Από το Κάστρο της Μονεμβασίας στη χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς

Από το Κάστρο της Μονεμβασίας στη χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς

Εκδρομή με αφετηρία το Κάστρο της Μονεμβασίας και τη Γέφυρα (Νέα Μονεμβασία), και κυκλική διαδρομή στη χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς



Μονεμβασιά δεν είναι μόνο το Κάστρο της. Είναι και τα πανέμορφα χωριά νοτιοανατολικά της και ανάμεσα στις χαμηλές πλαγιές των απολήξεων του Πάρνωνα. Εδώ ο χρόνος μετράει αλλιώς, αν και το τουριστικό βαρόμετρο ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά

Αυτή η εκδρομή είναι με αφετηρία το Κάστρο της Μονεμβασίας και τη Γέφυρα (Νέα Μονεμβασία), και η κυκλική διαδρομή στη χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς που περνά από χωριά που μοιάζει να έχουν αιχμαλωτίσει τον χρόνο, ενώ όλο και περισσότεροι ξένοι περιηγητές αγοράζουν εκτάσεις και παλαιές οικίες και έτσι συνυπάρχουν με τους ντόπιους που ασχολούνται με τη γεωργία σε ελαιώνες και αμπέλια, ενώ παράγουν και πολλών ειδών φρούτα.

Από το Κάστρο της Μονεμβασίας στη χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς

Ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο Μονεμβασίας- Νεάπολης με προορισμό τον Αγιο Φωκά. Στα 10 χλμ. προσπεράστε την Καστέλλα και οδηγήστε προς το ψαροχώρι, όπου το ομώνυμο εκκλησάκι βρίσκεται σε νησάκι που ενώνεται με τη στεριά μέσω μιας τσιμεντοστρωμένης λωρίδας γης. Στην πλαγιά από πάνω σας εντοπίστηκε το αρχαίο λατομείο που υπήρξε το ένα από αυτά που τροφοδότησαν με πωρόλιθο το κτίσιμο του Κάστρου της Μονεμβασίας. Μια ανηφορική κλειστή διαδρομή με πολλές στροφές μέσα από ελαιώνες θα σας βγάλει στα Φούτια, έναν εξώστη με θέα προς τη θάλασσα.

Συνεχίζοντας και σε υψόμετρο 500 θα συναντήσετε το Ελληνικό. Χτισμένο αμφιθεατρικά και με ωραίους βυζαντινούς ναούς την Αγία Παρασκευή, τη Μεταμόρφωση και τον Αγιο Ιωάννη- θα μπορούσε λόγω υψομέτρου να χαρακτηριστεί χωριό της δροσιάς, αφού εδώ σπάνια κάνει ζέστη.

Η διαδρομή συνεχίζει να σας προσφέρει υπέροχες εικόνες και προς τις δύο πλευρές της χερσονήσου. Οδηγείτε σε ένα δρόμο με στροφές και ευκαλύπτους, περνάτε τα Λιρά και τις Καλύβες όπου θα βρείτε διακλάδωση και θα στρίψετε αριστερά για τα Τέρια. Στον δρόμο θα βρείτε και δεύτερη διακλάδωση: αριστερά σας βγάζει μέσω χωματόδρομου στον ιστορικό Ναό της Παναγιάς και δεξιά πάει στα Τέρια, ένα χωριό κτισμένο σε ρεματιά με ελιές και πλατανιές.

Στη συνέχεια φτάνετε στα Νόμια όπου σας υποδέχεται η τρισυπόστατη εκκλησία Αγιος Κωνσταντίνος – Αγία Ελένη – Αγιοι Ανάργυροι και ένα πολύ μεγάλο ρέμα που το κόβει στα δύο. Τα Νόμια έχουν κτιστεί χαμηλότερα από τους άλλους οικισμούς ώστε να κρύβονται από τους πειρατές, και περιτριγυρίζονται από σπηλιές.

Από το Κάστρο της Μονεμβασίας στη χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς

Τελευταίος σταθμός σας θα είναι ο Αγιος Νικόλαος. Κέντρο του είναι η ομώνυμη ιστορική εκκλησία για την οποία υπάρχουν πολλοί θρύλοι, όπως αυτός ενός χαμένου θησαυρού κάπου εδώ γύρω! Ζωντανό κύτταρο του χωριού των 60 μόνιμων κατοίκων είναι το καφενείο του Γιάννη, όπου μπορείτε να κάνετε στάση για καφέ ή φαγητό. Φεύγοντας μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τις Βελιές και από εκεί να επιστρέψετε στη Μονεμβασία.

Τώρα, αφήνετε πίσω σας τη Γέφυρα και κατευθύνεστε βόρεια προς το Λιμάνι του Γέρακα. Προσπερνώντας την εκτεταμένη αμμουδιά Πορί ακολουθήστε από την άσφαλτο την ακτογραμμή έως κοντά στον Αγιο Ιωάννη, όπου ο δρόμος στρίβει δεξιά προς τη θάλασσα. Κοντά στην παραλία (γύρω στα 10 χλμ. από τη Γέφυρα) βρίσκεται η Επίδαυρος Λιμηρά και μια μεγάλη και ευδιάκριτη πινακίδα οροθετεί τον αρχαιολογικό χώρο.

Από το Κάστρο της Μονεμβασίας στη χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς

Εδώ υπήρξε ο οχυρωμένος λόφος της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Λέγεται πως κτίστηκε από κατοίκους της Επιδαύρου και έδωσε το όνομά της στην ανατολική χερσόνησο της Λακωνίας. Ηταν βοηθητικό λιμάνι της Μονεμβασίας (την έλεγαν Παλιά Μονεμβασιά), σήμερα όμως λιγοστά είναι τα πλεούμενα που βρίσκουν καταφύγιο στον μικρό κόλπο.

Ακολουθούν συνεχείς στροφές, ο δρόμος ανηφορίζει τις βραχώδεις πλαγιές με τη χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια κατηφορίζει δεξιά από τον κεντρικό δρόμο. Καθώς κατεβαίνετε τον λόφο, ο Γέρακας θα σας φανεί σαν ένα χωριό στις όχθες μιας λίμνης, αλλά πλησιάζοντας θα καταλάβετε ότι πρόκειται περί λιμνοθάλασσας. Μια ξεχωριστή κρυφή γωνιά της Λακωνικής γης είναι μπροστά σας, όπου ένα κατάφυτο μικρό θαλασσινό φιόρδ στολίζει τον οικισμό.

Από το Κάστρο της Μονεμβασίας στη χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς

Στον υγροβιότοπο του Γέρακα

Το ψαροχώρι του Γέρακα αναπτύσσεται γύρω από το ομώνυμο λιμάνι (Λιμάνι Ιέρακος), στο οποίο τοποθέτησε ο Καρκαβίτσας τον καπετάν Βαλμά στο βιβλίο του «Λόγια της Πλώρης». Εδώ στο λιμάνι θα απολαύσετε το μοναδικό φιόρδ που σχηματίζει λιμνοθάλασσα, ενώ η περιοχή εντάσσεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Νatura 2000 αφού είναι υγροβιότοπος μιας και εδώ φιλοξενούνται ιδιαίτερες ομάδες πουλιών (ερωδιοί, αγριόκυκνοι) και την εποχή της αποδημίας η λίμνη γεμίζει φτερωτούς επισκέπτες. Ο Γέρακας βρίσκεται στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη του Ζάρακα, η ακρόπολη του οποίου διακρίνεται σε βραχώδη υπερυψωμένη θέση πάνω από το βορειοανατολικό τμήμα του λιμανιού. Το χωριό είναι μακρόστενο και στην προκυμαία του ταβέρνες και καφενεία προσφέρουν ποικιλία ντόπιων ψαρικών και μεζέδων.

Νερόμυλοι στα Τάλαντα

Επισκεφθείτε ένα από τα πιο πλούσια χωριά της περιοχής- λόγω των νερών- και δείτε τους έντεκα νερόμυλους στο Φαράγγι του Μπαλλή. Μέσα στην πυκνή βλάστηση θα τους χαρτογραφήσετε ερειπωμένους αν και ένας από αυτούς, του Νικολή Διαμαντάκου, είναι άρτια αναστηλωμένος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού «Αγία Τριάδα». Μπορείτε να τον επισκεφθείτε, κατόπιν συνεννόησης, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο (τηλ. 6974.738.353).

Από το Κάστρο της Μονεμβασίας στη χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς

Ο Αγιος Νικόλαος

Βυζαντινό στολίδι 1.200 ετών που αξίζει να το ανακαλύψετε, ζητώντας το κλειδί από το απέναντι καφενείο- ταβέρνα του Γιάννη στο κέντρο του ομώνυμου χωριού. Εντός του επιβλητικού ναού οι τοιχογραφίες του 13ου αι. ξεχωρίζουν και απεικονίζονται πάνω από πενήντα άγιοι, ανάμεσά τους και πολλοί από την Κρήτη επιβεβαιώνοντας τη σχέση της περιοχής με τη μεγαλόνησο. Κατά καιρούς οι επιδρομείς δεν αστειεύονταν, όπως θα διαπιστώσετε, και γι΄ αυτό τα μάτια των αγίων στις τοιχογραφίες είναι βγαλμένα. Σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από το δάπεδο, στα θεμέλια υπάρχει υπόγεια στοά που χρησίμευε για την ασφαλή διαφυγή των πιστών σε ενδεχόμενη τουρκική εισβολή.



ΔΙΑΜΟΝΗ

Στον Αγιο Στέφανο « Κinsterna Ηotel » (τηλ. 27320-66.300, www. kinsternahotel. gr). Σε κτίριο 500 ετών (σε… τοσκανικό τοπίο) με υπέροχες σουίτες και εξοπλισμένα δωμάτια και υψηλού επιπέδου ντεκόρ. Επτά χλμ. από τη Μονεμβασία, οι απαιτήσεις για διαμονή είναι υψηλές.

Στις Βελιές « Λιοτρίβι » (τηλ. 27320-61.395). Αγροτουριστικός ξενώνας που περιλαμβάνει το εξοχικό του Γιάννη Ρίτσου και ένα παλιό λιοτρίβι. Θα μείνετε σε μια από τις πέτρινες οικίες, θα φάτε στο εστιατόριο και θα επισκεφθείτε το λιοτρίβι- μουσείο, αλλά και το κελάρι όπου θα μυηθείτε στα μυστικά του τοπικού οίνου Μαλβάζια.

Στη Γέφυρα (Νέα Μονεμβασία): « Τopalti Village » (τηλ. 27320-61.534, 61.196, www. topalti.gr). Η καλύτερη επιλογή για διαμονή εκτός Κάστρου μετράει τα ατού της: 12 αυτόνομες οικίες σε έκταση 10 στρεμμάτων και σε ύψωμα πάνω από τη νέα πόλη της Μονεμβασίας με καταπληκτική θέα.

« Villa Diamanti » (τηλ. 27320-61.196, 61.534). Οκτώ δωμάτια και δύο διαμερίσματα πάνω στη θάλασσα.

Στον Γέρακα « Ρorto Cadena » (τηλ. 27320-23.805). Διαμερίσματα με τζάκι με καλό γούστο στο ντεκόρ- και σουίτα έκπληξη.



ΦΑΓΗΤΟ

Στη Γέφυρα « Η Τράτα » (τηλ. 27320-62084). Πιείτε το ούζο σας με θέα το Κάστρο και δοκιμάστε ποικιλίες θαλασσινών και μαγειρευτά.

« Το Κάστρο » (τηλ. 27320-61336). Πάνω στη Γέφυρα που ενώνει το Κάστρο με τη νέα πόλη θα δοκιμάσετε διεθνή και ελληνική κουζίνα.

« Το Βότσαλο » (τηλ. 27320-61.486). Οι πατάτες είναι φρεσκοκομμένες και το ψάρι πάντα φρέσκο. Αγαπημένο των ντόπιων.

Στο Πορί « Το Απόμερο » (τηλ. 6949472493). Πάνω στην παραλία με πολύ λογικές τιμές και γενναίες μερίδες.

Στον Αγιο Ιωάννη « Αθας » (τηλ. 27320-68.375). Οι γεύσεις του είναι παραδοσιακές, τα προϊόντα ντόπια και θα φάτε σε περιποιημένη αίθουσα ή σε μεγάλο κήπο.

Στην Αγία Παρασκευή « Πιπινέλη ς» (τηλ. 27320-61.044). Αξίζει να δοκιμάσετε κοτόπουλο (ελεύθερης βοσκής) με χυλοπίτες και κολοκυθανθούς με ρύζι και μυρωδικά.

Στον Γέρακα: « Ο Διαμαντής » (τηλ.27320-23.849). Θα παραγγείλετε ψάρια (από το καΐκι τους) και ψιλή γαρίδα.