Όροι χρήσης της ένδειξης «Κουμ Κουάτ Κέρκυρας» στο λικέρ (ηδύποτο)

Κουμ κουατ, το φρούτο της Κέρκυρας (από την ιστοσελίδα greencorfu.com)
Κουμ κουατ στα Κινέζικα θα πει χρυσό πορτοκάλι, και πραγματικά μοιάζει με μικρό, πολύ μικρό πορτοκαλάκι. Τρώγεται με τη φλούδα και η γεύση του είναι γλυκόπικρη. Το κουμ κουατ το έφεραν στην Κέρκυρα οι Βρετανοί (και συγκεκριμένα ο βοτανολόγος Σίντνεϊ Μέρλιν, γνωστός και για την ομώνυμη ποικιλία που ανέπτυξε στο χτήμα του προς τη Δασιά) το 1860. Φαίνεται ότι του άρεσε το κλίμα της Κέρκυρας, και στους Κερκυραίους άρεσε η γεύση και το άρωμά του. Σήμερα, κουμ κουατ καλλιεργούνται κυρίως στη Βόρεια Κέρκυρα και ειδικά γύρω από τις Νυμφές. Το λικέρ από κουμ κουατ έχει γίνει σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας και υπάρχει τόσο στο χαρακτηριστικό πορτοκαλί όσο και στο (πιο φυσικό) κιτρινωπό χρώμα. Αλλά το κουμ κουάτ χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και κυρίως τη ζαχαροπλαστική όπου έχουμε γλασαρισμένα φρούτα, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, μέχρι και σε αρώματα!

———

Αριθμ. 30/003/000/219 – ΦΕΚ B 3192 – 27.11.2014

Όροι χρήσης της γεωγραφικής ένδειξης «Κουμ Κουάτ Κέρκυρας», ως συμπληρωματικής της επωνυμίας πώλησης λικέρ (ηδύποτο).
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη: (διατάξεις)
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
1. Με τις διατάξεις της παρούσας καθορίζονται οι όροι παραγωγής, οι ποιοτικές προδιαγραφές και οι διαδικασίες ελέγχου, προκειμένου να συμπληρώνεται η επωνυμία πώλησης «λικέρ (ηδύποτο)» με τη γεωγραφική ένδειξη «Κουμ Κουάτ Κέρκυρας», η οποία έχει ήδη καταχωρισθεί υπέρ της Ελλάδος κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων του καν. (ΕΚ) 110/2008.

2. Η γεωγραφική ένδειξη «Κουμ Κουάτ Κέρκυρας» αναγράφεται με ομοιόμορφους χαρακτήρες της ιδίας γραμματοσειράς, διαστάσεων και χρώματος. Δεν διακόπτεται από στοιχείο κειμένου ή εικόνων, το οποίο δεν αποτελεί τμήμα του και δεν εμφανίζεται σε μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς από εκείνο της επωνυμίας πώλησης.

Άρθρο 2
1. Προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω γεωγραφικής ένδειξης, η διαδικασία παραγωγής, από το στάδιο της αρωμάτισης της αιθυλικής αλκοόλης με εκχύλιση σύμφωνα με το εδάφιο α της επομένης παραγράφου έως την τελική παρασκευή του ποτού, καθώς και η εμφιάλωση, πρέπει να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους στη νήσο Κέρκυρα.

2. Το λικέρ (ηδύποτο) με τη γεωγραφική ένδειξη «Κουμ Κουάτ Κέρκυρας» πρέπει να πληροί τους ακόλουθους ειδικούς όρους:
α) Παράγεται με διαβροχή των καρπών, καθώς και ανθέων, φύλλων και βλαστών, του δένδρου Κουμ Κουάτ Κέρκυρας σε μίγμα (ουδέτερης) αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης και ύδατος, αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 40 % vol, και ενδεχομένως απόσταξη του λαμβανομένου εκχυλίσματος παρουσία ή όχι καρπών ή τμημάτων του δένδρου Κουμ Κουάτ Κέρκυρας.

β) Για τη διαβροχή χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 150 γραμμάρια καρπών ανά λίτρο υδραλκοολικού μίγματος 40% vol.

γ) Η αλκοόλη που έχει αρωματισθεί σύμφωνα με το εδάφιο α της παρούσας παραγράφου αντιπροσωπεύει το 20 % τουλάχιστον του αλκοολικού τίτλου του ποτού.

δ) Οι καρποί Κουμ Κουάτ Κέρκυρας που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ποτού πληρούν τους όρους της υπ’ αριθμ. 317718/14−1−1994 απόφασης Υπουργού Γεωργίας «Αναγνώριση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Εσπεριδοειδούς «ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», καθώς και του τεχνικού φακέλου, βάσει των οποίου η ένδειξη αυτή έχει καταχωρηθεί ως Π.Γ.Ε. στην ενότητα Α του παραρτήματος του καν.(ΕΚ) 1107/96.

ε) Ο ελάχιστος αλκοολικός τίτλος είναι 20 % vol.

στ) Επιτρέπεται η προσθήκη φυσικών αρωματικών υλών, όπως ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία και σύμφωνα με το στοιχείο 9 του Παραρτήματος Ι του καν. (ΕΚ) 110/2008, υπό την προϋπόθεση ότι υπερισχύει το άρωμα του κουμ κουάτ Κέρκυρας.

ζ) Προστίθενται γλυκαντικές ύλες σύμφωνα με το στοιχείο 3 του Παραρτήματος Ι του καν. (ΕΚ) 110/2008, ώστε η ελάχιστη περιεκτικότης σε σάκχαρα να είναι 100 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφρασμένη σε ιμβερτοσάκχαρο.

η) Επιτρέπεται ο χρωματισμός σύμφωνα με το στοιχείο 10 του Παραρτήματος Ι του καν. (ΕΚ) 110/2008, ώστε το ποτό να καθίσταται υποκίτρινο έως πορτοκαλόχρουν, αποκλειομένης οποιασδήποτε άλλης απόχρωσης.

θ) Δεν επιτρέπεται η προσθήκη άλλου συστατικού πλην των ανωτέρω.

3. Δεν επιτρέπεται η διάθεση στην κατανάλωση αλκοολούχου ποτού με την γεωγραφική ένδειξη «Κουμ Κουάτ Κέρκυρας», εάν δεν πληρούνται οι όροι της παρούσας.

4. Δεν επιτρέπεται η χρήση της λέξεως «Κέρκυρα», λέξεων με τη ρίζα αυτή, καθώς και σύνθετων λέξεων που την περιέχουν, για την εμπορική επωνυμία αλκοολούχου ποτού.

Άρθρο 3
1. Οι ποτοποιοί που προτίθενται να παράγουν και να διαθέσουν στην κατανάλωση λικέρ(ηδύποτο), με τη γεωγραφική ένδειξη «Κουμ Κουάτ Κέρκυρας», υποβάλλουν στην κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία, πέραν των δικαιολογητικών που προβλέπονται γενικά για τη χορήγηση βεβαίωσης συμμόρφωσης των αλκοολούχων ποτών προς τη νομοθεσία (σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. 30/077/2131/2011 απόφασης Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών), και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που αποδεικνύουν την συμμόρφωση του προϊόντος προς τους όρους της παρούσας απόφασης. Η εν λόγω Υπηρεσία μετά από εξέταση των στοιχείων χορηγεί στους ενδιαφερόμενους τη βεβαίωση συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία, η οποία καλύπτει και τη χρήση της γεωγραφικής ένδειξης.

2. Η κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία διενεργεί τον τακτικό έλεγχο των ποτοποιών που κάνουν χρήση της ένδειξης και με την επιφύλαξη των διατάξεων της επομένης παραγράφου προβαίνει στην ανάκληση της ως άνω βεβαιώσεως σε περίπτωση καταστρατήγησης εκ μέρους τους των όρων των άρθρων 1 και 2 της παρούσας. Για τον έλεγχο της αρωμάτισης, ως και της χρήσης της αρωματισμένης αιθυλικής αλκοόλης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 2 της παρούσας, λαμβάνονται υπ’ όψη οι σχετικές ιδιαίτερες εγγραφές στο τηρούμενο βιβλίο της ποτοποιίας, σε συνδυασμό και με τα οικεία πρωτόκολλα καθώς και τα σχετικά στοιχεία και παραστατικά για την προμήθεια των χρησιμοποιουμένων καρπών, τμημάτων κ.λπ. του δένδρου Κουμ Κουάτ Κέρκυρας

3. Η μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της παρούσας απόφασης αποτελεί παράβαση του Ν. 2969/2001, η οποία τιμωρείται σύμφωνα με το εδάφιο η του άρθρου 12 σε συνδυασμό με το εδάφιο ια της παραγράφου 3 του άρθρου 11, προκειμένου για τις διατάξεις του άρθρου 2 της παρούσας ή σύμφωνα με το εδάφιο ιβ της παραγράφου 2 του άρθρου 11, όταν δεν συντρέχουν οι λόγοι εφαρμογής του εδαφίου η του άρθρου 12 του ως άνω νόμου.

Άρθρο 4
Η απόφασή μας αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από τη δημοσίευσή της.
Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2014
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ