Εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις νέες ταυτότητες

Εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις νέες ταυτότητες

Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών. Πως θα είναι οι νέες ταυτότητες

 

Αποφάσεις ΣτΕ Δ 7μελούς 2388-2392/2019

Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών

Πρόεδρος: Μαρία Καραμανώφ

Εισηγήτρια: Χριστίνα Σιταρά

Με τις 2388-92/2019 αποφάσεις της επταμελούς Συνθέσεως του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως κατά της 8200/0-297647/10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών» (Β΄ 1476/27.4.2018).

 



 

Α) Με τις ΣτΕ 7μ 2388-91/2019 αποφάσεις κρίθηκαν απορριπτέοι οι λόγοι, με τους οποίους αμφισβητήθηκε η σκοπιμότητα επιλογής του συγκεκριμένου τύπου αστυνομικής ταυτότητας και περαιτέρω προβλήθηκε παραβίαση της νομοθετικών και υπερνομοθετικών διατάξεων περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παραβίαση των με υπερνομοθετικές διατάξεις προστατευόμενων αγαθών της προσωπικότητας, της προσωπικής ελευθερίας, της ελεύθερης κίνησης στη χώρα, της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και, συναφώς, του άρθρου 3 του Συντάγματος, καθώς και υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης ως προς τον προβλεπόμενο αριθμό πρόσβασης κάρτας (CAN – Card Access Number)

Β) Ωστόσο, με την απόφαση ΣτΕ 7μ 2388/2019 η αντίστοιχη αίτηση ακυρώσεως έγινε εν μέρει δεκτή η δε προσβαλλόμενη ακυρώθηκε μόνον κατά το μέρος που προβλέφθηκε με την ως άνω ΚΥΑ ότι στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης μη επαφής που, κατά την προσβαλλόμενη, περιλαμβάνει το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας αποθηκεύονται (και) «τα στοιχεία που απαιτούνται για τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Συναφώς, έκρινε το Δικαστήριο ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν ευρύτατο περιεχόμενο, τα δε ανωτέρω στοιχεία δεν είναι κρίσιμα για την απόδειξη της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδέονται με τα πρόσθετα στοιχεία του κατόχου, σύμφωνα με μια εκ των εξουσιοδοτικών διατάξεων για την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ (άρθρο 3 Ν. 1599/1986), άρα η αποθήκευση των στοιχείων αυτών δεν βρίσκει έρεισμα στις οικείες εξουσιοδοτικές διατάξεις.

Γ) Τέλος, με την απόφαση ΣτΕ 7μ 2392/2019 απερρίφθη αίτηση ακυρώσεως του εκεί αιτούντος κινήματος, διότι δεν αποδείχθηκε το έννομο συμφέρον του με προσκομιδή του οικείου καταστατικού παραδεκτώς ενώπιον του Δικαστηρίου.

Πηγή: adjustice.gr

Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι οι νέες ταυτότητες να εκδοθούν μέσα στο 2021

Πως θα είναι οι νέες ταυτότητες

Οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».

«Με τις νέες ταυτότητες, ο πολίτης θα μπορεί να παίρνει κάποια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να αναγκάζεται να πηγαίνει σε κάποιο ΚΕΠ. Η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Οι νεότεροι και όσοι μπορούν να χειρίζονται καλύτερα την τεχνολογία, θα μπορούν να πιστοποιούνται αυτόματα.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν, επίσης, βασικό χαρακτηριστικό την ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα ισοδυναμεί με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας δημόσιος υπάλληλος».

Ηλεκτρονική διασύνδεση ΑΦΜ με την αστυνομική ταυτότητα