Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) – Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Διαδικασιών

Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) – Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Διαδικασιών

Αριθμ. ΥΑΠ/Φ.19.7/14/380 – ΦΕΚ Β 1561 – 23.09.2010

Οργάνωση, Λειτουργία και Αρμοδιότητες των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) – Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Διαδικασιών από τα ΕΚΕ.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Καθορισμός / Λειτουργία των ΚΕΠ ως ΕΚΕ
Τα κατωτέρω Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών λειτουργούν και ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης:
ΚΕΠ ΝΟΜΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΕΠ
1 ΚΕΠ Ν.Α. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 132Π
2 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 487
3 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΑΡΤΑΣ 492
4 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 870
5 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 3
6 ΚΕΠ Ν.Α. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 310
7 ΚΕΠ Ν.Α. ΑΧΑΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ 317
8 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 387
9 ΚΕΠ Ν.Α. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 124
10 ΚΕΠ ΝΟΜ. ΔΙΑΜ. ΔΡΑΜΑΣ, Ν.Α. ΔΡΑΜΑΣ-ΚΑΒΑΛΑΣ-ΞΑΝΘΗΣ ΔΡΑΜΑΣ 312
11 ΚΕΠ Ν.Α. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 343
12 ΚΕΠ ΝΟΜ. ΔΙΑΜ. ΕΒΡΟΥ, Ν. Α. ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΒΡΟΥ ΕΒΡΟΥ 313
13 ΚΕΠ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 348
14 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 481
15 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 121
16 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ 404
17 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ 273
18 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 6
19 ΚΕΠ Ν.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 211
20 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 407
21 ΚΕΠ Ν.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 236
22 ΚΕΠ Ν.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 322
23 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 143
24 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 548
25 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 424
26 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 933
27 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 428
28 ΚΕΠ Ν.Α. ΚΙΛΚΙΣ ΚΙΛΚΙΣ 336
29 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ 125
30 ΚΕΠ Ν.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 346
31 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 53
32 ΚΕΠ Ν.Α. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 209
33 ΚΕΠ Ν.Α. ΛΑΡΙΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 325
34 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 10
35 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ 104
36 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 480
37 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 452
38 ΚΕΠ Ν.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 260
39 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 648
40 ΚΕΠ Ν.Α. ΠΕΛΛΗΣ ΠΕΛΛΑΣ 339
41 ΚΕΠ Ν.Α. ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 340
42 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 467
43 ΚΕΠ Ν.Α ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 334
44 ΚΕΠ Ν.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 165
45 ΚΕΠ Ν.Α. ΣΑΜΟΥ ΣΑΜΟΥ 316
46 ΚΕΠ Ν.Α. ΣΕΡΡΩΝ ΣΕΡΡΩΝ 341
47 ΚΕΠ Ν.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 327
48 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 613
49 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 477
50 ΚΕΠ Ν.Α. ΦΩΚΙΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 350
51 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 620
52 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ 9
53 ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ Ομηρούπολης ΧΙΟΥ 102
54 ΚΕΠ Ν.Α. ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ) ΑΤΤΙΚΗΣ 1

Άρθρο 2
Αρμοδιότητες των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ως Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ)
Τα ΚΕΠ ως ΕΚΕ έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
1. Ενημέρωση των παρόχων και των αποδεκτών υπηρεσιών για τις πληροφορίες του άρθρου 8 του ν. 3844/2010
2. Διεκπεραίωση ηλεκτρονικά και από απόσταση των διαδικασιών που αφορούν στην:
• Ηλεκτρονική υποδοχή αιτήσεων και διαβίβαση φακέλων υποθέσεων που αφορούν παρόχους και αποδέκτες υπηρεσιών στις αρμόδιες υπηρεσίες.
• Ηλεκτρονική υποδοχή ερωτημάτων επί συγκεκριμένων υποθέσεων και διαβίβασή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.
• Υποδοχή εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την ηλεκτρονική αποστολή τους στους παρόχους ή αποδέκτες υπηρεσιών.

«Για την εκτέλεση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων τους τα ΚΕΠ στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως ΕΚΕ χρησιμοποιούν την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ΕΡΜΗΣ στην ιστοσελίδα www.eu-go.gr»(ΦΕΚ Β 401 – 22.02.2013)

Άρθρο 3
Υποχρέωση των αρμόδιων ελληνικών αρχών για παροχή πληροφοριών στα ΚΕΠ ως ΕΚΕ
1. Προκειμένου για την παροχή μέσω των ΚΕΠ ως ΕΚΕ των πληροφοριών του άρθρου 8 του ν. 3844/2010, οι αρμόδιες αρχές του ρυθμιστικού πλαισίου των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών υποχρεούται να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
2. Οι αρμόδιες αρχές του ρυθμιστικού πλαισίου των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών υποχρεούται να καταχωρούν τις ανωτέρω πληροφορίες στην Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ‘ΕΡΜΗΣ’ με τρεις εναλλακτικές μεθόδους ανάλογα με την ηλεκτρονική ωριμότητά τους:
i) Συμπλήρωση της συνημμένης στην παρούσα απόφαση ηλεκτρονικής φόρμας, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει, η οποία είναι αναρτημένη στην Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ‘ΕΡΜΗΣ’ και περιλαμβάνει, ιδίως τις ακόλουθες πληροφορίες: α) Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών που προβλέπονται για κάθε σύστημα χορήγησης άδειας, β) Νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την άσκηση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, γ) Στοιχεία επικοινωνίας με τα ΕΚΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες για κάθε σύστημα χορήγησης άδειας, δ) Στοιχεία επικοινωνίας ενώσεων ή οργανώσεων από τις οποίες οι πάροχοι και οι αποδέκτες των υπηρεσιών μπορούν να λάβουν πρακτική βοήθεια, ε) Στάδια διαδικασιών που προβλέπονται για την έκδοση των αδειών, στ) Προϋποθέσεις αδειοδότησης, ζ) Απαιτούμενα δικαιολογητικά, η) Μέγιστο απαιτούμενο χρόνο για την αδειοδότηση, θ) Μέσα προσφυγής, ι) Επιχειρηματικό περιβάλλον.
ii) Χρήση του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης ‘ΕΡΜΗΣ’.
iii) Αυτόματη ηλεκτρονική υποβολή μέσω ηλεκτρονικών τροφοδοσιών, η οποία συνοδεύεται από κατάλληλα μεταδεδομένα που ορίζονται στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του άρθρου 27 του ν. 3731/2008 (ΦΕΚ 263/Α΄) και είναι δημοσιευμένα στο διαδικτυακό τόπο www.e-gif.gov.gr.
3. Οι αρμόδιες αρχές του ρυθμιστικού πλαισίου των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών υποχρεούται να επικαιροποιούν το περιεχόμενο των ανωτέρω πληροφοριών στην Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ‘ΕΡΜΗΣ’ εγκαίρως σε περίπτωση μεταβολής και το αργότερο:
• Μία εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων
• Μία εργάσιμη ημέρα μετά την εξεύρεση νέων στοιχείων εφόσον δεν πρόκειται για κανονιστικές ρυθμίσεις.

Άρθρο 4
Διεκπεραίωση διαδικασιών από τα ΚΕΠ ως ΕΚΕ
Τα ΚΕΠ ως ΕΚΕ διεκπεραιώνουν τις ακόλουθες διαδικασίες:
«1. Ηλεκτρονική υποδοχή της αίτησης/δήλωσης/αναγγελίας που έχει υποβληθεί μέσω του ηλεκτρονικού «Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης» (Ε.Κ.Ε.) της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ» με τις κάτωθι ενέργειες:
i) Ο υπάλληλος ΕΚΕ παραλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο που έχει υποβληθεί στο ΕΚΕ μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων πολιτών (εΚΕΠ). Ο ηλεκτρονικός φάκελος αποτελείται κατ’ ελάχιστο (α) από τη φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής, (β) το τυποποιημένο έντυπο υποβολής της διαδικασίας σε ψηφιακή μορφή υπογεγραμμένο με ψηφιακή ή ηλεκτρονική υπογραφή. Η φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και το τυποποιημένο έγγραφο συμπληρώνονται στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα, (γ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σε ψηφιακή μορφή όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 5 της υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/Φ. 19.7/14/380/20-9-2010 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β΄ 1561).
ii) Δημιουργία του καταλόγου αντιστοίχισης του Φακέλου. Ο κατάλογος αυτός περιέχει τον τίτλο του αρχείου που παραλήφθηκε και τη φιλική του ονομασία σύμφωνα με την αίτηση/δήλωση/αναγγελία του ενδιαφερόμενου καθώς και τον τίτλο του σχετικού απαιτούμενου δικαιολογητικού. Εάν η διαδικασία απαιτεί πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα αρκούν και απλά έγγραφα εφόσον συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη με ψηφιακή υπογραφή ή ηλεκτρονική υπογραφή του ενδιαφερόμενου για την γνησιότητα των ψηφιοποιημένων αντιγράφων( σύμφωνα με την παρ. 6, αρ. 16, Ν. 3345/2005).
iii) Διαπίστωση της ύπαρξης ηλεκτρονικής ή ψηφιακής υπογραφής στο τυποποιημένο έντυπο, καθώς και σε τυχόν υπεύθυνες δηλώσεις.
2. Ο υπάλληλος EKE διαβιβάζει το φάκελο της υπόθεσης καθώς και τον κατάλογο αντιστοίχισης συνοδευόμενα από διαβιβαστικό το οποίο είναι ψηφιακά υπογεγραμμένο από τον υπάλληλο ΕΚΕ που χειρίζεται την υπόθεση, στις αρμόδιες υπηρεσίες αυθημερόν με τους κάτωθι τρόπους:
i) Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
ii) Με χρήση εφαρμογής που παρέχεται από την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ» σε εξουσιοδοτημένους προς τούτο χρήστες των αρμοδίων υπηρεσιών.
iii) Με χρήση εφαρμογών διαλειτουργικότητας πληροφοριακών συστημάτων ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου των αρμοδίων υπηρεσιών, με βάση τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 27 του Ν. 3731/2008 (Α΄263), αναφορικά με το Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
3.0 υπάλληλος ΕΚΕ μπορεί να εγγράψει τον ενδιαφερόμενο ως χρήστη στην Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ» ή στο ηλεκτρονικό ΕΚΕ για να υποβάλει τον ηλεκτρονικό του Φάκελο, εφόσον ο αιτών έχει προσέλθει γι” αυτό το σκοπό στο ΚΕΠ/ΕΚΕ.
Η υποβολή του ηλεκτρονικού Φακέλου από το Κ.Ε.Π. που λειτουργεί ως Ε.Κ.Ε. γίνεται με ένα από τους δύο παρακάτω τρόπους μέσω του ηλεκτρονικού ΕΚΕ:
α) Ο υπάλληλος ΕΚΕ χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του ενδιαφερομένου.
β) Ο υπάλληλος ΕΚΕ χρησιμοποιεί τον ειδικό λογαριασμό χρήστη ΕΚΕ που έχει δημιουργηθεί γι” αυτό το σκοπό. Σε αυτή την περίπτωση το ΕΚΕ ενημερώνει άμεσα τον ενδιαφερόμενο εφόσον υπάρξει εξέλιξη στον φάκελο του, στα στοιχεία επικοινωνίας που διαθέτει το ΕΚΕ.
Ο υπάλληλος ΕΚΕ εκτυπώνει το τυποποιημένο έντυπο και τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, τα οποία στη συνέχεια υπογράφει ο ενδιαφερόμενος και προωθεί ταχυδρομικά, σε δεύτερο χρόνο, τα ιδιοχείρως υπογεγραμμένα έγγραφα στον αρμόδιο φορέα.
4. Ο υπάλληλος ΕΚΕ λαμβάνει και διαβιβάζει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ερωτήματα των ενδιαφερομένων σχετικά με:
α) την παραλαβή στο ΚΕΠ που λειτουργεί ως ΕΚΕ του διοικητικού προϊόντος της διαδικασίας από τον αρμόδιο φορέα,
β) την ύπαρξη ή μη ανάγκης υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων.
Ο υπάλληλος ΕΚΕ διαβιβάζει στον αιτούντα τα έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών σε ηλεκτρονική μορφή ως ακολούθως:
Τα έγγραφα που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε έντυπη μορφή, αφού τα ψηφιοποιήσει και τα επικυρώσει με την ψηφιακή του υπογραφή. Ειδικότερα, ο υπάλληλος ΕΚΕ εναποθέτει τα ψηφιακώς υπογεγραμμένα ηλεκτρονικά έγγραφα ή τα ψηφιοποιημένα έντυπα έγγραφα στη θυρίδα του ενδιαφερόμενου. Τούτο γίνεται το αργότερο μέχρι την επόμενη της παραλαβής των εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα.
Ο υπάλληλος Ε.Κ.Ε. ενημερώνει στα στοιχεία επικοινωνίας τον ενδιαφερόμενο του οποίου η αίτηση έχει υποβληθεί στο www.eu-go.gr μέσα από τον λογαριασμό Ε.Κ.Ε. »

5. Ηλεκτρονικές πληρωμές.
Η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών στα ΕΚΕ είναι δυνατή εφόσον αυτό προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία που εντάσσεται στα ΚΕΠ και περιλαμβάνει:
– την ενημέρωση των παρόχων ή αποδεκτών υπηρεσιών για το τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου φορέα και για το ύψος του ποσού που πρέπει να καταβληθεί ιδίως με βάση τα τέλη τις εισφορές και τις επιβαρύνσεις που πρέπει να καταβληθούν.
– Τη παραλαβή του σχετικού αποδεικτικού της τράπεζας για τη καταβολή των ανωτέρω.
– Τη κατανομή του καταβληθέντος ποσού στους δικαιούχους φορείς εφόσον αυτοί είναι περισσότεροι του ενός.
Η Εθνική Πύλη ΕΡΜΗΣ δύναται να υποστηρίζει και άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής, ιδίως, με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Τυχόν προμήθειες τραπεζικών εργασιών βαρύνουν είτε τους δικαιούχους φορείς είτε τους αιτούντες.
Τα ΚΕΠ ως ΕΚΕ δύναται να χρεώνουν το πάροχο ή τον αποδέκτη των υπηρεσιών κόστη που προκύπτουν από τη διεκπεραίωση της υπόθεσης τους και αφορούν ιδίως αναλώσιμα, ταχυδρομικά έξοδα και τραπεζικές προμήθειες.
6. Παροχή ψηφιακά υπογεγραμμένης ηλεκτρονικής απόδειξης από την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ‘ΕΡΜΗΣ’ και τα ΚΕΠ ως ΕΚΕ για την παραλαβή της αίτησης, των δικαιολογητικών και συμπληρωματικών στοιχείων με ημερομηνία και ώρα υποβολής.
7. Παροχή από την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ» υπηρεσίας επιβεβαίωσης της εγκυρότητας των ηλεκτρονικών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ‘ΕΡΜΗΣ’.

Άρθρο 5
Πρότυπα Ηλεκτρονικών Εγγράφων
Τα ηλεκτρονικά έγγραφα και αιτήσεις που διαχειρίζονται η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ‘ΕΡΜΗΣ’ και τα ΚΕΠ, ως ΕΚΕ είναι σε ένα από τα ακόλουθα πρότυπα όπως ισχύουν κάθε φορά:
• ISO/IEC 10918 (JPEG)
• ISO/IEC 15445:2000 (HTML)
• ISO 12234-2:2001, ISO 12639:2004 (TIFF)
• ISO 19005-1:2005, ISO 32000-1:2008 (PDF)
• ISO/IEC 26300:2006 (ODF)
Η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ‘ΕΡΜΗΣ’ και τα ΚΕΠ ως ΕΚΕ δύναται να χειρίζονται και άλλα ευρέως διαδεδομένα πρότυπα ηλεκτρονικών εγγράφων και να διευρύνουν τα πρότυπα ηλεκτρονικών εγγράφων που υποστηρίζονται.
Στη περίπτωση που η αρμόδια υπηρεσία απαιτεί πρωτότυπα δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή από το πάροχο ή τον αποδέκτη των υπηρεσιών τα ΚΕΠ ως ΕΚΕ και η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ‘ΕΡΜΗΣ’ ενημερώνουν το πάροχο και τον αποδέκτη των υπηρεσιών για τη ταχυδρομική διεύθυνση της αρμόδιας υπηρεσίας προκειμένου να αποστέλλονται απευθείας ταχυδρομικά.

Άρθρο 6
Αρμόδιος συντονιστικός φορέας
Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής (ΥΑΠ) της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει την ευθύνη του συντονισμού και της εποπτείας εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης. Η ΥΑΠ συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας των ΚΕΠ, της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών, όταν αυτό απαιτείται, για την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης αυτής.

Άρθρο 7
Η απόφαση αυτή ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αριθμ. ΔΟΛ ΚΕΠ/Φ.16/2/οικ. 2406 – ΦΕΚ Β 261 – 17.02.2011
Tροποποίηση της απόφασης αριθμ. ΥΑΠ/Φ.19.7/14/380/ 20-9-2010 (ΦΕΚ 1561/Β) «Οργάνωση, Λειτουργία και Αρμοδιότητες των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) – Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Διαδικασιών από τα ΕΚΕ».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
αποφασίζουμε:
Τροποποιούμε τα καθοριζόμενα ΚΕΠ στο άρθρο 1 της αριθμ. ΥΑΠ/Φ.19.7/14/380/20-9-2010 (ΦΕΚ 1561/Β) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα οποία λειτουργούν και ως ΕΚΕ, ως ακολούθως:

1. Τα κατωτέρω Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) λειτουργούν και ως ΕΚΕ και προστίθενται στα οριζόμενα στο άρθρο 1 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τα οποία λειτουργούν και ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης:
Α/Α ΚΕΠ ΝΟΜΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΕΠ
1 ΚΕΠ Δήμου Χίου Χίου 102
2 ΚΕΠ Δήμου Πειραιά (πρώην Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς (Παράρτημα)) Αττικής 311Π
3 ΚΕΠ Δήμου Θεσσαλονίκης (πρώην Ν.Α. Θεσσαλονίκης) Θεσσαλονίκης 2
4 ΚΕΠ Δήμου Καστοριάς (πρώην Ν.Α. Καστοριάς) Καστοριάς 319
5 ΚΕΠ Δήμου Κοζάνης (πρώην Ν.Α. Κοζάνης) Κοζάνης 123
6 ΚΕΠ Δήμου Ρεθύμνου Ρεθύμνου 8
7 ΚΕΠ Δήμου Ηρακλείου (πρώην Ν.Α. Ηρακλείου) Ηρακλείου 332
8 ΚΕΠ Δήμου Αλεξανδρούπολης Έβρου 394
9 ΚΕΠ Δήμου Κομοτηνής Ροδόπης 593
10 ΚΕΠ Δήμου Ξάνθης (πρώην Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας, καβάλας, Ξάνθης) Ξάνθης 314
11 ΚΕΠ Δήμου Κέρκυρας (πρώην Ν.Α. Κέρκυρας) Κέρκυρας 329
12 ΚΕΠ Δήμου Λευκάδας (πρώην Ν.Α.Λευκάδας) Λευκάδας 331
13 ΚΕΠ Δήμου Σπάρτης Λακωνίας 440
14 ΚΕΠ Δήμου Λαμιέων (πρώην Ν.Α. Φθιώτιδας) Φθιώτιδας 133
15 ΚΕΠ Δήμου Μουδανιών Χαλκιδικής 982
16 ΚΕΠ Δήμου Πατρέων Αχαίας 384

2. Αίρεται ο καθορισμός ως ΕΚΕ των κατωτέρω αναφερόμενων ΚΕΠ:
Α/Α ΚΕΠ ΝΟΜΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΕΠ
1 ΚΕΠ Δήμου Χίου (Πρώην Δήμου Ομηρούπολης) Χίου 88 (από παραδρομή στην απόφαση αριθμ. ΥΑΠ/Φ.19.7/14/380/20-9-2010 αναφέρεται εσφαλμένα ως κωδικός ο αριθμός 102
2 ΚΕΠ Δήμου Πειραιά Αττικής 3
3 ΚΕΠ Δήμου Θεσσαλονίκης (πρώην Ν.Α. Θεσσαλονίκης) Θεσσαλονίκης 236
4 ΚΕΠ Δήμου Καστοριάς Καστοριάς 424
5 ΚΕΠ Δήμου Κοζάνης Κοζάνης 125
6 ΚΕΠ Δήμου Ρεθύμνου (πρώην Ν.Α. Ρεθύμνου) Ρεθύμνου 334
7 ΚΕΠ Δήμου Ηρακλείου Ηρακλείου 6
8 ΚΕΠ Δήμου Αλεξανδρούπολης (πρώην Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου) Έβρου 313
9 ΚΕΠ Δήμου Κομοτηνής (πρώην Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου) Ροδόπης 165
10 ΚΕΠ Δήμου Ξάνθης Ξάνθης 648
11 ΚΕΠ Δήμου Κέρκυρας Κέρκυρας 933
12 ΚΕΠ Δήμου Λευκάδας Λευκάδας 480
13 ΚΕΠ Δήμου Σπάρτης (πρώην Ν.Α.Λακωνίας) Λακωνίας 209
14 ΚΕΠ Δήμου Λαμιέων Φθιώτιδας 613
15 ΚΕΠ Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής 620
16 ΚΕΠ Δήμου Πατρέων (πρώην Ν.Α. Αχαΐας) Αχαΐας 317

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αριθμ. ΔΟΛ ΚΕΠ/Φ1/2/3388 – ΦΕΚ Β 250 – 13.02.2012
Συγχώνευση Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών στο Δήμο Βύρωνα Ν. Αττικής.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
αποφασίζουμε:

Συγχωνεύουμε το ΚΕΠ 854Π στο ΚΕΠ 854 Δήμου Βύρωνα Ν. Αττικής με αυτοδίκαιη μεταφορά του προσωπικού του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών που υπηρετεί σε αυτό, μαζί με τις θέσεις που κατέχει.
Ο κάθε είδους εξοπλισμός του ΚΕΠ 854Π περιέρχεται στο ΚΕΠ 854. Η αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος της παρούσας προβαίνει στην απογραφή όλου του εξοπλισμού που μεταφέρεται από το ΚΕΠ 854Π στο ΚΕΠ 854.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις του ΚΕΠ 854Π διεκπεραιώνονται από το ΚΕΠ 854.
Απαιτήσεις και υποχρεώσεις του ΚΕΠ 854Π μεταφέρονται στο ΚΕΠ 854.
Οι κενές οργανικές θέσεις του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών του ΚΕΠ 854Π που είχαν συσταθεί με την αριθμ. πρωτ. 13981/26-6-06 (ΦΕΚ 757/Β΄) κοινή απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών καταργούνται.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αριθμ. ΥΑΠ/Φ. 19.7/166 – ΦΕΚ Β 401 – 22.02.2013

Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/Φ.19.7/14/380/20-9-2010 (Β΄ 1561) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Οργάνωση, Λειτουργία και Αρμοδιότητες των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) – Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Διαδικασιών από τα ΕΚΕ».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
αποφασίζουμε:

Τροποποιούμε τα άρθρα 2 και 4 της υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/Φ.19.7/ 14/380/20-9-2010 (Β΄ 1561) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Οργάνωση, Λειτουργία και Αρμοδιότητες των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) -Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Διαδικασιών από τα ΕΚΕ» », όπως αυτή έχει τροποποιηθεί με την αριθμ. ΔΟΛΚΕΠ Φ16/2/ΟΙΚ.2406/ΦΕΚ 261/Β/2011 και την αριθμ. ΔΟΛ ΚΕΠ/Φ1/2/3388/2-2-2012 ΦΕΚ, 250/Β/2012, ως ακολούθως:

Άρθρο 1
Το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/Φ. 19.7/14/380/20-9-2010 (Β΄ 1561) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τροποποιείται ως εξής:
«Για την εκτέλεση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων τους τα ΚΕΠ στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως ΕΚΕ χρησιμοποιούν την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ΕΡΜΗΣ στην ιστοσελίδα www.eu-go.gr.»

Άρθρο 2
Οι παράγραφοι 1- 4 του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/Φ. 19.7/14/380/20-9-2010 (Β΄ 1561) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τροποποιούνται ως εξής:
«1. Ηλεκτρονική υποδοχή της αίτησης/δήλωσης/αναγγελίας που έχει υποβληθεί μέσω του ηλεκτρονικού «Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης» (Ε.Κ.Ε.) της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ» με τις κάτωθι ενέργειες:
i) Ο υπάλληλος ΕΚΕ παραλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο που έχει υποβληθεί στο ΕΚΕ μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων πολιτών (εΚΕΠ). Ο ηλεκτρονικός φάκελος αποτελείται κατ’ ελάχιστο (α) από τη φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής, (β) το τυποποιημένο έντυπο υποβολής της διαδικασίας σε ψηφιακή μορφή υπογεγραμμένο με ψηφιακή ή ηλεκτρονική υπογραφή. Η φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και το τυποποιημένο έγγραφο συμπληρώνονται στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα, (γ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σε ψηφιακή μορφή όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 5 της υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/Φ. 19.7/14/380/20-9-2010 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β΄ 1561).
ii) Δημιουργία του καταλόγου αντιστοίχισης του Φακέλου. Ο κατάλογος αυτός περιέχει τον τίτλο του αρχείου που παραλήφθηκε και τη φιλική του ονομασία σύμφωνα με την αίτηση/δήλωση/αναγγελία του ενδιαφερόμενου καθώς και τον τίτλο του σχετικού απαιτούμενου δικαιολογητικού. Εάν η διαδικασία απαιτεί πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα αρκούν και απλά έγγραφα εφόσον συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη με ψηφιακή υπογραφή ή ηλεκτρονική υπογραφή του ενδιαφερόμενου για την γνησιότητα των ψηφιοποιημένων αντιγράφων( σύμφωνα με την παρ. 6, αρ. 16, Ν. 3345/2005).
iii) Διαπίστωση της ύπαρξης ηλεκτρονικής ή ψηφιακής υπογραφής στο τυποποιημένο έντυπο, καθώς και σε τυχόν υπεύθυνες δηλώσεις.
2. Ο υπάλληλος EKE διαβιβάζει το φάκελο της υπόθεσης καθώς και τον κατάλογο αντιστοίχισης συνοδευόμενα από διαβιβαστικό το οποίο είναι ψηφιακά υπογεγραμμένο από τον υπάλληλο ΕΚΕ που χειρίζεται την υπόθεση, στις αρμόδιες υπηρεσίες αυθημερόν με τους κάτωθι τρόπους:
i) Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
ii) Με χρήση εφαρμογής που παρέχεται από την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ» σε εξουσιοδοτημένους προς τούτο χρήστες των αρμοδίων υπηρεσιών.
iii) Με χρήση εφαρμογών διαλειτουργικότητας πληροφοριακών συστημάτων ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου των αρμοδίων υπηρεσιών, με βάση τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 27 του Ν. 3731/2008 (Α΄263), αναφορικά με το Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
3.0 υπάλληλος ΕΚΕ μπορεί να εγγράψει τον ενδιαφερόμενο ως χρήστη στην Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ» ή στο ηλεκτρονικό ΕΚΕ για να υποβάλει τον ηλεκτρονικό του Φάκελο, εφόσον ο αιτών έχει προσέλθει γι” αυτό το σκοπό στο ΚΕΠ/ΕΚΕ.
Η υποβολή του ηλεκτρονικού Φακέλου από το Κ.Ε.Π. που λειτουργεί ως Ε.Κ.Ε. γίνεται με ένα από τους δύο παρακάτω τρόπους μέσω του ηλεκτρονικού ΕΚΕ:
α) Ο υπάλληλος ΕΚΕ χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του ενδιαφερομένου.
β) Ο υπάλληλος ΕΚΕ χρησιμοποιεί τον ειδικό λογαριασμό χρήστη ΕΚΕ που έχει δημιουργηθεί γι” αυτό το σκοπό. Σε αυτή την περίπτωση το ΕΚΕ ενημερώνει άμεσα τον ενδιαφερόμενο εφόσον υπάρξει εξέλιξη στον φάκελο του, στα στοιχεία επικοινωνίας που διαθέτει το ΕΚΕ.
Ο υπάλληλος ΕΚΕ εκτυπώνει το τυποποιημένο έντυπο και τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, τα οποία στη συνέχεια υπογράφει ο ενδιαφερόμενος και προωθεί ταχυδρομικά, σε δεύτερο χρόνο, τα ιδιοχείρως υπογεγραμμένα έγγραφα στον αρμόδιο φορέα.
4. Ο υπάλληλος ΕΚΕ λαμβάνει και διαβιβάζει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ερωτήματα των ενδιαφερομένων σχετικά με:
α) την παραλαβή στο ΚΕΠ που λειτουργεί ως ΕΚΕ του διοικητικού προϊόντος της διαδικασίας από τον αρμόδιο φορέα,
β) την ύπαρξη ή μη ανάγκης υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων.
Ο υπάλληλος ΕΚΕ διαβιβάζει στον αιτούντα τα έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών σε ηλεκτρονική μορφή ως ακολούθως:
Τα έγγραφα που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε έντυπη μορφή, αφού τα ψηφιοποιήσει και τα επικυρώσει με την ψηφιακή του υπογραφή. Ειδικότερα, ο υπάλληλος ΕΚΕ εναποθέτει τα ψηφιακώς υπογεγραμμένα ηλεκτρονικά έγγραφα ή τα ψηφιοποιημένα έντυπα έγγραφα στη θυρίδα του ενδιαφερόμενου. Τούτο γίνεται το αργότερο μέχρι την επόμενη της παραλαβής των εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα.
Ο υπάλληλος Ε.Κ.Ε. ενημερώνει στα στοιχεία επικοινωνίας τον ενδιαφερόμενο του οποίου η αίτηση έχει υποβληθεί στο www.eu-go.gr μέσα από τον λογαριασμό ΕΚΕ»(ΦΕΚ Β 401 – 22.02.2013)

Άρθρο 3
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/Φ. 19.7/14/380/20-9-2010 (Β΄ 1561) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Οργάνωση, Λειτουργία και Αρμοδιότητες των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) – Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Διαδικασιών από τα ΕΚΕ», όπως αυτή έχει τροποποιηθεί με την αριθμ. ΔΟΛΚΕΠ Φ16/2/ΟΙΚ.2406/ΦΕΚ 261/Β/2011 και την αριθμ. ΔΟΛ ΚΕΠ/Φ1/2/3388/2-2-2012 ΦΕΚ, 250/Β/2012.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.