Ταξιδεύουμε στις Κυκλάδες. Αμοργός, Κουφονήσια, Φολέγανδρος

Ταξιδεύουμε στις Κυκλάδες. Αμοργός, Κουφονήσια, Φολέγανδρος

Τρία πανέμορφα και ξεχωριστά Κυκλαδίτικα νησιάΑμοργός. Ο ακρίτας των Κυκλάδων

Το πανέμορφο κυκλαδονήσι κατοικείται από την 4η χιλιετία π.Χ. Στην αρχαιότητα η Αμοργός ήταν γνωστή με διάφορες ονομασίες όπως: Υπερία, Πατάγη ή Πλατάγη, Ψυχία, Καρκησία. Αναφέρεται και ως Τρίπολη, επειδή στο νησί υπήρχαν τρεις πόλεις: Αρκεσίνη, Καρκησία, Αιγιάλη (ή Μελανία). Αυτές οι τρεις πόλεις βρίσκονται στα ανατολικά παράλια του νησιού, γιατί μόνο εκεί υπήρχαν τα κατάλληλα φυσικά λιμάνια.

Mε την πάροδο του χρόνου το όνομα της Aμοργού αλλοιώθηκε σε Aμολγόν, Aμουργόν, Aμοργίαν και Aμουργίαν. Aπό τον πέμπτο αιώνα συναντάται και το όνομα Aμουλγός από τον Eπίσκοπο Θεόδωρο που υπέγραψε στην Kωνσταντινούπολη σε σύνοδο, ως Θεόδωρος Eπίσκοπος Παρίων, Σιφνίων και Aμουλγίων.

Αμοργός

Η ονομασία της Αμοργού, πιθανώς, προήλθε από το φυτό άμοργος, (λινοκαλάμη) που ήταν άφθονο στο νησί και κατά την αρχαιότητα έδινε τους περιζήτητους αμοργίνους χιτώνες. Το φυτό, ως πρώτη ύλη, το εκμεταλλευόταν, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, κάποια Βρεττανική βιομηχανία, η οποία, αφού ρήμαξε το φυσικό περιβάλλον και εξάντλησε όλα τα φυσικά αποθέματα, έπαψε να ενδιαφέρεται για την Αμοργό και αναζήτησε άλλους «πεινασμένους ιθαγενείς» στον πλανήτη. Από το φυτό άμοργο ύφαιναν στην αρχαιότητα τους περίφημους γυναικείους χιτώνες, που ονομάζονταν Αμόργεια ή Αμοργινά ή Αμοργίδες. Πρέπει να ήταν ιδιαίτερα σεξουαλικοί χιτώνες μιας και τους φορούσαν οι γυναίκες σε ιδιαίτερες στιγμές, γιατί ήταν πολύ διαφανείς και άφηναν το σώμα να φαίνεται γυμνό. Η Λυσιστράτη, μάλιστα, φαίνεται να παρακινεί τις γυναίκες να φορέσουν τους Αμοργινούς χιτώνες για να διεγείρουν ερωτικά τους άνδρες (Αριστ. Λυσιστράτη στ. 150, 735, 737).

Περισσότερα για την Αμοργό

 Κουφονήσια. Καλώς Ήρθατε στον Παράδεισο

Στα Κουφονήσια οι διαστάσεις του χώρου και του χρόνου διαφέρουν από τις γνωστές θεωρίες.
Δεν χρειάζεστε ρολόι. Αν το έχετε μαζί σας τοποθετήστε το βαθιά μέσα στην βαλίτσα σας.

Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερα ρούχα. Φορέστε κάτι πρόχειρο, είναι αρκετό για την αίσθηση της ελευθερίας.

Περπατήστε κάτω από το φως του ήλιου ή του φεγγαριού συνοδεία αστεριών, συναντώντας βλέμματα ευχαριστημένα.

Κουφονήσια. Καλώς Ήρθατε στον Παράδεισο

Κυρίως δεν χρειάζεστε το αυτοκίνητό σας. Επιτέλους δεν θα οδηγήσετε για τις ημέρες της παραμονής σας στο νησί. Αν το έχετε μαζί σας απλά θα το παρκάρετε στον χώρο της διαμονής σας.

Θα συμφωνήσετε σίγουρα ότι είναι πιο ευχάριστος ο ήχος του κύματος και το τραγούδι των πουλιών από το συριστικό κορνάρισμα ή το μούγκρισμα των αυτοκινήτων.

Περισσότερα για τα Κουφονήσια …Φολέγανδρος από τις ομορφότερες των Κυκλάδων

Μια σταλιά γης, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανήκε στα νησιά της άγονης γραμμής, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς, με φανατικούς «πιστούς».

Φολέγανδρος από τις ομορφότερες των Κυκλάδων

Πολλοί την αποκαλούν «εναλλακτική Μύκονο». Μύκονο γιατί η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ αλλά και γιατί οι ξενοδοχειακές μονάδες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια φροντίζουν να έχουν οπωσδήποτε πισίνα.

Εναλλακτική από την άποψη ότι οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες και το σταθερό κοινό της θεωρείται «καλλιεργημένο», με σεβασμό στο χαρακτήρα του νησιού.

Περισσότερα για την Φολέγανδρο …