Κοινωνικό μέρισμα 2017. Θέματα που έχουν λυθεί μέχρι στιγμής

Κοινωνικό μέρισμα 2017. Θέματα που έχουν λυθεί μέχρι στιγμής

Κοινωνικό Μέρισμα 2017 Πορεία προγράμματος. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 08/12/2017

Προστέθηκε η δυνατότητα προσθήκης παιδιού. Αυτό επιτρέπεται σε δυο περιπτώσεις: αν το παιδί έχει γεννηθεί εντός του 2017 ή εφόσον κάποιος από τους γονείς λαμβάνει οικογενειακό επίδομα για το παιδί. Αυτή η δυνατότητα έρχεται να δώσει λύση σε προβλήματα που έχουν εμφανιστεί λόγω λάθους δήλωσης ΑΜΚΑ στο Ε1.

Ακυρώσεις αιτήσεων λόγω λανθασμένων στοιχείων: Εντοπίστηκε πολύ περιορισμένος αριθμός αιτήσεων (1.807) που δημιουργήθηκαν την Κυριακή 26 και την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 και περιέχουν λάθος στοιχεία στην σύνθεση του νοικοκυριού λόγω αστοχίας των συστημάτων. Από αυτές τις αιτήσεις, οι αιτήσεις που ήταν σε κατάσταση «πρόχειρη» (εμφανίζεται ως «νέα» στην πλατφόρμα -843 αιτήσεις) και «εγκεκριμένη» (964 αιτήσεις) ακυρώθηκαν. Όπου υπήρχαν στοιχεία επικοινωνίας στάλθηκαν σχετικές ειδοποιήσεις με e-mail ή/και sms ανάλογα με το τι είχε συμπληρωθεί από τον πολίτη.

Ανάλογα με το θέμα που προκύπτει ο πολίτης πρέπει να απευθύνεται:

1. Στον ΕΦΚΑ για θέματα ασφάλισης

2.  Στα ΚΕΠ για ενημέρωση / διόρθωση ΑΜΚΑ

3. Να στέλνει email στο [email protected]

Τα θέματα που λαμβάνει η ΗΔΙΚΑ στο email ομαδοποιούνται και εφόσον μπορεί κάτι να αντιμετωπιστεί διορθώνεται και βγαίνει σχετική οδηγία στις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις.4. Να δοκιμάζει ακύρωση ή επαναξιολόγηση της αίτησης

Στις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και όταν η αίτηση δείχνει οικονομικά στοιχεία ή σύνθεση νοικοκυριού με τα οποία ο πολίτης δεν συμφωνεί:

Να γίνει ακύρωση αίτησης και υποβολή νέας αίτησης ή να γίνει επαναξιολόγηση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα διορθώσει το πρόβλημα και θα αντλήσει τα ορθά στοιχεία.

Ασφάλιση πριν το 2002: Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο πλησιέστερο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και εφόσον βεβαιωθεί διάστημα ασφάλισης ο ΕΦΚΑ θα στείλει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα αίτησης. Η δοκιμή για αίτηση θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Προσθήκη νεογέννητου: Είναι πλέον διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας.

Συναίνεση από φοιτητές – προστατευόμενα μέλη κλπ: Δεν ζητείται συναίνεση από όσους δεν έχουν κάνει δήλωση (σύμφωνα με τα στοιχεία που επιστρέφει η ΑΑΔΕ).

Συνταξιούχοι υπερήλικες ΟΓΑ: Θα πρέπει να στείλουν σε ειδικό λογαριασμό email στην ΗΔΙΚΑ να τις ελέγξει.

Άνω των 70: Θα γίνει αίτηση αυτόματα

Αφαίρεση τέκνου από αίτηση (συνήθως λόγω χρήσης λάθος ΑΜΚΑ): Μπορεί να γίνει μέσω της αίτησης . Έχει ήδη διορθωθεί, δεν μπορεί να γίνει αλλαγή μέσω τροποποιητικής στο taxis.

Η σύνθεση του νοικοκυριού προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και μόνο. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί λάθος στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις. Δεν μπορεί να γίνει κάτι.

«Μερική» φιλοξενία: Δεν παίζουν ρόλο οι μήνες φιλοξενίας. Και έναν μήνα να έχει φιλοξενηθεί κάποιος εντός του 2016 θεωρείται φιλοξενούμενος.

Φιλοξενούμενοι θανόντων: Αν κάποιος είναι φιλοξενούμενος θανόντος μπορεί να κάνει αίτηση. Ο μόνος λόγος για να μην μπορεί είναι να υπάρχει θέμα με τον ΑΜΚΑ του θανόντος

Φιλοξενούμενοι που είχαν φιλοξενηθεί σε παραπάνω από έναν οικοδεσπότη μέσα στο 2016 και ο ένας από τους οικοδεσπότες πέθανε. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αφαιρώντας τον σχετικό λογικό έλεγχο

Μεταβολές μέσω τροποποιητικών δηλώσεων μέσω taxis μετά την 31η Οκτωβρίου 2017 γίνονται: Όχι δεν γίνονται δεκτά τα στοιχεία με τροποποιητικές μετά την 31η Οκτωβρίου, και δεν σχεδιάζεται προς το παρόν αλλαγή σε αυτό το θέμα.Περίπτωση διπλού ΑΜΚΑ σε κάποιο πρόσωπο; Στα ΚΕΠ για ενημέρωση / διόρθωση ΑΜΚΑ

Άστεγοι. Το σύστημα δέχεται κανονικά αιτήσεις από άστεγους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΙΒΑΝ: Προσοχή στον ΙBAN που θα δηλωθεί. Ο αιτών θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος σε αυτό τον λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η καθημερινή ανάγνωση των ερωτήσεων – απαντήσεων στο koinonikomerisma.gr

Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα 2017

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2017 στο koinonikomerisma.gr

Κοινωνικό μέρισμα 2017. Διευκρινήσεις για ανέργους

Κοινωνικό μέρισμα 2017. Τι προβλέπεται για τους φιλοξενούμενους