Αυξάνεται στα 9 λεπτά η τιμή της πλαστικής σακούλας

Αυξάνεται στα 9 λεπτά η τιμή της πλαστικής σακούλας

Από 01-01-2019 οι καταναλωτές θα πληρώνουν εννέα (9) λεπτά την πλαστική σακούλα (7 λεπτά + 24% ΦΠΑ)




Από την 1 Ιανουαρίου 2019 αυξάνεται το περιβαλλοντικό τέλος ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα εννέα (9) λεπτά (7 λεπτά + 24% ΦΠΑ)

Νόμος 4496/2017 – ΦΕΚ Τεύχος Α 170/08.11.2017
Τροποποίηση του ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην Οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις

Άρθρο 6
Μετά το άρθρο 6 του ν. 2939/2001 προστίθεται άρθρο 6Α ως εξής:
«Άρθρο 6Α
Μέτρα διαχείρισης των πλαστικών σακουλών μεταφοράς 

1. Οι παραγωγοί των πλαστικών σακουλών μεταφοράς υποχρεούνται να διαθέτουν στην αγορά τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με σήμανση, η οποία φέρει τον τόπο και την ημερομηνία παραγωγής και τον Αριθμό Εθνικού Μητρώου Παραγωγού (ΕΜΠΑ), με ευκρινή τρόπο ήτοι με χαρακτήρες μεγέθους τουλάχιστον 1,2 χιλιοστών και σε εμφανή θέση στο σώμα της πλαστικής σακούλας.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με εξαίρεση τις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς της παραγράφου 27 του άρθρου 2 και τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς της παραγράφου 29 του ίδιου άρθρου.

Το τέλος ορίζεται από την 1 Ιανουαρίου του  2018 στα τρία (3) λεπτά και από την 1η Ιανουαρίου 2019 στα επτά (7) λεπτά. Το ποσό του περιβαλλοντικού τέλους αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ.

Το περιβαλλοντικό τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσιο έσοδο, το οποίο εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια αποδίδεται υπέρ του ΕΟΑΝ




Ενδεικτικές επιπτώσεις από την χρήση πλαστικής σακούλας

  • Μια πλαστική σακούλα μπορεί να χρειαστεί 15 – 1000 χρόνια για να αποσυντεθεί. Σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής όπου τα απορρίμματα είναι συμπιεσμένα και στερούνται οξυγόνο, είναι ακόμα πιο δύσκολο να βιοδασπαστεί η πλαστική σακούλα, ακόμα και η χάρτινη.
  • Οι πλαστικές σακούλες δεν βιοδιασπούνται, αντίθετα γίνονται πολύ μικρά κομμάτια, δηλαδή πολυμερή τοξικά σωματίδια. Αυτό συμβαίνει κυρίως στον ωκεανό.
  • Το κόστος για την ανακύκλωση πλαστικών σακουλών είναι μεγαλύτερο από την αξία τους, έτσι ώστε οι εταιρείες ανακύκλωσης δεν αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες απλά να πετιούνται με τα υπόλοιπα απορρίμματα.
  • Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μόνο το 1% των πλαστικών σακούλων ανακυκλώνονται σε όλο τον κόσμο. Οι υπόλοιπες αφήνονται να ζουν επ αόριστον σε χώρους υγειονομικής ταφής
  • Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούνται περίπου 100 δισεκατομμύρια καινούργιες πλαστικές σακούλες ανά έτος – ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί  μεταξύ 350 και 500 ετησίως.
  • Χάρη στο μικρό βάρος τους, οι πλαστικές τσάντες είναι πιθανότερο να πετάξουν μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής, και να βρεθούν σε δέντρα, αποχέτευση ομβρίων, παραλίες, και στον ωκεανό.
  • Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν πάνω από το 10% των ξεβρασμένων απορριμμάτων που ρυπαίνουν τις ακτές.
  • Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο πουλιά και εκατό χιλιάδες χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από την πείνα κάθε χρόνο, έπειτα από την κατάποση πλαστικών σακούλων που μπλοκάρει το πεπτικό τους σύστημα.