Χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες για αγορά τηλεόρασης

Χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες για αγορά τηλεόρασης

Ενόψει των εκάστοτε προσφορών και εκπτώσεων, παρατίθενται χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες για αγορά τηλεόρασης

 Αγορά μιας 4K τηλεόρασης

Για να γνωρίζουμε όλοι για τι μιλάμε, το 4K δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία ανάλυση. Όπως το HD Ready ή σκέτο HD είναι τα 1280×720 pixels και το Full HD αντιστοιχεί στα 1920×1080, έτσι και το 4K ισοδυναμεί με τέσσερις HD τηλεοράσεις ή αν προτιμάτε, 3840×2160 pixels.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να προσέξουμε το εξής:

Αν πρόκειται να προχωρήσουμε στην αγορά 4K μοντέλου, τότε θα πάμε εκ των πραγμάτων για πολλές ίντσες. Την επένδυση σε μία 4K έως τις 40 ίντσες τη λέει κανείς και πεταμένα λεφτά αφού σε τόσες λίγες ίντσες, η ανάλυση αδυνατεί να δείξει όλα όσα είναι σε θέση να προσφέρει (την απίστευτη λεπτομέρεια κατά βάση).

Αν λοιπόν σκοπεύετε να πάτε σε 4K λύση, υπολογίστε ότι οι 50-55 ίντσες θα πρέπει να είναι το μίνιμουμ στο οποίο στοχεύετε.

Μια πρόταση στις 60-70 ίντσες θα ήταν η ιδανική, ανάλογα φυσικά και με την ποιότητα της εικόνας -διαφέρει ανά μοντέλο.

Τα κανάλια της ελεύθερης τηλεόρασης εκπέμπουν σε “standard definition”, τουτέστιν ανάλυση χαμηλότερη της HD;

Στη συνδρομητική τηλεόραση και μόνο θα συναντήσετε HD προγράμματα, εκπομπές και μεταδόσεις και… αυτό ήταν όλο. Μια 4K τηλεόραση μπορεί να μετατρέψει την HD/Full HD εικόνα σε 4K με το λεγόμενο “upscale” όμως και πάλι, το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο «ομαλό» όσο αν μιλούσαμε για φυσική εικόνα. Ακόμα και οι κονσόλες τελευταίας γενιάς, δίνουν μάχη για να πιάσουν το Full HD και τα 1080p.

Ουσιαστικά η μόνη περίπτωση να εκμεταλλευτείτε το 4K επί του παρόντος, είναι οι 4K ταινίες που μπορείτε να προμηθευτείτε σε Blu-ray

Αγοράζοντας μια 4Κ  θα είστε σε θέση να απολαύσετε και να εκμεταλλευτείτε τις λειτουργίες που τη συνοδεύουν όπως για παράδειγμα την υψηλή συχνότητα (άνω των 1.000 Hz) και τις πρόσθετες υπηρεσίες βελτίωσης εικόνας και εμπειρίας θέασης εν γένει
QLED vs OLED: Αποκωδικοποιώντας τις νέες τεχνολογίες

Ψάχνετε για τηλεόραση υψηλών προδιαγραφών;

Ανακαλύψτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Quantum Dot, QLED και OLED και κάντε την επιλογή σας…

Δυο πολύ ισχυρά στρατόπεδα τείνουν να διαμορφώσουν και να πολώσουν την αγορά των τηλεοράσεων υψηλών προδιαγραφών: από τη μια πλευρά έχουμε τη Samsung με την τεχνολογία «Quantum Dot Light Emitting Diode», η οποία ακούει στο όνομα QLED και από την άλλη έχουμε τις LG, Philips, Panasonic και Sony, οι οποίες κυκλοφορούν μοντέλα βασισμένα στα panels που κατασκευάζει η πρώτη και την τεχνολογία «Organic Light Emitting Diode», κατά κόσμον OLED. Όπως είναι προφανές, η χρήση της μιας ή της άλλης τεχνολογίας δεν αποτελεί μονόδρομο, καθώς υπάρχουν εταιρείες που δοκιμάζουν και τις δύο εναλλακτικές, όπως η Sony. Επίσης, ο όρος QLED αφορά αποκλειστικά στην προσέγγιση της Samsung όσον αφορά την Quantum Dot τεχνολογία.

Η διαφορά των QLED με OLED TV

Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των προτάσεων της Samsung και της LG έγκειται στο φως, στον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο ξεκινά τη διαδρομή του το φως μέχρι να καταλήξει στα μάτια μας. Η χρήση μιας οπίσθιας πηγής LED φωτισμού εξακολουθεί να βρίσκεται στον πυρήνα του τρόπου λειτουργίας μιας QLED TV (και κατ’ επέκταση οποιασδήποτε Quantum Dot TV), σε αντίθεση με τη χρήση των «οργανικών pixels» της τεχνολογίας OLED, όπου κάθε εικονοστοιχείο αποτελεί μια αυτόνομη και αυτοτελή πηγή φωτός. Η συγκεκριμένη διαφορά προσθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στις ανταγωνιστικές αυτές προσεγγίσεις…

Η Quantum Dot τεχνολογία

Οι LCD τηλεοράσεις και, κατ’ επέκταση, οι LED στηρίζονται στη χρήση μιας πηγής οπίσθιου φωτισμού, η οποία οφείλει να τροφοδοτεί με λευκό φως τα χρωματικά φίλτρα, το οποίο διαχωρίζουν στα τρία βασικά χρώματα: κόκκινο, πράσινο, μπλε. Έπειτα, οι υγροί κρύσταλλοι συνθέτουν στα pixels τις επιθυμητές αποχρώσεις, χάρη στα αντίστοιχα κόκκινα, πράσινα, μπλε subpixels. Πρωτεύοντα ρόλο στην ποιότητα των χρωμάτων διαδραματίζει η ποιότητα και η ένταση της πρωταρχικής πηγής φωτός.

Στην περίπτωση που η πηγή φωτός είναι τεχνολογίας LED, μπορεί η κατανάλωση ρεύματος να είναι χαμηλότερη, ωστόσο γεννιέται ένα σημαντικό πρόβλημα: το LED φως είναι μπλε και όχι λευκό! Εως σήμερα, η απάντηση στο πρόβλημα βρισκόταν στη χρήση μιας επίστρωσης κίτρινου φωσφόρου. Το μπλε χρώμα, περνώντας μέσα από το κίτρινο κατέληγε σε λευκό, με αμφιλεγόμενη, ωστόσο, ποιότητα, καθώς η μέθοδος αυτή οδηγεί σε ένα ψυχρό και άτονο χρώμα. Και εδώ έρχονται να κάνουν τη διαφορά τα Quantum Dots, οι μικροσκοπικοί νανοκρύσταλλοι που φωσφορίζουν σε διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Το ευτύχημα είναι πως το μέγεθός τους ελέγχεται με ακρίβεια. Έτσι, η λογική της επικάλυψης του μπλε LED φωτός με κίτρινο φώσφορο αντικαθίσταται από τη χρήση ενός φιλμ από Quantum Dots, τα οποία αποδίδουν με ακρίβεια αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου, προκειμένου να υπάρξει ένα ποιοτικό, ομογενές και έντονο λευκό χρώμα, που διαχωρίζεται δίχως αλλοιώσεις από τα χρωματικά φίλτρα.

Με τη μέθοδο αυτή, τα χρώματα αποδίδονται με εξαιρετική πιστότητα και αυξημένη φωτεινότητα, ενώ ένα ακόμα ατού των Quantum Dot σωματιδίων είναι η σταθερότητά τους και η αντοχή τους στον χρόνο, η οποία εξασφαλίζει ένα αναλλοίωτο αποτέλεσμα, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ωστόσο, επειδή η πηγή φωτός στην QD τεχνολογία παραμένει ενιαία για όλα τα εικονοστοιχεία, δεν είναι δυνατόν να απομονωθεί εντελώς ένα pixel από το φως και να παραχθεί το απόλυτο μαύρο.

QLED: Εξελίσσοντας τις Quantum Dot

Η τεχνολογία QLED της Samsung στηρίζεται στην Quantum Dot προσέγγιση, εμπλουτίζοντάς την με μια καινοτόμα ιδέα. Τα Quantum Dots περιβάλλονται από ένα πρωτοποριακό μεταλλικό κράμα, το οποίο βελτιώνει περαιτέρω τη φωτεινότητα και τη ζωντάνια των χρωμάτων, ενώ δίνει λύση και σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα των Quantum Dot TV, τις μικρές γωνίες θέασης.

H προσέγγιση των OLED TV

Στον αντίποδα, η τεχνολογία OLED στηρίζεται σε ένα βασισμένο σε άνθρακα οργανικό φιλμ, το οποίο τοποθετείται ανάμεσα σε δύο αγωγούς και εκπέμπει φως όποτε περνά από μέσα του ηλεκτρικό ρεύμα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διεξαχθεί ανά pixel, με αποτέλεσμα να μπορεί να ελεγχθεί στο 100% η πηγή φωτός κάθε εικονοστοιχείου, με πλήρη αυτονομία από τα γειτονικά του. Με αυτή την τεχνική, υπάρχει η δυνατότητα κάθε μεμονωμένο pixel να είναι «σβηστό», γεγονός που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και το σημαντικότερο, στο απόλυτο μαύρο. Οι επιδόσεις των OLED τηλεοράσεων στα σκοτεινά πλάνα είναι πραγματικά μοναδικές, καθώς μπορούν να επιτευχθούν με ακρίβεια οι σκούροι τόνοι, δίχως διάχυση φωτός και αλλοιώσεις στη φωτεινότητα από γειτονικά pixels. Επίσης, η έλλειψη της ανάγκης για panel οπίσθιου φωτισμού, επιτρέπει την κατασκευή ακόμα πιο λεπτών τηλεοράσεων. Η OLED τεχνολογία απαντάται σε δύο υποκατηγορίες, τις Passive-Matrix (PMOLED) και τις Active-Matrix (AMOLED), με την τελευταία να αποτελεί την καλύτερη πρόταση. Τέλος, ορισμένα μοντέλα αντί να κάνουν χρήση RGB (Red/Green/Blue) φίλτρων, καταφεύγουν σε RGBW (Red/Green/Blue/ White) φίλτρα, γεγονός που αυξάνει τις χρωματικές τους επιδόσεις και την αντοχή τους στον χρόνο.

Πλεονεκτήματα

Αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν αισθητά από μοντέλο σε μοντέλο, μια γενική απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων κάθε τεχνολογίας είναι η παρακάτω:

QLED

Αυξημένη φωτεινότητα

Ακριβής απεικόνιση χρωμάτων

Αυξημένη συνολική αντίθεση

Λιγότερη πιθανότητα εμφάνισης burn-in προβλημάτων από στατικές εικόνες

OLED

Βαθύτερο μαύρο

Ευρύτερες γωνίες θέασης

Ασυναγώνιστη αντίθεση στους σκούρους τόνους

Βελτιωμένη οξύτητα εικόνας

Πηγή: techpress.gr