Βουλευτικές εκλογές 2019. Τι είναι ετεροδημότες και πως ψηφίζουν

Βουλευτικές εκλογές 2019. Τι είναι ετεροδημότες και πως ψηφίζουν

Ετεροδημότες είναι οι εκλογείς, που διαμένουν σε δήμο άλλης βασικής εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι και οι οποίοι μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους




Υπουργείο Εσωτερικών

Εγκύκλιος: 62

ΘΕΜΑ: «Ψηφοφορία Ετεροδημοτών»

Οι διατάξεις των άρθρων 95, 96 και 97 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012), αποτελούν το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου οργανώνεται και καθορίζεται ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής τους στις γενικές βουλευτικές εκλογές.

Αναφορικά με την οργάνωση και τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών, θέτουμε υπόψη σας τα κατωτέρω:

ΓΕΝΙΚΑ

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ είναι οι εκλογείς, που διαμένουν σε δήμο άλλης βασικής εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι και οι οποίοι, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους.

 

Μάθε που ψηφίζεις

 

ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ είναι η εκλογική περιφέρεια, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι κανονικά εγγεγραμμένοι οι ετεροδημότες.

Οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες της εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, αποτελούν αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες.

Αυτό σημαίνει, ότι οι εκλογείς μίας εκλογικής περιφέρειας από εκείνες στις οποίες διαιρούνται οι νομοί αυτοί, δεν είναι ετεροδημότες ως προς τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του ίδιου νομού.

Εξαίρεση προβλέπεται ως προς τους εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι σε δήμο των νησιών Κύθηρα και Αντικύθηρα, οι οποίοι θεωρούνται ετεροδημότες ακόμα και όταν διαμένουν σε άλλο Δήμο του Νομού Αττικής (άρθρο 95 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ είναι οι κατάλογοι εκλογέων ετεροδημοτών, οι οποίοι έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά δήμο και κατά βασική εκλογική περιφέρεια, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβάλλει οι ετεροδημότες εκλογείς στο Δήμο του τόπου διαμονής τους μέχρι τις 30.04.2019.

Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Για το σκοπό αυτό και προς αποφυγή του ενδεχομένου διπλοψηφίας, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομα των εκλογέων αυτών (άρθρο 95 π.δ. 26/2012).

ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ είναι οι εκλογικοί κατάλογοι στους οποίους είναι κανονικά εγγεγραμμένοι οι εκλογείς.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών συνιστώνται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού της εκλογικής περιφέρειας του τόπου διαμονής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ.26/2012), αλλά μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.

Εξαιρούνται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να συσταθούν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και σε άλλους δήμους πλην της πρωτεύουσας ανάλογα με τη συγκέντρωση ετεροδημοτών ανά δήμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 132 του π.δ.26/2012, ο Περιφερειάρχης Αττικής είναι αρμόδιος για την προπαρασκευή και τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών, σε όλους τους δήμους του νομού Αττικής.

Ανάλογα με τον αριθμό των ετεροδημοτών μπορούν να συσταθούν αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα.

Αμιγή εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλος.

Μεικτά εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών από διάφορες βασικές εκλογικές περιφέρειες είναι μικρός.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχομένων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια (άρθρο 96 παρ. 1 εδ. τελευτ. π.δ. 26/2012).

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τηρεί σε κεντρικό επίπεδο τη βάση δεδομένων των ειδικών εκλογικών καταλόγων ετεροδημοτών, γνωρίζει από ποιες βασικές εκλογικές περιφέρειες έχουν συγκεντρωθεί, σε επίπεδο κάθε εφετειακής περιφέρειας, τουλάχιστον σαράντα (40) εκλογείς ετεροδημότες, οι οποίοι και θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως ετεροδημότες.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και πρέπει να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στις περιπτώσεις αυτές, δεν θα υπάρχει η ένδειξη Ε στο βασικό εκλογικό τους κατάλογο, προκειμένου οι εκλογείς αυτοί να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα στη βασική τους εκλογική περιφέρεια.




ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν την ίδια ημέρα με τους άλλους εκλογείς .

Η ψηφοφορία αρχίζει την 07:00 και λήγει 19:00 (άρθρο 95 παρ.2 του π.δ. 26/2012).

Η ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών (αμιγή και μεικτά) διενεργείται, όπως και στα κοινά εκλογικά τμήματα.

Οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ.26/2012) για την έναρξη της ψηφοφορίας, την προσέλευση και την αναγνώριση των εκλογέων, την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, την άσκηση και την πιστοποίηση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τη διευκόλυνση των εκλογέων, τις ενστάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την παρουσία υποψηφίων και αντιπροσώπων τους, την τήρηση της τάξης κ.λπ., εφαρμόζονται αναλόγως και κατά την ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών (άρθρο 97 παρ. 9 π.δ. 26/2012).

Το κείμενο της εγκυκλίου