Μέθανα. Η μικρή κλασική λουτρόπολη

ΜέθαναΤα Μέθανα είναι ένας κοντινός προορισμός για τους κατοίκους της Αττικής, κατάλληλος ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή. Επισκέφθηκα την πόλη περαστικός πριν από μια εβδομάδα περίπου κι αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις. Ηταν η δεύτερη φορά που πήγαινα στα Μέθανα. Η πρώτη ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 όπου σαν παιδάκι είχα ενθουσιαστεί με το λιμανάκι, τη θάλασσα, τη λιμνούλα ακόμα και με την πρωτόγνωρη τότε για μένα μυρωδιά του θειαφιού.

Η χερσόνησος των Μεθάνων είναι ένα τρίγωνο μωραΐτικης γης, βαθιά μέσα στον Σαρωνικό ενωμένο με αυτήν με μια στενή λωρίδα γης. Στην ανατολική πλευρά της, εκεί που πέφτουν απαλά οι λόφοι στην ακρογιαλιά απλώνονται τα Μέθανα, μια λουτρόπολη γνωστή ήδη από την αρχαιότητα, όπως βλέπουμε σε κείμενα του Παυσανία, του Στράβωνα και του Οβίδιου.
Οι συνολικά έξι ιαματικές πηγές των Μεθάνων (2 αλιπηγές θειούχες και 4 οξυπηγές χλωριονατριούχες) είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης. Τα Μέθανα είναι το βόρειο άκρο του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Κατά τον Παυσανία το ηφαίστειο των Μεθάνων εξερράγη, όταν ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας ο Αντίγονος Β΄ Γονατάς (277 – 236 π.Χ.) και οι θερμές πηγές εμφανίστηκαν μετά την έκρηξη. Αξιοποιήθηκαν μετά το 1870 και τα πρώτα υδροθεραπευτήρια κτίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα.Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τα Μέθανα μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα ιαματικά λουτρά που ενδείκνυνται για αρθροπάθεια, δισκοπάθεια, σπονδυλοαρθρίτιδα, ρευματοπάθεια, κατάγματα, γυναικολογικές παθήσεις, στειρότητα, νευρώσεις, κοπώσεις, παθήσεις αναπνευστικού συστήματος, χρόνιες βρογχίτιδες και δερματικά νοσήματα. Ιδίως για τα τελευταία όπως διαβάζω στο site του δήμου:
«Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές «μεταφέρουν», πολυάριθμα πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών που προσφέρουν μοναδικές ιδιότητες θεραπείας πολλών παθήσεων και γενικότερης αναζωογόνησης του οργανισμού κάθε ηλικίας. Εδώ βρίσκεται, η μυθική μαγεία ενός αρχαίου μυστικού για τη φροντίδα του δέρματος, όπου αυτό ξαναβρίσκει την ελαστικότητα και τη φρεσκάδα του και εσείς μια τέλεια εμφάνιση και αίσθηση νεότητας και ζωντάνιας».
Η πόλη των Μεθάνων είναι μια κλασική μικρή λουτρόπολη με αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, ταβέρνες. Το μεγάλο της προσόν είναι η όμορφη εικόνα της που οφείλεται κυρίως στην πυκνή φύτευση της παραλίας με πολλά καλλωπιστικά δέντρα. Η πυκνή βλάστηση κρύβει και κάποιες ενδεχομένως αισθητικές ατέλειες των κτιρίων. Τα άλλα της προσόντα είναι το πευκόφυτο νησάκι των Αγίων Αναργύρων μπροστά στην πόλη που έχει συνδεθεί με δρόμο, το ψαράδικο λιμανάκι (μπαίνουν και κότερα), το πολύ καλό αισθητικά κτίριο του υδροθεραπευτηρίου στην είσοδο της πόλης με τη λιμνούλα των θειούχων πηγών μπροστά και τέλος μια ρομαντική ατμόσφαιρα που αναδίδει αυτή η μικρή πολιτεία μέσα στη φθινοπωρινή συννεφιά.
Εκτός από την πόλη υπάρχουν και τα πέριξ. Αν κάνετε τον γύρο της χερσονήσου θα δείτε πολλές ωραίες και ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Για τον γύρο φεύγετε από την πόλη προς Βορρά για Αγιο Γεώργιο κι από εκεί Αγιο Νικόλαο-Παληά Λουτρά-Μακρύλογγο-Καμμένη Χώρα-Βαθύ-Μεγαλοχώρι-Δριτσέικα-Μέθανα. Ο Αγιος Γεώργιος και ο Αγιος Νικόλαος είναι μικροί παραλιακοί οικισμοί γραφικοί.
Στον Αη Γιώργη που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ξωκλήσι δίπλα στο λιμανάκι θα έχετε θέα απέναντι την Αίγινα και το Αγκίστρι, ενώ στην είσοδο του λιμανιού βρίσκεται βυθισμένο καράβι που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για μεταφορές υλικών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον Αγιο Νικόλαο το ομώνυμο εκκλησάκι έχει κτιστεί τον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ. σε θέση όπου υπάρχουν απομεινάρια αρχαίου ναού. Θα δείτε μαρμάρινα κιονόκρανα ιωνικού ρυθμού με θαυμάσια σκαλιστά σχέδια. Ο Μακρύλογγος σε ύψος 325 μ. έχει εκπληκτική θέα στον Σαρωνικό και την Αττική. Από την Καμμένη Χώρα που πήρε την ονομασία της από τα μαύρα ηφαιστειακά πετρώματα μπορείτε με μικρή πεζοπορία (25΄ περίπου) να φθάσετε στον κρατήρα του ηφαιστείου, έναν από τους τριάντα που υπάρχουν σε όλη τη χερσόνησο. Το Βαθύ είναι ένας παραλιακός οικισμός που βλέπει τη Δύση και τον Μωριά, όπου θα κάνετε μια στάση για να φάτε στην κ. Θεώνη φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά. Πράγματι μια Rotisseaur extraordinaire! Εκτός από τον «Ναό του Φρέσκου Ψαριού» της κ. Θεώνης στο Βαθύ αξιοπρεπέστατα θα φάτε και στον Ζορμπά και στο Καπηλειό μέσα στα Μέθανα
Πώς θα πάτε
Εχετε δύο επιλογές: η μία είναι οδικώς και η άλλη ακτοπλοϊκώς. Τα Μέθανα απέχουν 180 χλμ. από Αθήνα και 26 ν.μ. από τον Πειραιά. Εχετε να επιλέξετε είτε 2,5 ώρες οδήγηση είτε περίπου 2 ώρες ταξίδι με το φέριμποτ.

Του Ντινου Κιουση
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_04/10/2010_358118