Παρνασσός. Ο άρχοντας της Στερεάς

Παρνασσός - ΑράχωβαΜυθικές αναφορές, ψηλές κορφές (Λιάκουρα 2.457 μ.), ένας θεαματικός Εθνικός Δρυμός, γραφικά χωριά, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά μοναστήρια και μερικές από τις πιο οργανωμένες χιονοδρομικές πίστες της χώρας, φτιάχνουν το σκηνικό τού δημοφιλή Παρνασσού.

Tο αγαπημένο βούνο των σκιέρ και όχι μόνο, μπορεί να καυχηθεί για τις 20 πίστες που διαθέτει το Χιονοδρομικό στη θέση Κελλάρια-Φτερόλακκα (1.750 – 2.300μ.) και τις 4 στον γειτονικό Γεροντόβραχο (1.800 μ.). Αναβατήρες, σχολές σκι, καταστήματα ενοικιάσεων και τμήματα babysitting κάνουν τον Παρνασσό το καταλληλότερο μέρος για χειμερινά σπορ. Ακόμη κι εκείνοι που δεν αθλούνται μπορούν να απολαύσουν τη φιλοξενία των σαλέ και των εστιατορίων που λειτουργούν εδώ.

Αυτά βέβαια συνδυάζονται με παραμονή στην πρέσβειρα του βουνού, την κοσμική πια Αράχωβα. Χτισμένη στα 960 μέτρα, απλώνει αμφιθεατρικά τα πέτρινα σπίτια της 25 μόλις χιλιόμετρα από τις χιονοδρομικές πίστες, διαθέτοντας άρτια τουριστική υποδομή για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα όχι μόνο τον χειμώνα αλλά και ολόκληρο το χρόνο, αφού η φύση του βουνού ενδείκνυται για πεζοπορία, ποδηλασία, διάσχιση φαραγγιών, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ορειβασία. Μπαίνοντας στην πόλη συναντάμε την προτομή του Γ. Καραΐσκάκη και κατόπιν περνάμε από τον κεντρικό δρόμο όπου τα μαγαζιά πλημμυρίζουν από υφαντά, μάλλινα χαλιά, ξύλινα αντικείμενα και ντόπια προϊόντα. Αξιοθέατο της Αράχωβας, η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τον όμορφο διάκοσμο, η οποία γιορτάζει στις 23 Απριλίου, με μεγάλο πανηγύρι, που διαρκεί 3 μέρες. Αξίζει να επισκεφτούμε και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, για να θαυμάσουμε τις τοιχογραφίες. Εκείνο που χαρακτηρίζει την Αράχωβα είναι η όμορφη ορεινή ατμόσφαιρα σε κάθε γωνιά της, στην κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, στα μαγαζιά με τα κιλίμια, στις παραδοσιακές ταβέρνες με τη ζωντανή μουσική, τους καφενέδες και τους ζεστούς ξενώνες και τα φημισμένα νυχτερινά στέκια.

Εξω από την Αράχωβα, στα 8 χλμ., αξίζει να επισκεφτούμε το Κωρύκειον άντρον ή Σαρανταύλι, ένα σπήλαιο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Στην περιφέρεια επίσης του βουνού μάς περιμένουν οι Δελφοί, με τον αρχαιολογικό τους χώρο, το χωριό των ελάτων, των νερών και των Νυμφών το Πολύδροσο (η παλιά Αγόριανη), η Γραβιά με το ιστορικό της Χάνι, το Πολύδροσο με τα αρχαία ερείπια και την εκκλησία της Αγίας Ελεούσας (6ος αιώνας), η ιστορική Αμφίκλεια με τον Μεσαιωνικό Πύργο, το Λαογραφικό Μουσείο και τη Μονή της Παναγίας της Γαυριώτισσας, η Κάτω Τιθορέα με το σημαντικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Θα πάτε
Η Αράχωβα απέχει 160 χλμ. από την Αθήνα και 25 χλμ. από το χιονοδρομικό.

Θα μείνετε
ΑΡΑΧΩΒΑ (22670): Ανεμόλια (31640), Αράχωβα Ιν (31353), Πέτρινο (31384) Παρνασσός (31307), Φιλοξένια (31024) Μαρία (31803), Εγκάρσιος (31810), Ξένιος Ζευς (32481).
Κ. ΤΙΘΟΡΕΑ (22340): Ζάκας (49598)
ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ (22340): Κυριακή (29011)
ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ (22340): Πανόραμα (61233)
Θα φάτε
Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σπληνάντερο, γίδα βραστή, αρνάκι στη γάστρα, στιφάδο, χυλοπίτες, τραχανά, ντολμάδες, χορτόπιτες, φασολάδα, κρεατικά στα κάρβουνα και εξαιρετικά ντόπια τυριά, με πρώτο τη γνωστή φρουμαέλα. Δοκιμάστε το μπρούσκο κρασί.