Εκλογές 2023. Εκτίμηση του Euractiv για μικρή διαφορά ΝΔ και Σύριζα

Το Euractiv παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα, μέσω της αποκάλυψης αναλυτικής εκτίμησης για την εκλογική «μάχη» της Κυριακής, η οποία καταγράφει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής».

 

Η δημοσίευση του Euractiv αναφέρει τα εξής:

«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις 21 Μαΐου σε μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών, με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης αβέβαιο και τους κορυφαίους πολιτικούς να διαφωνούν για την αξιοπιστία των τρεχουσών δημοσκοπήσεων που ευνοούν τους κυβερνώντες συντηρητικούς.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν βάσει του νέου εκλογικού νόμου, εφαρμόζοντας αναλογικό σύστημα στον πρώτο γύρο, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει μόνο του θα πρέπει να συγκεντρώσει το 46% των συνολικών ψήφων, κάτι που είναι δύσκολο.

Διαφορετικά, το μόνο ισχυρότερο κόμμα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με άλλα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι κάπως ασυνήθιστο στην ελληνική πολιτική.

Τα τρία κύρια κόμματα που συμμετέχουν είναι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σύριζα (ΕΕ Αριστερά) και οι σοσιαλιστές (Πασόκ – S&D).

Η Νέα Δημοκρατία προτιμά μια μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ ο Σύριζα έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει σε μια «προοδευτική συμμαχία» με τους σοσιαλιστές.

Το Πασόκ, από την πλευρά τους, αναμένεται να παίξει τον ρόλο του βασιλιά, αλλά το κόμμα έχει κρατήσει τα χαρτιά του κοντά στο στήθος, αν και το εκλογικό του πρόγραμμα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό του Σύριζα.

Νέα Δημοκρατία και Σύριζα θεωρούνται τα δύο ιδεολογικά αντίθετα και αποκλείεται οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ τους.

Εάν οι διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση συνασπισμού αποτύχουν, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τον Ιούλιο, όπου ένα κόμμα ή κόμματα θα χρειαστούν σχεδόν το 37% των ψήφων για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ανάλογα με την απόδοσή του, το πρώτο μέρος θα λάβει κάποιες θέσεις «μπόνους» που θα ανακατανεμηθούν από όσους δεν ξεπεράσουν το όριο.

Η έντονη συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται μέχρι στιγμής σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το EuropeElects, που παρέχει τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να λάβει το 36,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενη από τον Σύριζα με 29,5% και το Πασόκ με 10,3%.

Πρόσφατα ο Σύριζα ζήτησε περισσότερη διαφάνεια από τους δημοσκόπους, ζητώντας τους να δημοσιεύσουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους. Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση απορρίφθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Δημοσκόπησης.

«Μην κοιτάτε τις κάλπες», είπε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απάντησε ότι η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι τακτική των ηττημένων.

Ο Σύριζα επιμένει ότι δεν είναι δυνατό για το κυβερνών κόμμα να δει την υποστήριξή του να αυξάνεται, ειδικά μόλις μερικές εβδομάδες μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε 57 ανθρώπους και εξόργισε το έθνος.

Διαβάστε περισσότερα: Εισαγγελέας της ΕΕ ερευνά συμβόλαιο που σχετίζεται με την τραγωδία του ελληνικού τρένου

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα των δημοσκοπήσεων συζητείται στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, όλες οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν μαζικά να προβάλουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015 και δεν κατάφεραν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την εκλογική απόδοση του Σύριζα σε αρκετές διαδοχικές ψηφοφορίες.

Ορισμένοι αναλυτές προτείνουν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι διαρθρωτικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεθοδολογία δημοσκοπήσεων που ακολουθείται στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στα σταθερά τηλέφωνα, και κατά συνέπεια οι εταιρείες αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τους νεότερους και πιο προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων»

Ταυτόχρονα, πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία ψηφοδελτίων, δηλαδή συμπληρώνοντας αυτοπροσώπως ένα ερωτηματολόγιο.

Χρησιμοποιούν επίσης ειδικούς αλγόριθμους για την ανάλυση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφάνισαν σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους και αποδίδοντάς τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας.

Σε κάποιο βαθμό, η διαδικασία μοιάζει με τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων από εξειδικευμένες υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FiveThirtyEight.

Μια από αυτές τις δημοσκοπήσεις προβλήθηκε στην EURACTIV, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε στελέχη Γ’ επιπέδου της εταιρείας που το ανέθεσε, αλλά και σε σημαντικούς ευρωπαίους παράγοντες.

Οι εκτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί, δείχνοντας κούρσα αιχμής μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα.

Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για κανέναν από τους δύο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το τρίτο κόμμα μετά τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο, η αξιολόγηση αυτής της μεθοδολογίας για το αποτέλεσμα των εκλογών είναι στον αριθμό των ψήφων.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 1.890.000 ψήφους, ακολουθούμενη από τον Σύριζα με 1.860.000 ψήφους και το Πασόκ με 510.000 ψήφους.

Το ποσοστό της αποχής αντιστοιχεί στις προηγούμενες ελληνικές εθνικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη ονομαστική αποχή (42% το 2019), αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό αυτό το ποσοστό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι σπάνια ενημερώνονται.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ενδεχόμενη μείωση της αποχής είναι προς το συμφέρον του Σύριζα αφού οι περισσότεροι απόχοντες είναι τυπικά νεότεροι πολίτες.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής Eteron, περίπου 430.000 Έλληνες νέοι ψηφοφόροι θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.

Η συντηρητική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στις εκκλήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις εκλογές οι νέοι που θα είναι μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια –κυρίως όσοι απασχολούνται σε εποχική εργασία.

Η στάση των Βρυξελλών

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν υιοθετήσει μια «προσέγγιση αναμονής και δω», αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο.

Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα της ελληνικής ψηφοφορίας και της πιθανότητας να υπάρχει μόνο τεχνική κυβέρνηση την επόμενη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επισπεύσει την έγκριση ενός νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας αυτή την εβδομάδα πριν από την ελληνική εκλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα, που επιθυμεί να προστατεύσει την προσοδοφόρα ναυτιλιακή της βιομηχανία, έχει διατυπώσει επιφυλάξεις σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις που σχετίζονται με τη ναυτιλία και τυχόν περαιτέρω συνομιλίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά την υιοθέτηση του νέου πακέτου.

Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να επιτευχθεί συμβιβασμός αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στην EURACTIV ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

(Σαράντης Μιχαλόπουλος – Επιμέλεια Zoran Radosavljević, Benjamin Fox | EURACTIV.com)»