Τρίτη δόση εμβολίου. Ασφάλεια, παρενέργειες και πότε χρειάζεται χορήγηση

Τρίτη δόση εμβολίου. Ασφάλεια, παρενέργειες και πότε χρειάζεται χορήγηση

Πότε ανοίγουν τα ραντεβού για την τρίτη δόση

 

Η τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων (Pfizer, AstraZeneca, Moderna) ή μία με το μοσοδοσικό της Johnson & Johnson.

Η τρίτη δόση αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί περισσότερο η προστασία

Η σύσταση χορήγησης της 3ης δόσης των εμβολίων, είναι μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο, ή από τις δύο δόσεις των εμβολίων

 

Ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κο Μάριο Θεμιστοκλέους (27.9.2021)

  

«Μ. Θεοδωρίδου: Καλησπέρα σας. Η χορήγηση της 3ης συμπληρωματικής δόσης έχει αρχίσει ήδη στις ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων και τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις δομές των ηλικιωμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Υπενθυμίζω ότι το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες.

Έτσι η σύσταση χορήγησης της 3ης δόσης των εμβολίων, είναι μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο, ή από τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Εξαιρούνται τα ανοσοκατασταλμένα άτομα,που έχουμε πει και σε προηγούμενες συναντήσεις, ότι μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ηςδόσης.

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που θα δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο, συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στο βασικό εμβολιασμό. Δηλαδή δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του εμβολίου λόγω μεταλλάξεων, αφού ξέρουμε ότι το εμβόλιο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις που έχουν συμβεί και κυρίως για τη Δ που είναι η επικρατούσα.

Επομένως, συνοπτικά τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιοmRNA θα λάβουν την 3η δόση πάλι με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Astra Zeneca θα έχουν ως 3η δόση πάλι με mRNA εμβόλιο.

Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είμαστε σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Αξίζει επίσης να διευκρινιστεί ότι άτομα τα οποία έχουν νοσήσει από Covid και έχουν λάβει μετά μία ή δύο δόσεις εμβολίων, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται τη χορήγηση τρίτης δόσεως.

 Είναι σημαντικό να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία για την ασφάλεια της τρίτης δόσης του εμβολίου. Τα δεδομένα προέρχονται από το Ισραήλ που μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατομμύρια δόσεις, τρίτες δόσεις του εμβολίου από την ηλικία των 12 ετών, αλλά η πλειονότητα έχει δοθεί σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, όπως και τα από τα συστήματα καταγραφής των ανεπιθύμητων ενεργειών των ΗΠΑ ή το VAERS ή το VSAFE.

Γενικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Η μόνη εκδήλωση, και αυτό ας το έχουμε υπόψη μας, που φαίνεται ότι είναι συχνότερη είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού του μασχαλιαίου λεμφαδένα που αναφέρεται μία συχνότητα της τάξεως του 5,2%.

Και μετά από την Covid, θα μετακινηθούμε σε ένα άλλο ιό πολύ γνωστό μας, παλαιό. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορονοϊό, μία πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης.

Ο εμβολιασμός, όπως κάθε χρόνο, θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Η συνταγογράφηση θα αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου και θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος να γίνεται στις ευάλωτες ομάδες, όπως περιγράφονται στην ετήσια εγκύκλιο για τον εμβολιασμό της γρίπης που έχει αναρτηθεί ήδη από σήμερα.

Να σημειώσουμε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου Covid για τα άτομα που θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. Αυτό έχει μελετηθεί και η μελέτη λέγεται Com.Flu.Cov.

Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων. Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρονιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα να μας δημιουργήσει ένα αίσθημα εφησυχασμού.

Η φυσική ανοσία, επειδή ακριβώς δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά, είναι χαμηλότερη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας λόγω του εμβολιασμού, το απευχόμαστε αλλά το βλέπομε να συμβαίνει, είναι πιο χαλαρά και επιπλέον πάντα οι ιοί της γρίπης και η κυκλοφορία τους είναι απρόβλεπτοι. Ας ευχηθούμε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη.

Από τα θέματα που απασχολούν, παρά τη συνεχή ενημέρωση και ίσως κουράζουν αυτούς που παρακολουθούν με συνέπεια τις ανακοινώσεις, είναι τα θέματα ασφάλειας των γυναικών σε σχέση με τον εμβολιασμό τους στην περίοδο την αναπαραγωγική είτε αναπαραγωγή αυτόματη είτε υποβοηθούμενη.

Υπάρχουν φόβοι, υπάρχει αναβολή για το θέμα του εμβολιασμού, παρά τις επιστημονικές διαβεβαιώσεις από τις επίσημες Εταιρίες ότι ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής.

Το ίδιο ισχύει και για την κύηση. Το ίδιο ισχύει και για τη γαλουχία. Οι μελέτες έχουν αυξηθεί. Όλες έχουν το ίδιο συμπέρασμα, όλες υποστηρίζουν την ασφάλεια του εμβολιασμού και ο αριθμός πλέον των γυναικών που έχουν συμμετάσχει σε μελέτες παρατήρησης υπερβαίνουν τις 160.000.

Τα MRN εμβόλια δεν περνούν στο έμβρυο μέσω του πλακούντος, ούτε απεκκρίνονται με το γάλα. Αντίθετα, τα αντισώματα τα οποία δημιουργεί η μητέρα με τον εμβολιασμό της,εκτός από το όφελος της προστασίας της ίδιας της εγκύου ή της λεχωίδος, είναι αντισώματα τα οποία μεταβιβάζονται στο παιδί και το προστατεύουν, έχοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για την προστασία του εμβρύου όταν είναι κύηση ή του νεογνού όταν θηλάζει.

Τέλος, με την ευκαιρία μιας διαδικτυακής σύνδεσης με γονείς και εκπαιδευτικούς με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείαςπου είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, θα ήθελα πάλι να αναφερθώ με λίγες λέξεις στους γονείς, τους πολύ αφοσιωμένους και με μεγάλη φροντίδα στο μεγάλωμα των παιδιών τους, στο θέμα του φόβου τους για την γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών λόγω του εμβολιασμού.

Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τον ορμονικό άξονα ή τις γονάδες. Η δράσεις τους είναι αποκλειστικά ανοσολογική. Επομένως, οι φόβοι για γονιμότητα και στειρότητα μελλοντικά για τα παιδιά τους δεν έχει επιστημονική υπόσταση.

Ξέρουμε όλοι ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος, εκτός από το ότι είναι επαναστατική, αλλά χαρακτηρίζεται και από έντονη ανάπτυξη και μεταβολές στο σώμα και το μυαλό.

Το εμβόλιο, ευτυχώς, δεν μπορεί να μεταβάλλει αυτή την καταπληκτική πορεία της εξέλιξης της ζωής. Ευχαριστώ

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: . . .  Κλείνω με την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 που θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικοί που έχουν περάσει 6 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με τη δεύτερη δόση, για το ραντεβού της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα»