Το 2021 θα εκδοθούν οι νέες ταυτότητες με ολοκληρωμένες ψηφιακές δυνατότητες

Το 2021 θα εκδοθούν οι νέες ταυτότητες με ολοκληρωμένες ψηφιακές δυνατότητες

Πως θα είναι οι νέες ταυτότητες. Το νέο έντυπο ταυτότητας μετατρέπεται σε ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη» με προσθήκη νέων προδιαγραφών

  

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες θα γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν το τέλος του 2019 και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εκδοθούν μέσα στο 2021

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε τα εξής:

Πως θα είναι οι νέες ταυτότητες: ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το μοντέλο που ακολούθησε η Εσθονία.

Οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».

«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου».

«Με τις νέες ταυτότητες, ο πολίτης θα μπορεί να παίρνει κάποια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να αναγκάζεται να πηγαίνει σε κάποιο ΚΕΠ. Η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Οι νεότεροι και όσοι μπορούν να χειρίζονται καλύτερα την τεχνολογία, θα μπορούν να πιστοποιούνται αυτόματα.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν, επίσης, βασικό χαρακτηριστικό την ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα ισοδυναμεί με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας δημόσιος υπάλληλος».

Πόσο θα κοστίσουν οι νέες ταυτότητες. Το κόστος δεν αναφέρθηκε, αλλά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίστηκε βέβαιος πως οι πολίτες δεν θα αντιδράσουν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο» στην περίπτωση που καταλάβουν ότι οι νέες ταυτότητες διευκολύνουν τη ζωή τους.

 

Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών

 

Ηλεκτρονική διασύνδεση ΑΦΜ με την αστυνομική ταυτότητα