Υποχρεωτική χρήση μάσκας. Tι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μάσκες

Υποχρεωτική χρήση μάσκας. Tι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μάσκες

Χειρουργικές και μάσκες υψηλής προστασίας FFP, FFP2, Ν95

 

Με τα νέα μέτρα που ισχύουν από 24.12.2021 η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού και ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή η μάσκα Ν95

 

Η χρήση της μάσκας μειώνει τη γενικότερη πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού. Ακόμα και μια απλή υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα, μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα και την απόσταση που διανύουν τα σταγονίδια και κατ’ επέκταση οι παθογόνοι μικροοργανισμοί

Από τι αποτελούνται οι χειρουργικές μάσκες;

Οι χειρουργικές μάσκες αποτελούνται από λεπτές στρώσεις προστατευτικού υλικού και επένδυσης και είναι το επαγγελματικό ισοδύναμο των υφασμάτινων μασκών. Χρησιμοποιούνται κυρίως από γιατρούς για την αποφυγή μετάδοσης νοσημάτων στους ασθενείς που χειρουργούνται. Αν για παράδειγμα βήξει ή φτερνιστεί ο χειρουργός, τα σταγονίδια θα παραμείνουν στη μάσκα. Οι χειρουργικές μάσκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για πάνω από δύο ώρες συνεχόμενα.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τις μάσκες υψηλής προστασίας FFP;

Οι FFP μάσκες υψηλής προστασίας είναι ειδικού τύπου, οι οποίες φιλτράρουν τον εισερχόμενο αέρα και έτσι προστατεύουν και αυτόν που τις φοράει. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιβάλλοντα με σκόνη, μικροσωματίδια, αερολύματα και πτητικές ενώσεις και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που είναι από πεπιεσμένη κυτταρίνη με ένα φίλτρο και μια βαλβίδα εξαγωγής και στις πλαστικές με ένα κατάλληλο φίλτρο.

 
 

Τι είναι οι μάσκες FFP2 και πόσο μας προστατεύουν;

Οι μάσκες FFP1 χρησιμοποιούνται για το φιλτράρισμα της σκόνης στον αέρα και δεν είναι δραστικές κατά των ιών. Αντίθετα οι FFP2, N95, KN95 και P2 προστατεύουν αυτόν που τις φοράει από τη μετάδοση ιών και για αυτό θεωρούνται μέτρο πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας SARS-CoV-2. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι με τη σωστή χρήση των μασκών FFP2 και N95 το ποσοστό προστασίας φτάνει το 94 και 95% αντίστοιχα. Σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, αυτές οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές στα μέσα μεταφοράς. Η ανάγκη χρήσης τέτοιων μασκών κρίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς εμφανίζονται νέα στελέχη του κορωνοϊού.

Τι είναι αυτό που κάνει τις FFP2 τόσο αποτελεσματικές;

Μια μάσκα αυτού του τύπου αποτελείται από τρεις στρώσεις συνθετικού μη-υφαντού υλικού, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό πάχος. Ανάμεσα σε αυτές τις στρώσεις υπάρχουν οι στρώσεις φιλτραρίσματος. Ενώ οι συμβατικές χειρουργικές μάσκες φιλτράρουν σωματίδια έως και 3 μm (εκατομμυριοστά του μέτρου), οι FFP2 φιλτράρουν ακόμα και σωματίδια 0,075 μm.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ FFP2 και Ν95;

Ουσιαστικά πρόκειται για μάσκες με την ίδια αποτελεσματικότητα, αλλά οι Ν95 είναι πιστοποιημένες από τις Η.Π.Α. ενώ οι FFP2 από τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Τα αρχικά FFP σημαίνουν –filtering face piece– και το 2 είναι ο σχετικός βαθμός προστασίας.

Πόσες φορές μπορώ να χρησιμοποιήσω μία μάσκα FFP2; Μπορώ να τις καθαρίσω;

Υπό ιδανικές συνθήκες, οι μάσκες FFP2 και N95 πρέπει να χρησιμοποιούνται μία φορά, καθώς είναι μίας χρήσης. Αν όμως υπάρχει έλλειψη (ή άλλοι λόγοι), τότε μπορούμε να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε, αλλά όχι παραπάνω από 5 φορές, σύμφωνα με το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Ο ΕΟΔΥ προτείνει πάντως να αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίηση μασκών, εκτός και αν υπάρχει έλλειψη