Εκλογές 2019. Αύξηση εκλογικής αποζημίωσης και διευκολύνσεις δικαστικών αντιπροσώπων

Εκλογές 2019. Αύξηση εκλογικής αποζημίωσης και διευκολύνσεις δικαστικών αντιπροσώπων

Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές 2019. Δικαστικοί Αντιπρόσωποι
Σε έκτακτη ανακοίνωση (2-5-2019) του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αναφέρονται τα εξής:

Σε συνέχεια των προηγουμένων ανακοινώσεών μας και των παρεμβάσεών μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιεύθηκε το κάτωθι από 2.5.2019 δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο συμπληρώνει και αποσαφηνίζει ζητήματα που είχαν παραμείνει εκκρεμή στην Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. 29745/18.4.2019 και δίδονται λεπτομέρειες για τις αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων των επικείμενων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μετά ταύτα, η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Για πρώτη φορά στην ιστορία των εθνικών εκλογών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, θα υπάρξουν με ευθύνη του Υπουργείου, έτοιμες φόρμες με τα ονόματα των υποψηφίων των κομμάτων και των συνδυασμών, οι οποίες θα έχουν την ίδια γραμμογράφηση με τα βιβλία των εκλογών και θα μπορούν έγκυρα να επικολληθούν σε αυτά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να απαλλαγούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι από ατελείωτες ώρες που κατανάλωναν στο παρελθόν για την αναγραφή των ονομάτων των υποψηφίων στα σχετικά βιβλία.

2. Στην πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων θα υπάρχουν δύο γραμματείς, για την υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων.

3. Η συνολική αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων, τόσο των τακτικών , όσο και των αναπληρωματικών (για τις δύο Κυριακές) αυξάνεται κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη αποζημίωση των εκλογών του 2014, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΣ.

4. Μάλιστα, για τα εκλογικά τμήματα με τρεις κάλπες, στα οποία θα είναι μειωμένος ο αριθμός των εκλογέων σύμφωνα με την παραπάνω υπουργική απόφαση, θα υπάρξει μεγαλύτερη αποζημίωση σε σχέση με τα λοιπά εκλογικά τμήματα.

5. Στα εκλογικά τμήματα που δεν θα έχουν τρεις κάλπες, αλλά δύο , οι εκλογές την δεύτερη Κυριακή, όπου λάβουν χώρα, θα διεξαχθούν με μία κάλπη ανά τμήμα, δηλ. μία κάλπη λιγότερη σε σχέση με τις εκλογές του β’ γύρου του 2014.

6. Όλοι οι δικηγόροι που δεν υπέβαλαν αίτηση εξαιρέσεως, θα διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, μετά από όσους υπέβαλαν δηλώσεις προτίμησης, εφόσον δεν έχουν κώλυμα διορισμού.

7. Θα καλυφθούν τα οδοιπορικά έξοδα και των δύο Κυριακών.

8. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας ώστε

α) να είναι δυνατή η παράδοση σάκων και σε Ειρηνοδικεία της χώρας,

β) να εξασφαλιστεί η ύπαρξη επαρκών θέσεων σε αεροπορικές πτήσεις για τη μετάβαση των δικαστικών αντιπροσώπων που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μεταφορικό μέσο,

γ) να αντιμετωπιστούν άλλα θέματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί πρακτικός ηλεκτρονικός οδηγός για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και θα διεξαχθούν εξειδικευμένα σεμινάρια γι’ αυτούς.
Ειδικότερα σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών:

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ενέκρινε το σχέδιο της ΚΥΑ για την αύξηση των ειδικών αποζημιώσεων των δικαστικών αντιπροσώπων κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων διαμορφώνονται ως εξής:

α. ΕΦΟΡΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, καθορίζεται αμοιβή 1.540 ευρώ (7ημέρες για την 1η Κυριακή και 4ημέρες για τη 2η Κυριακή). Στους αναπληρωτές εφόρους καθορίζεται αμοιβή 1.260 ευρώ (6ημέρες για την 1η Κυριακή και 3 ημέρες για τη 2η Κυριακή).

β. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

i. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων σε εκλογικά τμήματα της Επικράτειας όπου η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς διάκριση Α και Β Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε εκλογικά τμήματα της Επικράτειας όπου η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς διάκριση Α και Β, ήτοι η ψηφοφορία θα διενεργηθεί ταυτόχρονα με τρεις κάλπες, καθορίζεται αμοιβή 1.470 ευρώ (10ημέρες για την 1η Κυριακή και 4ημέρες για τη 2η Κυριακή).

ii. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης Στους αντιπρόσωπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ , Β1 Βορείου Τομέα Β2 Δυτικού Τομέα και Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ και Β’ Πειραιά, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθορίζεται αμοιβή 1.365 ευρώ (9ημέρες για την 1η Κυριακή και 4ημέρες για τη 2η Κυριακή).

iii. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων που μετακινούνται σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους, στα νησιωτικά συμπλέγματα των νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδος και Κως) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία του νομού Σάμου, Κύθηρα και Αντικύθηρα του νομού Αττικής, Γαύδος του νομού Χανίων, Σαμοθράκη του νομού Έβρου, Θάσος του νομού Καβάλας, Ψαρρά και Οινούσες του νομού Χίου, Λήμνος και Αγίος Ευστράτιος του νομού Λέσβου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλλόνησος, Σκίαθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους, καθορίζεται αμοιβή 1.365 ευρώ (9ημέρες για την 1η Κυριακή και 4ημέρες για τη 2η Κυριακή).

iv. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων εκτός του νομού που υπηρετούν Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζεται αμοιβή 1.260 ευρώ (8ημέρες για την 1η Κυριακή και 4ημέρες για τη 2η Κυριακή). Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθορίζεται αμοιβή 735 ευρώ (4ημέρες για την 1η Κυριακή και 3ημέρες για τη 2η Κυριακή).

v. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων εντός του νομού που υπηρετούν Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζεται αμοιβή 1.050 ευρώ (6ημέρες για την 1η Κυριακή και 4ημέρες για τη 2η Κυριακή). Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθορίζεται αμοιβή 630 ευρώ. (3 ημέρες για την 1η Κυριακή και 3 ημέρες για τη 2η Κυριακή)

vi. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων σε εκλογικά τμήματα της Επικράτειας όπου διεξάγεται ψηφοφορία αποκλειστικά και μόνο για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε εκλογικά τμήματα της Επικράτειας όπου διεξάγεται ψηφοφορία αποκλειστικά και μόνο για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 26η Μαΐου 2019 καθορίζεται αμοιβή 525 ευρώ.

vii. Εκτέλεση καθηκόντων γραμματέων των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνέων της τουρκικής γλώσσας Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, καθορίζεται αμοιβή 100 ευρώ τόσο για την πρώτη Κυριακή όσο και για την δεύτερη. Οδοιπορικά θα χορηγηθούν και για τους δύο γύρους εφόσον απαιτηθούν. Να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους, σε όλη τη χώρα, τα εκλογικά τμήματα θα διαθέτουν δύο κάλπες, ενώ για τη διευκόλυνση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων, θα τους παρασχεθούν για πρώτη φορά επίσημα, έτοιμες φόρμες με τα ονόματα των υποψηφίων των κομμάτων και των συνδυασμών, οι οποίες θα έχουν την ίδια γραμμογράφηση με τα βιβλία των εκλογών και θα μπορούν να επικολληθούν σε αυτά.

Λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων αναγκών λόγω της κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων και του φόρτου εργασίας, θα συμπεριληφθούν στην κλήρωση και όσοι υποψήφιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν έχουν υποβάλει αίτηση προτίμησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνείτε με τον εκπρόσωπο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Χριστοδουλιά (email [email protected])