Οι άδειες διαμονής και visa με τον νέο Μεταναστευτικό Κώδικα

Οι άδειες διαμονής και visa με τον νέο Μεταναστευτικό Κώδικα

Εγκύκλιος αριθ. 42
Θέμα : Παροχή οδηγιών για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων χορήγησης αδειών διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4332/2015

Δικηγορικό γραφείο
«Ιωάννης Γκούσκος & Παναγιώτα Μανούσου»

Ιθαγένεια – Άδεια Διαμονής – Άδεια εργασίας
Τηλ. 2103605246 – 2103302735  Κινητό: 6944897572
e-mail: manousoup70@gmail.com – giangouskos@yahoo.gr

Αριθμ. οικ. 27265 – ΦΕΚ B 1914- 27.06.2016
Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 30825/2014 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών «Καθορισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση εθνικών θεωρήσεων εισόδου και για την χορήγηση και ανανέωση τίτλου διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 4251/2014» όπως ισχύει.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
αποφασίζουμε:
Τροποποιούμε την αριθ. 30825/2014, κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. 68019/2015 όμοια, ως εξής:

Το δικαιολογητικό «Ισχυρή άδεια διαμονής» της περίπτωσης Γ2.11. του κεφαλαίου Γ του άρθρου 1, το οποίο προβλέπεται για την αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε θύματα εργατικών και λοιπών ατυχημάτων, καταργείται.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2016
Οι Υπουργοί

– – –
Αριθμ. οικ. 68019/2015 – ΦΕΚ B 2272 – 21.10.2015
Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 30825/2014 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών «Καθορισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση εθνικών θεωρήσεων εισόδου και για την χορήγηση και ανανέωση τίτλου διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 4251/2014»

χορήγηση αδειών διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4332/2015
Αριθμ. οικ.30825 – ΦΕΚ Β 1528 – 06.06.2014

Καθορισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση εθνικών θεωρήσεων εισόδου και για την χορήγηση και ανανέωση τίτλου διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) του άρθρου 136, παρ. 1, καθώς και των άρθρων 5, 19, παρ. 1, και 138, παρ. 15 του ν. 4251/2014 (ΦΕΚ 80 Α) «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις»,
β) του π.δ. 106/2007 (ΦΕΚ 135 Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 42 του ν. 4071/2012 (ΦΕΚ 85 Α΄) σχετικά με την «Ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στην ελληνική επικράτεια των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους»,
γ) του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ 98 Α΄).
2. Την αριθ. Υ305/1.7.2013 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου» (ΦΕΚ 1628 Β΄).
3. Το γεγονός ότι από της διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Καθορίζουμε τα απαιτούμενα για κάθε περίπτωση δικαιολογητικά, που οφείλει να υποβάλει ο πολίτης τρίτης χώρας για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου μακράς διάρκειας (Visa – τύπου D), για την αρχική χορήγηση και την ανανέωση της άδειας διαμονής του στην ελληνική επικράτεια, για έναν από τους λόγους του ν. 4251/2014, ως κατωτέρω:

Άρθρο 1

ΚΟΙΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΔΕΙΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

Έντυπο αίτησης Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.

Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου απαιτείται, ισχύουσα θεώρηση εισόδου με εξαίρεση τους πολίτες τρίτων χωρών αντικειμενικά στερούμενων διαβατηρίου, οι οποίοι αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν (λ.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, έγγραφο δημόσιας ελληνικής αρχής). Σε κάθε περίπτωση θα προσκομίζεται έγγραφο δημόσιας αρχής, ελληνικής ή της χώρας προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας από το οποίο θα αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου (διαβατήριο, ασχέτως λήξης της ισχύος του, ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης).

Παράβολο με τη μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 4251/2014, όπου απαιτείται.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου, τα ανήλικα παιδιά (κάτω των 18 ετών) όλων των κατηγοριών (άρθρο 132, παρ. 5), οι κάτοχοι άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς ή πενταετούς διάρκειας του άρθρου 108 και ζητούν να υπαχθούν στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος (άρθρο 132, παρ.2), οι υπαγόμενοι στις ρυθμίσεις της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, που κυρώθηκε με το ν.1245/1982, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία, οι υπότροφοι Υπουργείων, οργανισμών, κοινωφελών ιδρυμάτων και του Ι.Κ.Υ. (άρθρο 45, παρ.2), οι υπότροφοι στρατιωτικών και παραγωγικών σχολών (άρθρο 46), τα θύματα εμπορίας ανθρώπων ή παράνομης διακίνησης μεταναστών (άρθρο 52), οι σύζυγοι ομογενών (άρθρο 81) τα μέλη οικογένειας Έλληνα ή ευρωπαίου πολίτη (άρθρο 85, παρ.1), οι γονείς και τα ανήλικα αδέλφια ανήλικων ημεδαπών (άρθρο 87, οι υπότροφοι του Αμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ελλάδος (Ίδρυμα Fulbright). Η απαλλαγή από τη σχετική υποχρέωση προβλέπεται στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δυνάμει της από 23.4.1948 Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που κυρώθηκε με το ν.3152/1955 (64 Α΄) και η σχετική άδεια διαμονής εκδίδεται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 19, παρ.7 του Κώδικα

Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, όπου αυτό επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Ανανέωση άδειας διαμονής

Έντυπο αίτησης

Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG 2000.

Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με εξαίρεση τους πολίτες τρίτων χωρών αντικειμενικά στερούμενων διαβατηρίου οι οποίοι αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν (λ.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, έγγραφο δημόσιας ελληνικής αρχής). Σε κάθε περίπτωση όμως, θα προσκομίζεται έγγραφο δημόσιας αρχής, ελληνικής ή της χώρας προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας από το οποίο θα αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου (διαβατήριο, ασχέτως λήξης της ισχύος του, ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης).

Παράβολο με τη μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 4251/2014, όπου απαιτείται.

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, όπου αυτό επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία ή αντίγραφο βιβλιαρίου υγείας του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων των ταξιδιωτικών εγγράφων που καλύπτουν το διάστημα ισχύος της τελευταίας άδειας διαμονής πριν την ανανέωση ή έγγραφο αρμόδιας αρχής που βεβαιώνει αφιξαναχωρήσεις στη χώρα.

Α) ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΑΡΘΡΑ 15 – 16 – 138 παρ. 7 )

Α1) Εξαρτημένη εργασία – Παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας για μισθωτή απασχόληση

Θεώρηση εισόδου για εξαρτημένη εργασία

Θεώρηση εισόδου μπορεί να χορηγηθεί αφού περιέλθει στην Διπλωματική η έμμισθη Προξενική Αρχή, από την αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είτε ταχυδρομικώς, είτε, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου εργοδότη και υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνει τα έξοδα αποστολής, μέσω ταχυμεταφοράς των ΕΛΤΑ ή ιδιωτικών εταιριών:

Η σχετική Πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία εγκρίνεται η απασχόληση για παροχή εξηρτημένης εργασίας σε συγκεκριμένο εργοδότη. Η ανωτέρω εγκριτική Πράξη χορηγείται βάσει της εν ισχύ Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδίδεται κάθε δεύτερο έτος σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.4251/2014 και καθορίζει τον ανώτατο αριθμό θέσεων για εξαρτημένη εργασία που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών, ανά Περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης.

Επικυρωμένο αντίγραφο έγκυρης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας για ένα τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εργοδότη από δημόσια υπηρεσία, από την οποία να προκύπτει ότι η αμοιβή του είναι ίση τουλάχιστον με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ορίζονται με την εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς και το διάστημα απασχόλησής του ή υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του από δημόσια υπηρεσία, στην οποία να αναφέρεται ότι η αμοιβή του εργαζόμενου είναι ίση τουλάχιστον με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ορίζονται με την εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς και το διάστημα απασχόλησής του. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στην ανωτέρω υπηρεσία προκειμένου να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση εργασίας.

Α1.1.Εξαρτημένη εργασία – Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής κατόπιν μετάκλησης

– Άρθρο 15

Επικυρωμένο αντίγραφο σύμβασης εξαρτημένης εργασίας με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εργοδότη από δημόσια υπηρεσία, από την οποία να προκύπτει ότι η αμοιβή του είναι ίση με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ορίζονται με την εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς και το διάστημα απασχόλησής του ή υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του από δημόσια υπηρεσία, στην οποία να αναφέρεται ότι η αμοιβή του εργαζόμενου είναι ίση με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ορίζονται με την εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς και το διάστημα απασχόλησής του.

Ανανέωση για άδεια διαμονής εξαρτημένης εργασίας και παροχής υπηρεσιών ή έργου – Παρέχεται πρόσβαση στη μισθωτή εργασία και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου

Βεβαίωση του οικείου οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης, από την οποία προκύπτουν οι ημέρες εργασίας και η διάρκεια ασφάλισης (αυτεπάγγελτη αναζήτηση).

Αποδεικτικό εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων.

Α1.2.Ανανέωση για άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου

Βεβαίωση του οικείου οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης, από την οποία προκύπτουν οι ημέρες εργασίας και η διάρκεια ασφάλισης (αυτεπάγγελτη αναζήτηση)

Αποδεικτικό εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων.

Ανανέωση δεκαετούς άδειας διαμονής για εργασία σε περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος – Άρθρα 15 και 138 παρ.1

Φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων των ταξιδιωτικών εγγράφων που καλύπτουν την τελευταία δεκαετία πριν την ανανέωση ή έγγραφο αρμόδιας αρχής που βεβαιώνει αφιξαναχωρήσεις στη χώρα Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, για την πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ή επικυρωμένο αντίγραφο βιβλιαρίου υγείας του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων.

Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά για ανανέωση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα.

Ανανέωση άδειας διαμονής σε μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας, Έλληνα, ή πολίτη της Ε.Ε. που δεν κατοχυρώνουν αυτοτελές – προσωποπαγές δικαίωμα διαμονής – Άρθρα 15 και 84 παρ.6

Αντίγραφο άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση ή δελτίου διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.

Αντίγραφο προηγούμενης άδειας διαμονής για έναν από τους λόγους του ν.3386/05 όπως ισχύει.

Ληξιαρχική πράξη θανάτου του πολίτη τρίτης χώρας, του Έλληνα ή του πολίτη άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή

Aπόφαση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου.

Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά για την ανανέωση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα.

Ανανέωση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κριθεί ως αλλογενείς ή ανακλήθηκε χορηγηθείσα ελληνική ιθαγένεια -Άρθρα 15 και 138 παρ.4 α και 4β

Επικυρωμένο αντίγραφο της απορριπτικής απόφασης από την οποία προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν κριθεί ως αλλογενείς πολίτες τρίτων χωρών ή επικυρωμένο αντίγραφο απόφασης ανάκλησης της ελληνικής ιθαγένειας. Επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου διαμονής των μελών της οικογένειάς του (για τους συζύγους και τα ενήλικα τέκνα αυτών) συνοδευόμενο από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ότι διαμένουν στην Ελλάδα επί εξαετία πριν την υποβολή της αίτησης ή διαβατήριο ή άλλα δημόσια έγγραφα.

Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά για την ανανέωση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα.

Ανανέωση άδειας διαμονής σε πολίτες Αλβανίας των οποίων απορρίπτεται αίτημα για χορήγηση ή ανανέωση Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) – Άρθρα 15 και 138 παρ. 16 α

Επικυρωμένο αντίγραφο της απορριπτικής απόφασης από την οποία προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν απέδειξαν ομογενειακή ιδιότητα καθώς και ότι διαμένουν επί τρία (3) τουλάχιστον έτη στην Ελλάδα ή

Επικυρωμένο αντίγραφο τελεσίδικης δικαστικής απόφασης επί τυχόν ασκηθείσας αιτήσεως ακυρώσεως της σχετικής απορριπτικής απόφασης.

Τελεσίδικη αθωωτική απόφαση για χρησιμοποίηση ψευδών πληροφοριών, πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων, καθώς και για διάπραξη απάτης. Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας διαμονής ή άλλου νομιμοποιητικού τίτλου (για τους συζύγους και τα ενήλικα τέκνα αυτών) συνοδευόμενο από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά για την ανανέωση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα.

Ανανέωση για εξαρτημένη εργασία, παροχή υπηρεσιών ή έργου ή ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα λόγω μεταβολής καθεστώτος διαμονής

Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται στις οικείες διατάξεις του νόμου.

Χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία στο πλαίσιο κινητικότητας για τους επί μακρόν διαμένοντες σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. – Άρθρο 98

Επικυρωμένο αντίγραφο σύμβασης εξαρτημένης εργασίας με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εργοδότη από δημόσι