Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα. Στα όμορφα νησιά και πόλεις του Ιονίου

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα. Στα όμορφα νησιά και πόλεις του Ιονίου

Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Πρέβεζα, Πάργα, ΚέρκυραΖάκυνθος, το Φιόρο του Λεβάντε

Η Ζάκυνθος είναι ένα καταπράσινο νησί προικισμένο με εύφορες κοιλάδες και εύκρατο κλίμα (406 τ.χλμ. – 123 χλμ. ακτογραμμής). Η διαφορετικότητα του τοπίου αποτυπώνεται σε μια ποικιλία ακτών: αμμώδεις παραλίες σε απομονωμένα σπήλαια με βαθυγάλαζα νερά στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και ακόμη, απόκρημνες ακτές και ένας εντυπωσιακός υποθαλάσσιος κόσμος στα δυτικά της Ζακύνθου

Οι Βενετοί, που κατείχαν το νησί από το 1484 ως το 1797, ονόμασαν τη Ζάκυνθο «Φιόρο του Λεβάντε» (άνθος της Ανατολής), μιας και υπάρχουν 7.000 είδη λουλουδιών. Το τρίτο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, μετά την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά, είναι διεθνώς γνωστό ως «Τζάντε». Ο ήρωας Ζάκυνθος, γιος του βασιλιά της Φρυγίας Δαρδάνου, ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού και ο οικιστής της αρχαίας ακρόπολης. Το ενετικό κάστρο χτίστηκε ακριβώς πάνω στα ερείπια της ακρόπολης του νησιού.

Περισσότερα για τη Ζάκυνθο

 

Κεφαλονιά. Για περιπατητές

Λίγα ρούχα σε ένα σακίδιο, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ένα αδιάβροχο καλού-κακού και φύγαμε για να ανακαλύψουμε, πεζοπορώντας, μια Κεφαλονιά άγνωστη, ακόμη και σε πολλούς ντόπιους.

Κεφαλονιά. Για περιπατητές

Μονοπάτια που περνούν από γραφικά χωριά και υπέροχους κολπίσκους, διαδρομές με υπέροχη θέα, πυκνόφυτα φαράγγια και μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, πέρα από τον παγκοσμίως γνωστό Μύρτο, το μοναδικό Φισκάρδο και τη γλυκύτατη Ασσο.

Περισσότερα για την Κεφαλονιά

 

Ιθάκη. Το μυθικό νησί του Οδυσσέα

Μέχρι και σήμερα, η Ιθάκη της Πηνελόπης και του Οδυσσέα, το νησί σύμβολο της νοσταλγίας για την πατρίδα, ταξιδεύει μέσα από την Οδύσσεια τον «μύθο» της στα πέρατα του κόσμου!

Ιθάκη

Οι έντονες εναλλαγές του τοπίου, στολισμένου με τις ανυπέρβλητες ομορφιές της άγριας και ήρεμης φύσης, συνθέτουν ένα προκλητικά ιδιαίτερο ανάγλυφο. Παραδοσιακοί οικισμοί∙ βαθυγάλανα νερά που παιχνιδίζουν σε λευκές βοτσαλωτές ακρογιαλιές∙ απόκρημνα γυμνά τοπία∙ απόκρυφες σπηλιές∙ απάνεμοι κατάφυτοι κόλποι∙ ανεμοδαρμένα ακρωτήρια αλλά και αρχαιολογικοί θησαυροί ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος που μαγεύουν τον επισκέπτη.

Περισσότερα για την Ιθάκη …Λευκάδα το καταπράσινο νησί του Ιονίου

Διακοπές στο καταπράσινο νησί του Ιονίου με τις φημισμένες εξωτικές παραλίες, τα γραφικά χωριά και τους καλοσυνάτους κατοίκους.

Λευκάδα: το καταπράσινο νησί του Ιονίου

Λευκάδα είναι η πατρίδα του Aγγελου Σικελιανού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Αρμενίζει στην καταγάλανη αγκαλιά του Ιονίου, μα είναι δεμένη με τη γη της Ακαρνανίας, αφού τις ενώνει μια στενή λωρίδα γης και μια πλωτή γέφυρα 50 μ., που επιτρέπει στα μικρά πλοία να διέρχονται από τη διώρυγά της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα «στεριανό νησί».

Περισσότερα για την Λευκάδα …

 

Η Πρέβεζα του χθες και του σήμερα

Μια εκδρομή στη σύγχρονη Πρέβεζα, μια εικόνα της πόλης όπως την είδε ο μεγάλος ποιητής του προηγούμενου αιώνα, ο Κώστας Καρυωτάκης, και μια αναδρομή στην πλούσια ιστορία της περιοχής, φτάνοντας μέχρι τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

Πρέβεζα

Η Πρέβεζα: μια όμορφη μικρή πολιτεία στην είσοδο του Αμβρακικού, με τη θάλασσα να την κλείνει από τις τρεις μεριές, με ελαιώνες και μπαχτσέδες, με εκτεταμένες παραλίες, με στενά σοκάκια και αρχαία μνημεία. Το τοπίο γύρω από την πόλη χάρμα οφθαλμών, με χαμηλούς λόφους (τα βουνά της Ηπείρου είναι πιο μέσα), πολύ πράσινο και πανέμορφες αμμουδιές που εκτείνονται προς Βορρά και Νότο.

Περισσότερα για την Πρέβεζα …Στης Πάργας τον ανήφορο

Έτσι λέει το παλιό τραγούδι και, αν την επισκεφτείτε, θα καταλάβετε τον ποιητή. Το μέρος έχει το γοητευτικό «κατιτίς» του, είναι ένας τόπος που νοστιμίζει τη χώρα μας σαν μπαχαρικό!

Στης Πάργας τον ανήφορο

Είναι μια μικρή πόλη με πολυκύμαντη ιστορία, σπάνιες φυσικές καλλονές, πεντακάθαρες θάλασσες, δάση, γραφικά δρομάκια με διώροφα ή τριώροφα παραδοσιακά σπίτια και εξαιρετικό κλίμα. Είναι η αρχαία Τορύνη της εποχής του Πτολεμαίου και του Πλουτάρχου. Κατά τον Μελέτιο, ήταν ο λιμένας της αρχαίας Ελαίας, που καταβυθίστηκε από κάποια γεωλογική καταστροφή. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην ανατολική πλευρά της μικρής χερσονήσου με θέα στην Κεφαλονιά, στους Παξούς και τους Αντίπαξους και στο ακρωτήριο Ακτιο

Περισσότερα για την Πάργα …

 

Κέρκυρα. Η ομορφιά της περισσεύει!

Οι ομορφιές του νησιού είναι πολλές και «χιλιοτραγουδισμένες» από ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Άφθονη βλάστηση και νερά, μια πανέμορφη Παλιά Πόλη, γραφικότατα χωριά, πολλές όμορφες παραλίες, καλό φαγητό σε αρκετά μέρη, «γενέτειρα» των πορτοκαλιών Μέρλιν, κάποια εξαίρετα τοπικά προϊόντα και αυτές οι υπέροχες πράσινες και μπλε ανταύγειες της θάλασσας του Ιονίου

Κέρκυρα

Το καταπράσινο νησί είναι πρόκληση για να το εξερευνήσετε. Ένα Σαββατοκύριακο είναι πολύ λίγο. Νομίζω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία βδομάδα για να κάνετε μια πρώτη γνωριμία με τις ομορφιές του.

Περισσότερα για την Κέρκυρα …