπλήρωση εικοσιπενταετίας και πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων

Συμπλήρωση εικοσιπενταετίας και πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων

 

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα αποφασίσει για το αν δικαιούνται, ή όχι, οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 55-58 ετών, με μειωμένη σύνταξη, εντός του τρέχοντος ή και τα επόμενα χρόνια, εφόσον είχαν συμπληρώσει εικοσιπενταετία κατά την περίοδο 2010-2012.

 

Το θέμα αφορά δημοσίους υπαλλήλους, καθόσον το τέλος του 2021 δεν ήταν ξεκάθαρο τι ισχύει από την 01/01/2022 με όσους είχαν συμπληρώσει μέχρι 31/12/2021 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, δεν είχαν όμως φτάσει το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, τότε, ξεκαθάρισε ότι όσοι μέχρι 31/12/2021 είχαν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται αλλά δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε άλλη άποψη και υπέβαλε ερώτημα στο υπουργείο Εργασίας, για το αν η παραπάνω ανακοίνωση ισχύει και για τις μειωμένες συντάξεις.

  

Το υπουργείο Εργασίας, μετά από διχογνωμία των αρμόδιων υπηρεσιών, εκτιμά πως η σχετική νομοθεσία δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη και γι’ αυτό τον λόγο έχει απευθύνει το σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους