Αμμουλιανή. Ένα μικροσκοπικό νησάκι στην αγκαλιά της Χαλκιδικής

Αμμουλιανή. Ένα μικροσκοπικό νησάκι στην αγκαλιά της Χαλκιδικής

Στην Αμμουλιανή είχα βρεθεί πριν από χρόνια. Τότε που δεν υπήρχαν ακόμα πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και μπαράκια. Τότε που οι επιλογές ήταν περιορισμένες και ο κόσμος την επισκεπτόταν για να κάνει ήσυχες, οικογενειακές διακοπές.



Σήμερα, η Αμμουλιανή βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Οι κάτοικοι μιλούν με ενθουσιασμό για το νησάκι τους και το χαρακτηρίζουν «Μύκονο της Χαλκιδικής». Μέσα σε μερικά χρόνια, τα ξενοδοχεία και γενικότερα οι τουριστικές υποδομές έχουν πολλαπλασιαστεί.

Για πολλούς, βέβαια, παραμένει ένας άγνωστος προορισμός για τον οποίο δεν γνωρίζουν ούτε τη θέση του στο χάρτη. Για τους Θεσσαλονικείς, όμως, η Αμμουλιανή δεν είναι και τόσο άγνωστη. Είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Γι’ αυτό και θα συναντήσετε αρκετούς Θεσσαλονικείς αλλά και άλλους, επίσης ψαγμένους, τουρίστες.
Η Αμμουλιανή

Η Αμμουλιανή βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Ορους και της Σιθωνίας και αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής και ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά της Μακεδονίας (το άλλο είναι η Θάσος).
Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και το νησί ενώνεται με τον υπόλοιπο δήμο με τα καραβάκια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια, χειμώνα-καλοκαίρι.

Η καταστροφή που έχει επιφέρει ο μαζικός τουρισμός δεν την έχει αγγίξει. Ακόμη και σήμερα, οι κάτοικοι κοιμούνται με τις πόρτες ξεκλείδωτες! Και μπορεί να μην προτάσσει προκλητικά τα κάλλη της, όπως άλλα ελληνικά νησιά, έχει όμως μια σπάνια ομορφιά που, όπως όλα τα καλά, δεν είναι για τους πολλούς. Οπως μαρτυρεί και το όνομά της (το οποίο είναι και Αμμολιανή), το νησί έχει πολλές αμμώδεις παραλίες με ρηχά και γαλαζοπράσινα νερά, που σχηματίζουν μικρούς κολπίσκους.

Με έκταση μόλις 4,5 τ.χλμ., η μετακίνηση είναι εύκολη και η χρήση του αυτοκινήτου όχι πάντα απαραίτητη. Η επιφάνεια του νησιού καλύπτεται από λόφους, μικρές κοιλάδες και ελιές. Μέσα σε αυτήν τη μικρή επιφάνεια γης, όμως, μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Ενδείκνυται για όλα τα βαλάντια.

Οι κάτοικοί της δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και του τουρισμού. Το νησί κυριολεκτικά βουλιάζει από τον κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες και ο πληθυσμός του αυξάνεται από 600 -που είναι οι μόνιμοι κάτοικοι- σε 5.000!

Αμμουλιανή. Ένα μικροσκοπικό νησάκι στην αγκαλιά της Χαλκιδικής
Εως το 1925, η Αμμουλιανή αποτελούσε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Μερικοί μοναχοί, βοηθούμενοι από εργάτες, διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία: καλλιεργούσαν τα χωράφια, ασχολούνταν με τη βοσκή των ζώων και τη συλλογή των ελιών. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όμως, το νησί παραχωρήθηκε στις αρχές του 1925 στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα στους πρόσφυγες των νησιών της Προποντίδος (Γαλλιμή, Πασαλιμάνι και Σκουπιά). Γι’ αυτό και οι περισσότεροι κάτοικοί της, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν μικρασιατική καταγωγή.

Από εκείνη την εποχή έχει διασωθεί ο αρσανάς, ένα αγιορείτικο κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι -εδώ τοποθετούσαν οι μοναχοί το καραβάκι τους όταν είχε κακοκαιρία-, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1865), η λέσχη και το παλιό σχολείο.

Μια βόλτα στη Χώρα του νησιού αποκαλύπτει την ομορφιά του. Στο δρόμο σας μπορεί να συναντήσετε και τον κυρ Δημήτρη που με το παϊτόνι του μεταφέρει τους τουρίστες από το λιμάνι στην παραλία Αλυκές.

Στη Χώρα εντύπωση προκαλούν οι αυλές που είναι στολισμένες με κάθε λογής λουλούδια. Από τότε που το νησί έπαψε να στηρίζεται στις υδροφόρες και έλαβε νερό από το υποθαλάσσιο καλώδιο, το πότισμα των λουλουδιών έπαψε πια να αποτελεί πρόβλημα.

Σε έναν κήπο με πανέμορφες τριανταφυλλιές, μια πινακίδα προειδοποιεί τον επισκέπτη: «Παρακαλώ μην τα κόβετε. Μεγάλωσαν με κόπο!».

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Από Θεσσαλονίκη πηγαίνετε οδικώς προς Ουρανούπολη (120 χλμ.) και σταματάτε στην Τρυπητή, όπου υπάρχει το πορθμείο, για να πάτε στην Αμμουλιανή. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια για να περάσετε απέναντι και το ταξίδι διαρκεί μόλις 15 λεπτά. Το κόστος εισιτηρίου για έναν ενήλικο είναι 1,5 ευρώ, ενώ για το αυτοκίνητο και για δύο άτομα θα πληρώσετε συνολικά 10,5 ευρώ. Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών το ταξίδι είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο Λιμεναρχείο Ιερισσού: 23770-22.666.



ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Ισμήνη
(τηλ.: 23770-51.407)
Ενα ξενοδοχείο που φτιάχτηκε με μεράκι. Η κόρη της κ. Ισμήνης, η Ελένη, θα σας περιποιηθεί και θα σας προσφέρει ό,τι χρειαστείτε πάντα με ένα εγκάρδιο χαμόγελο.
Camping – εστιατόριο Αλυκές
Στην παραλία Αλυκές (τηλ.: 23770-51.379)
Μέσα στο camping θα βρείτε μίνι μάρκετ, γυράδικο και εστιατόριο.
Θάλασσα
(τηλ.: 23770-51.098)
Πεντακόσια μέτρα από το λιμάνι. Το δίκλινο, τρίκλινο, τετράκλινο και ένα δίχωρο δωμάτιο για οικογένειες.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
• Βασίλης
(τηλ.: 23770-51.340)
Στο λιμάνι μπορείτε να γευτείτε φρέσκα ψάρια και κρεατικά αλλά και μερικές από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, όπως σαρδέλες παντρεμένες και καλαμάρι γεμιστό.
• Τζανής
(τηλ.: 23770-51.322)
Από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού. Ολόφρεσκα ψάρια και μαγειρεμένα φαγητά από τα οποία ξεχωρίζουν το μυδοπίλαφο και οι φωλιές με κοκκινιστό μοσχάρι και μακαρόνια.
• Κληματαριά
(τηλ.: 23770-51.151) Από τα πιο γνωστά πιάτα του μαγαζιού το κατσίκι στη σούβλα και το κοκορέτσι.
• Γρίπος
(τηλ.: 23770-51.049)
Καφέ-μπαρ-εστιατόριο.
• Σαράντης
Τηλέφωνο δεν έχει, αλλά δεν θα δυσκολευτείτε να τον βρείτε καθώς βρίσκεται στην παραλία του Αη Γιώργη.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Οι παραλίες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του νησιού. Η Αμμουλιανή αποτελεί στην κυριολεξία έναν θαλασσινό παράδεισο! Εξάλλου, η ονομασία της σε προϊδεάζει για όσα θα απολαύσεις: αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Σε κάποιες από τις δεκάδες παραλίες του νησιού μπορείτε να πάτε οδικώς, αλλά κάποιες άλλες είναι προσβάσιμες μόνο με καραβάκι.
Οι Αλυκές, που βρίσκονται στην πίσω μεριά του νησιού ακριβώς απέναντι από την Ουρανούπολη, αποτελούν μία από τις πιο ωραίες και μεγάλες παραλίες της Αμμουλιανής. Η λευκή ψιλή άμμος και τα κρυστάλλινα νερά της θα σας μαγέψουν. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνα και καφετέρια και εδώ βρίσκεται και το ομώνυμο κάμπινγκ.
Στη βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκεται η παραλία του Αη Γιώργη, με ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και η παραλία της Μεγάλης Αμμου όπου υπάρχει ταβέρνα και αναψυκτήριο.
Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται η παραλία Καραγάτσια. Πρόκειται για έναν μικρό όρμο με φτελιές.
Στις παραλίες Φάκα και Νησάκια θα πρέπει να πάτε από χωματόδρομο.
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την παραλία Τσάσκα, αλλά και εκείνες που βρίσκονται στα Γαϊδουρονήσια.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Αγιον Ορος
(τηλ.: 23770-71.370 και 6944-678.830)
Καθημερινές εκδρομές στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγίου Ορους, από Ουρανούπολη έως Αγιο Παύλο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν οκτώ μοναστήρια μέσα σε τρεις ώρες.

Στα νησάκια Δρένια
(τηλ.: 6972-026.570)M
Τα Γαϊδουρονήσια, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελούν ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που βρίσκονται σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων από την Ουρανούπολη. Με το σκάφος «Λαμπρινή» μπορείτε να ξεκινήσετε από το λιμάνι της Αμμουλιανής στις 12 το μεσημέρι και να κάνετε τον περίπλου του νησιού. Η πρώτη στάση είναι στην παραλία Πάπα, για μία ώρα, και η επόμενη στο νησάκι της Ελιάς ή Αρτεμης, όπου μπορείτε να φάτε στην ταβέρνα ή να πιείτε τον καφέ σας ή το ποτό σας στο beach bar. Ο χρόνος διάρκειας μέσα στο σκάφος είναι μόνο μία ώρα και δέκα λεπτά. Επιστρέφετε στην Αμμουλιανή στις έξι το απόγευμα.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κωδικός κλήσης: 23770
Δήμος Σταγείρων Ακάνθου: 23770-22.216
Λιμεναρχείο Ιερισσού: 23770-22.666
Ιατρείο Αμμουλιανής: 23770-51.333

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΑΤΑΣΑ ΣΙΝΙΩΡΗ